Intel Meteor Lake-cpu's introduceren kernen voor ai/ml

Intel Meteor Lake-cpu's introduceren kernen voor ai/ml

Een update in Intels Linux-drivers stelt dat Meteor Lake-chipsets een Versatile Processing Unit (vpu) introduceren, hoogstwaarschijnlijk bedoeld voor kunstmatige intelligentie en machine learning.

De aanpassing in de processorinstructies werd als eerste opgepikt door Linux-nieuwswebsite Phoronix. Fysieke specificaties worden niet genoemd in het bronbestand, al lijkt het aannemelijk dat Intel de nieuwe kernen en diens aansturing closed-source wil houden. 

Intels nieuwe Linux-instructies bestaan uit ruim achtduizend regels code met een GPLv2-licentie, welke op moment van schrijven nog getest en geverifieerd dienen te worden. Intel heeft zelf nooit publiekelijk aangekondigd een dergelijke vpu te willen introduceren — al werd "ai-acceleratie" wel eens eerder beloofd — maar de komst lijkt met de veertiende Core-generatie een gegeven. 

Screenshot van een nieuw codesegment voor Intels Linux-drivers, waarin de introductie van een Versatile Processing Unit uitgelekt lijkt voor de aanstaande Meteor Lake-generatie.

Naar al het schijnt, wil Intel met een eigen vpu de nieuwe chips van Apple aftroeven. Apple's zogeheten neurale engine werd geïntroduceerd met de huiseigen M1-chips, met verbeterde resultaten in zaken als stemherkenning en taalkundige opdrachten. Buiten Apple en Arm-processoren om zijn neurale accelerators een relatief nieuw concept voor desktopprocessoren. 

De komst van een neurale engine van Intel kenmerkt niet de eerste keer dat de chipgigant diens oude zakenpartner achternaloopt. Ook de duale processorstructuur, met grotere en kleinere rekenkernen op dezelfde chip, introduceerde Intel pas nadat nieuwere concurrenten als Apple een dergelijke architectuur lanceerde. 

De Meteor Lake-generatie van Intel volgt op zijn vroegst pas in 2024, als vervolg op het nog te verschijnen Raptor Lake, eind 2022. Eerdere lekken en geruchten rondom de veertiende serie Core-processoren stellen dat de generatie overstapt op een nieuwe LGA2251-socket en dat de op 7 nm gebakken cpu's gebruikmaken van een gestapeld chiplet-ontwerp.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou