CES 2021: RTX 3000 en Ryzen 5000 gaan mobiel

CES 2021: RTX 3000 en Ryzen 5000 gaan mobiel

Met de href="https://gamer.nl/artikelen/hardware-update/intel-zet-core-i9-11900k-tegenover-amd-ryzen-9-5900x/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">grote aankondigingen van Intel</a> reeds achter de rug, was gisteravond de beurt aan AMD en Nvidia om hun nieuwigheden virtueel ten toon te stellen op CES 2021. In dit artikel daar alles over, gevolgd door legio aankondigingen van gretige partnerfabrikanten en technische ongein van Razer.

RTX 3060, RTX 3070 en RTX 3080 voorzien van laptopvarianten

Officieel sprak videokaartgigant Nvidia er nog niet over, maar alles wees erop dat hun

Watch on YouTube

in het teken zou staan van notebooks. De Ampere-generatie aan GeForce-kaarten is al langer in trek, terwijl de mobiele kant van het verhaal ongerept bleef. Gisteravond liet Nvidia echter weten de uitrol van notebookvarianten van de GeForce RTX 3060, RTX 3070 en RTX 3080 al onderweg te hebben — vanaf 26 januari mogen de mobiele gpu’s officieel in laptops verscheept worden.

Watch on YouTube

De drie respectievelijke GPU’s zijn uiteraard enigszins teruggedraaid in hun hoeveelheid CUDA-kernen, videogeheugen en klokfrequenties, maar Nvidia’s beloftes over de beoogde prestaties stellen niet teleur.

De instap-chipset, de laptopvariant van de RTX 3060, wordt al in de markt gezet als "sneller dan de mobiele RTX 2080 Super", vergelijkbaar met 1,3-maal de rekenkracht van een PlayStation 5. De richtprijs voor notebooks met die kaart zou rond de 999 dollar moeten liggen.

Overzicht van de mobiele varianten van NVIDIA's Ampere-videokaartgeneratie, bestaande uit voorlopig de RTX 3060, RTX 3070 en RTX 3080.

Aan de andere kant van het spectrum hangt de mobiele variant van Nvidia’s GeForce RTX 3080. Deze wordt met 8GB of 16GB aan GDDR6-geheugen geleverd en zou volgens Nvidia zelf 100+ frames per seconde moeten garanderen op de allerhoogste game-instellingen en 1440p-resoluties.

Met de komst van de eerste drie mobiele Ampere-videokaarten brengt Nvidia ook betere ondersteuning voor een handvol nieuwe features. Alle Ampere notebook-GPU’s ondersteunen betere rendementstechnieken (Dynamic Boost 2.0 en WhisperMode 2.0), Nvidia’s exclusieve DLSS-resolutieverhoging, raytracing en binnenkort ook Resizable BAR, waarmee de centrale processor sneller en effectiever samen kan werken met het videogeheugen.

De Resizable BAR-functie is tijdelijk exclusief voor de Tiger Lake H35-processoren van Intel, maar dient later breder ondersteund te worden — ook in het RTX 3000-desktopsegment.

AMD vergroot focus op notebooks met mobiele Ryzen 5000-lijn

Intels monopolypositie omverstoten is niet niks, maar AMD zet zich schrap om de inhaalslag op de concurrent door te pakken. Gisteravond maakte AMD-voorzitter Dr. Lisa Su bekend dat mobiele varianten van de Ryzen 5000-processoren dit eerste halfjaar nog moeten lanceren. Maar liefst dertien nieuwe laptop-cpu’s werden uit de doeken gedaan, waarvan tien gebruikmaken van de nieuwere Zen 3-architectuur en maar liefst vijf zich richten op ‘ultiem draagbare’ gamelaptops: de ‘U-serie’-processoren.

AMD licht specifiek de Ryzen 7 5800U en de Ryzen 9 5980HX toe; respectievelijk de snelste processor (en enige octa-core) voor ‘ultradunne’ notebooks en de snelste mobiele processor in het algemeen. Beide cpu’s groeiden van Zen 2 naar Zen 3 door in hun eigen single-threaded en multi-threaded prestaties, waarmee ze klaarblijkelijk ook de spiegelende concurrentie van Intel kunnen overtreffen.

