'Gemiddelde AMD-videokaart laagst geprijsd sinds 13 maanden'

'Gemiddelde AMD-videokaart laagst geprijsd sinds 13 maanden'

Volgens de statistieken van 3DCenter.org zijn de gemiddelde vraagprijzen voor AMD's Radeon RX 6000-videokaarten op het laagste punt in ruim een jaar: 145 procent van de originele adviesprijzen.

Het Duitse 3DCenter.org houdt sinds begin 2021 de prijstendens van Nvidia- en AMD-videokaarten bij. Daarbij wordt gekeken naar de gemiddelde vraagprijs voor alle verschillende gpu's, in percentuele verhouding tegenover de adviesprijs. De koers van grote Duitse en Oostenrijkse retailers komt niet altijd overeen met de Benelux-markt, maar de data biedt vaak voorspellingen voor de Europese markt in zijn geheel.

Sinds midden-februari kost de gemiddelde RDNA 2-videokaart ongeveer 145 procent van de door AMD opgegeven adviesprijs. De laatste keer dat de inflatie van de vraagprijs zo laag gemeten werd, was midden-januari, toen 3DCenter pas net was begon met de marktanalyse. Destijds startte de koers voor AMD-vraagprijzen op 142 procent. 

In de Benelux lijken veel AMD-videokaarten ook langzaamaan in te zakken in prijs. Gemiddelde genomen zitten populaire gpu's als de RX 6900 XT en RX 6800 XT op hun laagste punten in ongeveer zes maanden tijd. Voor Nvidia-kaarten geldt hier ongeveer hetzelfde, zij het afhankelijk van de specifieke gpu.

Gemiddelde prijstendens van AMD- en Nvidia-videokaarten bij retailers in midden-Europa, uitgedrukt als percentage van de originele adviesprijzen.

De gemiddelde, Europese vraagkoers voor Nvidia-gpu's heeft sinds de jaarwisseling ook een voorzichtige daling ingezet, al lijkt de verandering ietwat minder significant dan bij het rode kamp. De gemiddelde Ampere-videokaart kost momenteel ongeveer 157 procent van diens adviesprijs, wat vooralsnog een tikkeltje hoger ligt dan de dip van afgelopen zomer: 148 procent. 

Het aanbod van Nvidia lijkt bovendien wel vaker te schommelen in prijs en aanbod, met her en der enkele bizarre uitschieters. In het afgelopen jaar piekten Nvidia-kaarten bovendien op een gemiddelde van ruim driemaal de vraagprijs. Inmiddels lijkt het alsof de videokaartmarkt stapsgewijs aan het stabiliseren is, deels te danken door het blijvend aansterken van de voorraad. Mogelijk dragen de flinke dippen in waarderingen voor cryptovaluta als ethereum ook een steentje bij aan de dalende prijzenkoersen.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Nou mooi. De pandemie daar ben ik klaar mee maar dat chiptekort gedoe daar krijg ik nog meer haar van op mijn tanden. (gesproken als een echte computernerd...)

0
test

@gimbal2 Hahaha, tja, iets meer binnen zitten is voor veel gamers nooit echt een gigantisch probleem geweest. Dat we driedubbel voor een videokaart betalen of niet gemakkelijk aan een console kunnen komen, *dat* doet pas pijn.

0

Aanbevolen voor jou