Nvidia's RTX 4070 bevat mogelijk toch 12 GB videogeheugen

Nvidia's RTX 4070 bevat mogelijk toch 12 GB videogeheugen

Nvidia's GeForce RTX 4070-videokaart heeft volgens een bekende ingewijde nieuwe specificaties: 12 GB aan GDDR6X-geheugen en 7.680 CUDA-kernen.

De aangescherpte, verwachte specificaties van de RTX 4070 zijn wederom afkomstig van @kopite7kimi, die eigenhandig de geruchtenmolen over de toekomstige Ada Lovelace-gpu's draaiende houdt. Per tweet werden eerdere specificaties verbeterd, met ditmaal net iets meer videogeheugen en CUDA-kernen.

Voorheen werd verwacht dat de RTX 4070 over 10 GB aan GDDR6-videogeheugen zou beschikken — destijds tot het ongenoegen van velen. Inmiddels lijkt Nvidia andere plannen te hebben: de verwachting noemt 12 GB aan GDDR6X-modules, op 21 Gbps. Niet alleen het volume groeit, met de snellere GDDR6X-modules versnelt het geheugen ook aanzienlijk.

Daarnaast noemt de ingewijde ook 7.680 FP32-rekenkernen (CUDA), afkomstig van 60 afzonderlijke stream-processoren. Met alle waarschijnlijkheid betreft dat alle aanwezige kernen op Nvidia's nieuwe AD104-gpu, waarop ook een mogelijke RTX 4060 en RTX 4070 Ti zouden draaien. Hiervoor had dezelfde lekker nog 7.168 CUDA-kernen genoemd voor de RTX 4070.

Ook valt op dat de ingewijde al een Time Spy Extreme-indicatie aanhaalt; normaliter deelt 'kopite' nauwelijks benchmarkresultaten of verwachting. In dit geval zou de RTX 4070 op zijn minst 11.000 punten behalen in de zware DirectX 12-benchmark — in ieder geval meer dan een licht overgeklokte RTX 3090 Ti haalt.

Het verwachte TGP van 300 watt bleef verder ongeroerd, al klinkt het mogelijk te optimistisch nu de verwachting hoger ligt. Alle signalen wijzen al langer op flink verhoogde wattages voor de volgende generatie Nvidia-gpu's; een middensegment op 'slechts' 300 watt zou in die zin nog een meevaller zijn. De voorgaande RTX 3070 (8 GB GDDR6) kent immers een TGP van 220 watt.

Ondertussen houdt Nvidia de lippen nog altijd stijf over aanstormende RTX 40-videokaarten, al is een verschijning in 2022 verzekerd. Selecte geruchten voorspellen een spoedige uitrol voor de eerste Ada Lovelace-gpu's, maar in officiële termen heeft Nvidia nog geen onthullingsevenement of preciezere releaseperiode op de planning staan.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

belachelijke stroom verbruik, in een tijd dat we juist wat zuiniger willen

0
test

@Shadow <grapje>Och, dat compenseert zich wel doordat de gebruikers van dit soort videokaarten veel minder doucht en wast, waardoor daar weer minder enrgie gebruikt wordt </grapje>

0
test

@Sisko lmao

0
test

@Shadow Indeed, zie liever zuinigere aanpak.

0
test

Nu nog een goede prijs en het kan zomaar een hele populaire kaart worden. Nvidia kennende zal het echter wel weer belachelijk duur gaan zijn.

0

Aanbevolen voor jou