Asus en Noctua zetten samenwerking voort met RTX 4080

Asus en Noctua zetten samenwerking voort met RTX 4080

Asus' samenwerking met Noctua keert ook deze Nvidia-generatie terug, met in ieder geval een collaboratieve RTX 4080-kaart.

De zogeheten Asus GeForce RTX 4080 Noctua Edition werd officieel aangekondigd op Asus' eigen blog, Edge Up, en tentoon gesteld op CES 2023. De unieke samenwerking kenmerkt een derde Noctua-kaart van Asus en direct de eerste in Nvidia's Ada Lovelace-generatie (RTX 40). 

Voorafgaand aan dit model werd de collaboratie geïntroduceerd middels een RTX 3070, later gevolgd door een RTX 3080 (10 GB) met Noctua-koeling. Het nieuwe RTX 4080-model lijkt grotendeels vast te houden aan het bestaande ontwerp, gevormd rondom twee NF-A12x25-ventilatoren van Noctua. Wel implementeert Asus deze ronde ook een dampkamer onder het koellichaam, wat ditmaal bestaat uit een achttal hittepijpen.

Met de verbeterde koeloplossing komt ook een nog net iets grotere omvang: maar liefst 4,3 PCI-slots dik. Daartegenover belooft Asus dat deze unieke RTX 4080 piekt op een temperatuur van 61,7 graden Celsius, ook wanneer deze op het TDP van 320 watt opereert. Daar voegt de hardwarefabrikant aan toe dat de (maximale) geluidsproductie niet hoger zal liggen dan die van de voorgaande Noctua-videokaarten. 

Asus meent dat de RTX 4080 Noctua Edition daardoor (wederom) de stilste luchtgekoelde videokaart in diens klasse zal vormen. Wanneer de kaart precies verkrijgbaar moet zijn (in de Benelux) en voor wat voor vraagprijzen blijft vooralsnog onduidelijk. De eerder verschenen Noctua-edities van de RTX 3070 en RTX 3080 voorspellen dat deze RTX 4080 in ieder geval niet de goedkoopste in zijn klasse zal worden.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Laat ze dan alsjeblieft de black editie van de fans gebruiken dat bruin is zo ontiegelijk lelijk.

0
test

@Grimes Goed punt. Klein tegenargument: ik ben je huis ingebroken om vannacht al je ventilatoren met bruine Noctua's te vervangen.

0
test

@Grimes Het zit in mn case. Al was ie roze.

0
test

4.3 slots breed, hoe krankzinnig is dat wel niet. Waar is de tijd dat zo'n kaart gewoon maar 1 of hooguit 2 slots nodig had.

0

Aanbevolen voor jou