Amerikaanse senaat stemt voor miljardeninvestering in CHIPS-akte
De Amerikaanse senaat heeft voor de zogeheten CHIPS-akte gestemd, welke circa 52 miljard dollar vrij moet maken voor het versterken van de landelijke chipproductie.
De 'Creating Helpful Incentives to Produce Semiconductors'-akte (CHIPS) werd begin dit jaar al voorgelegd aan de Amerikaanse senaat, maar werd gisternacht gepasseerd met ondersteuning van beide partijen. De stemming in de senaat telde 64 voor en 33 tegen.
Om de miljardeninvestering in de landelijke halfgeleiderindustrie volledig rond te krijgen, moet de akte eerst nog goedgekeurd worden door het Huis van Afgevaardigden, waarna president Joe Biden de akte officieel dient te maken met zijn handtekening. Zowel Biden zelf als grote Amerikaanse chipbedrijven hopen op een spoedige goedkeuring van CHIPS.
CHIPS is hoofdzakelijk in het leven geroepen na de klap van de mondiale chiptekorten. Terwijl de halfgeleiderindustrie in zwaar weer zat, werd pijnlijk duidelijk dat de technologische wereld grotendeels afhankelijk is van China en Taiwan. Met behulp van flinke investering voor (nieuwe) Amerikaanse chipfabrieken hoopt de Verenigde Staten zich weer competitiever op te kunnen stellen tegenover Azië.
Partijen als Intel gaven eerder al publiekelijk aan groot voorstander te zijn van de CHIPS-akte. De Amerikaanse chipgigant voelde zich al langer (te) afhankelijk van Aziatische 'fabs' en onthulde in de afgelopen anderhalf jaar meerdere plannen voor nieuwe fabrieken. Zo investeert Intel zeker 20 miljard dollar voor twee nieuwe fabs in het Amerikaanse Arizona, maar maakt het daarnaast 33 miljard euro vrij om ook meer chips in Europa te fabriceren.
Hoe de 52 miljard dollar van de Amerikaanse overheid dergelijke investeringen verleidelijker moet maken, is nog niet volledig uitgehard. Hoogstwaarschijnlijk wordt het kapitaal vooral ingezet voor voordelige belastingkredieten, specifiek voor bedrijven die chipfabrieken op Amerikaans grondgebied bouwen.