Overzicht van de Ryzen 5000-processoren voor laptops van AMD, afgebeeld tegenover de vorige generatie van diezelfde processoren.

De allerzwaarste Ryzen 9 5980HX en iets lichtere Ryzen 9 5980HS nemen de huidige troonzitter Intel Core i9-10980HK en Intels rendementsrijke elfde generatie cpu’s in het vizier.

Single-threaded troeft de Ryzen 9 5980HS Intels nieuwere Core i7-1185G7 bijvoorbeeld nipt af in Cinebench R20 (601 punten tegenover 593), terwijl de octa-core Zen 3-architectuur meer resultaten boekt in multi-threaded prestaties. De AMD’s 5980HS-processor scoort daar 4349 punten, tegenover de 3892 van de i9-10980HK en de 2214 van de i7-1185G7.

AMD gaf vooralsnog geen precieze of voorgestelde prijzen voor de nieuwe reeks laptopprocessoren vrij. Onder meer ASUS, HP, Lenovo en Gigabyte gaven al aan binnenkort laptops te willen lanceren met Ryzen 5000-cpu’s, veelal nog in het eerste halfjaar van 2021.

Relatieve prestatieweergave van de mobiele AMD Ryzen 5800U-processor tegenover zijn voorganger en de gelijk geplaatste concurrentie van Intel.

Naast notebookvarianten onthulde AMD ook nieuwe Zen 3-processoren voor desktops. Daaronder vallen de Ryzen 9 5900 (non-X) en de Ryzen 7 5800 (non-X) cpu’s en een drietal high-end Ryzen Threadripper PRO-processoren die in maart ook richting consumenten geprijsd gaan worden.

Nvidia onthult GeForce RTX 3060-videokaart

Ondanks de hoofdnoot omtrent laptopnieuws, deed Nvidia alsnog hun langer verwachte GeForce RTX 3060-desktopvideokaart uit de doeken. Met een startprijs à 329 dollar en 12GB aan GDDR6-geheugen (toch meer dan de RTX 3060 Ti), is de vijfde Ampere-kaart een interessant instapmodel geworden. De verkoop van de RTX 3060-kaarten moet "later in februari" van start gaan.

De RTX 3060 maakt gebruik van Nvidia’s GA106-300-chipset. Deze komt met 3584 CUDA-kernen, 28 raytracing-kernen en Base/Boost-klokfrequenties van 1,32/1,78 GHz. In die zin is het alsnog het kleinere broertje van de iets rijkere RTX 3060 Ti, ware het niet dat die over slechts 8GB aan videogeheugen beschikt. Het nieuwe budgetmodel biedt grotere volumes geheugen, al komt dat met een 192-bit geheugenbus tegenover de bredere 256-bit van zijn voorganger. Het stroomverbruik schaalt daarmee ook terug, van 200 Watt naar 170 Watt.

Verzamelfoto van een presentatie over de GeForce RTX 3060-videokaart van Nvidia.

Nvidia zelf belooft dat de RTX 3060-kaarten gamers in staat stellen om titels als Fortnite, Watch Dogs Legion en Cyberpunk 2077 stabiel te kunnen spelen op 60+ frames per seconde, inclusief raytracing en DLSS-resolutieverhoging. Op welke instellingen en resoluties die beloftes gemaakt worden, is echter niet geheel duidelijk geworden.

Onder andere MSI, EVGA en Gigabyte hebben Nvidia’s RTX 3060-onthulling al opgevolgd met aankondigingen over hun eigen RTX 3060-kaarten.

Razer onthult ’s werelds ‘slimste gezichtsmasker’ en luxe gamingstoel

Een CES-beurs is nooit compleet zonder minimaal één bizarre onthulling van Razer. Anno 2021 bleek die aankondiging gepaster dan ooit, nu Razer haar eigen Project Hazel uit de doeken heeft gedaan: een actief, luchtfilterend gezichtsmasker met slimme en sociale features voor de gebruiker. Zoals wel vaker het geval is bij Razers passieprojecten, blijft ook voor Project Hazel een richtprijs en beoogde releasedatum uit.

Project Hazel is gelicenseerd als chirurgische N95-respirator en steriliseert zichzelf met UV-licht via de bijbehorende opbergdoos. Gebruikers worden in sociale situaties bijgestaan door een stemversterker, die middels interne microfoons en speakers je uitgaande stemgeluid aandikt. Uiteraard is het masker voorzien van de nodige Razer Chroma RGB-lichtlijntjes, ongeacht de keuze voor het zwarte of witte model.

Watch on YouTube

Iets meer in Razers gebruikelijke straatje ligt Project Brooklyn: een conceptstoel die voorzien is van een uitrolbaar ‘surround’ oled-scherm en haptische feedback ín de stoel middels Razer reeds bestaande HyperSense-technologie. Ook hiervoor geldt synchronisatie met Razer Chroma-kleurtjes, verwerkt in de flanken van de zetel. Geheel volgens Razer-stramien werd dit passieproject net zo min voorzien van een releasedatum, laat staan een richtprijs.

Watch on YouTube

In vorige CES-edities kwam Razer onder meer op de proppen met uitklapbare 4k-laptops en schermprojectors die je gehele gamekamer zouden vullen. Veel van de conceptuele onthullingen van Razer zien uiteindelijk nooit het daglicht voor de gemiddelde consument.

Bekijk hier de presentaties van MSI en ASUS

Na Intel, AMD en Nvidia is het nu vooral aan partnerfabrikanten van die partijen om hun eigen nieuwigheid te introduceren. Vanavond is de beurt aan onder andere MSI en ASUS, die zelf legio nieuwe laptops, videokaarten en andere hardware te onthullen hebben.

MSI start hun zogenaamde

Watch on YouTube

rond 17:00 uur lokale tijd. ASUS volgt direct daarna met hun

Watch on YouTube

, rond een uur of 18:00 lokale tijd.

Watch on YouTube
Watch on YouTube

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Als de laptopvariant van de 3080 al 16GB VRAM krijgt, dan moet de desktop variant met 20GB snel volgen. Zelfs een normale 3060 heeft al meer VRAM gekregen vergeleken met de 3080.

0
test

@PSPfreaky AMD heeft wat dat betreft flink roet in het eten gegooid. Die 16GB die over het gehele midden-tot-topsegment de standaard is, maakt minder marketen wel erg lastig. Geloof dat Igor's Lab dat als eerste riep, maar als de RX 6700 inderdaad 'maar' 12GB aan VRAM kent, dan blijft AMD lekker disruptief tegenover de line-up van de concurrent. Hoogstwaarschijnlijk zijn het die geruchten ook die NVIDIA tot deze logica gedreven hebben.

0

@TomKauw Ik heb ook wel 12GB gehoord voor de RX 6700. Maar het is nu wel erg scheef bij Nvidia.

0

Deze gebruiker is verwijderd

0
test

@Messtranor Ik neem aan dat ze daar ook zeker mee bezig zijn, maar "we proberen de desastreuze hardware-tekorten langzaamaan om te draaien" laat zich niet zo lekker marketen als "hier zijn nóg vier verschillende varianten". Er werden overigens wel twee zinnen vuilgemaakt aan het tekort, maar echt snoeiharde beloftes om scalpers/miners/bots tegen te gaan, hoef je niet te verwachten.

0

@TomKauw Op Tweakers gaat een spreadsheet rond waar je kan aangeven op welke plek je in de wachtrij staat. Als je dat ziet word je ook niet vrolijk. Voor bijv RTX 3080 GAMING X TRIO staan 340 (Megekko) of zelfs 600 (Alternate) mensen in de rij. Zo'n rij krijgt Nvidia de komende 3 maanden echt niet weggewerkt.

0

Aanbevolen voor jou