Europese videokaartprijzen stijgen weer; voorraad daalt

Europese videokaartprijzen stijgen weer; voorraad daalt

Nieuwe cijfers van href="https://www.3dcenter.org/news/hardware-und-nachrichten-links-des-1819-september-2021" rel="noopener noreferrer" target="_blank">3DCenter</a> tonen aan dat de vraagprijzen voor populaire videokaarten nog steeds stijgt. De recent sterk aangelopen voorraad lijkt daarentegen weer geleidelijk aan in te zakken.

3DCenter verzamelt sinds begin dit jaar de vraagprijzen en voorraden van videokaarten bij een reeks Europese retailers. Dat betreft specifiek de recente reeks gpu's, van zowel Nvidia als AMD. Afgelopen mei piekte de gemiddelde videokaartprijs op circa driemaal hun respectievelijke richtprijzen, waarna een daling inzette tot eind juli.

Inmiddels lijkt de markt gereset te zijn tot eenzelfde stand van zaken als die voorafgaand aan de piek, als gevolg van een langzame prijsstijging. Gemiddeld kost een Nvidia-kaart 170 procent van de adviesprijs; voor AMD is dat ongeveer 174 procent. Vooralsnog is lastig te peilen in hoelang de prijsstijging nog aan blijft houden.

Grafiek van de gemiddelde vraagprijs van moderne videokaarten, ten opzichte van hun adviesprijs.

3DCenter vermoedt dat AMD's hogere verhouding komt door de recente verschijning van de RX 6600 XT, de goedkoopste gpu in kamp AMD. De oorspronkelijke adviesprijs bedraagt 379 euro, maar de vraagprijs bij retailers komt alsmaar hoger te liggen. Inmiddels stevent een RX 6600 XT-kaart al richting de 600 euro bij sommige Europese webwinkels.

Wel blijken de kaarten beter voorradig dan ruim een half jaar geleden het geval was. Veel gpu's blijven nu langer in de schappen liggen, maar ook dat aanbod lijkt nu dus langzaam weer weg te vallen. Mocht die tendens doorzetten, dan is de kans groot dat we binnenkort weer richting (gemiddelde) prijsverdubbelingen gaan voor Nvidia's RTX 30- en AMD's RX 6000-videokaarten.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Het is een complot. Na jaren van magere marges willen ze lekker verdienen. Iedereen in de verkoop-keten is schuldig. Smeerlappen zijn het. Mijn hoop is gevestigd op Intel Arc. Go Team Blue!

0
test

@LordLuc Dat complot lijkt me nogal sterk. Bij bijvoorbeeld AMD doen ze hun best om videokaarten (en eerder ook cpu's) direct tegen de richtprijs aan gamers te verkopen. Maar zo valt er voor iedere partij wel een voor en tegen te bedenken. Intel was ook de liefste niet qua adviesprijzen toen AMD een paar jaar achterliep in processorprestaties.

0
test

Deze gebruiker is verwijderd

0
test

@san5324 Nauwelijks...

0
test

@san5324 Deels, maar vergeet niet dat al voor ruim anderhalf jaar de wereldeconomie op z'n gat ligt en dat schaarsteproblemen versterkt. Daarbij worden veel computerchips in Taiwan geproduceerd, dat op dit moment het zwaard van Damocles genaamd China boven zich heeft hangen.

0

Aanbevolen voor jou