Duitse videokaartprijzen het laagst sinds een halfjaar

Duitse videokaartprijzen het laagst sinds een halfjaar

De verkoopprijzen van nieuwe videokaarten blijken ook deze maand weer te dalen in Duitsland en Oostenrijk. Retaildata toont aan dat gpu's gemiddeld voor anderhalf maal de richtprijs verkocht worden — zo betaalbaar zijn ze sinds februari niet geweest.

Op 3DCenter.org houdt men sinds begin dit jaar de prijzentrends in de gaten. Dezelfde website versloeg ook de bizarre retail-piek, waarbij Nvidia's nieuwe videokaarten voor gemiddeld driemaal de adviesprijs op webshops werden gezet. Sinds midden mei zijn vrijwel alle videokaartprijzen in remissie. 

Momenteel lijkt de GeForce RTX 3060 Ti van Nvidia nog het duurst op te lopen. De nieuwe budgetkaart koop je pas vanaf een meerprijs à 91 procent. De nieuwe RTX 3080 Ti daarentegen, is te vinden met een prijsinflatie van 'slechts' 25 procent boven de adviesprijs. Hetzelfde geldt voor Nvidia's ultieme topmodel, de RTX 3090.

Sinds mei rolt Nvidia een nieuwe variant van (bestaande) videokaarten uit. Door de gpu te vernieuwen als 'Lite Hash Rate'-versie wordt het lastiger om een goed crypto-rendement uit de kaarten te slaan. Gecombineerd met enkele dalingen in de waardering van populaire crypto-valuta heeft dit mogelijk gevolgen gehad voor de immense vraag naar populaire videokaarten. 

Grafiek van de videokaartprijzen van Nvidia's GeForce RTX 3000- en AMD Radeon RX 6000-generatie, over het verloop van de eerste helft van 2021.

Ook AMD's aanbod zit rond hetzelfde gemiddelde: verkoopprijzen die circa anderhalf maal de adviesprijs bedragen. De Radeon RX 6000-reeks was de afgelopen maanden minder vatbaar voor de prijsverhoging — waarschijnlijk door zwakker rendement in crypto-mining — maar ook dat aanbod kampte met laag aanbod en opgevoerde prijzen.

In de Benelux lijken de prijzen nog vaak iets hoger dan in Duitsland, al lijkt de daling ook hier ingezet. De data van 3DCenter is gebaseerd op tien verschillende retailers in Duitsland en Oostenrijk, waarvan enkele ook andere Europese landen bedienen. Of de prijsremissie volledig overwaait (of doorzet tot aan de daadwerkelijke richtprijzen) is nog onduidelijk.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou