AMD vindt oorzaak gesmolten Ryzen 7000's, rolt update uit

AMD vindt oorzaak gesmolten Ryzen 7000's, rolt update uit

Nieuwe AGESA-versie verhelpt verbrande chips en pinnetjes

AMD heeft achterhaald hoe recentelijk enkele Ryzen 7000-cpu's schade opliepen met het gebruik van EXPO-profielen; een nieuwe AGESA-versie verhelpt het probleem.

Het nieuwe, tweede statement van AMD (via AnandTech) onderstreept inderdaad het vermoeden dat afgelopen week opborrelde over de defecten. Met het gebruik van automatische geheugen-overklok middels EXPO-profielen werden selecte 'banen' in de chip overbelast; deze lieten de Ryzen 7000-cpu's af en toe opereren op onvoorzien hoge voltages. Het gevolg bleek een handvol deels gesmolten chips en onherroepelijk beschadigde AM5-sockets. 

Aanvankelijk leek het probleem vooral de nieuwe Ryzen 7000X3D-cpu's te treffen, gezien die drukker belast zijn rondom het gesmolten chipcomponent, maar later bleken in essentie alle Ryzen 7000-cpu's vatbaar voor het probleem. Ook AMD gaf dat in het tweede statement toe. 

Enkele AM5-moederbordfabrikanten kwamen zelf al tijdig met BIOS-updates die het Ryzen 7000-cpu's moesten beschermen; inmiddels heeft AMD zelf ook een nieuwe AGESA uitgerold. Deze nieuwe versie beperkt het inkomende voltage over de gehele chip tot 1,3 volt, precies zoals oorspronkelijk AMD's bedoeling was. Wel blijft het daarmee mogelijk om geheugenmodules automatisch te overklokken met de EXPO-profielen.

AMD wijst moederbordfabrikanten op het spoedig updaten van hun BIOS-versie met de nieuwe AGESA, terwijl Ryzen 7000-gebruikers er goed aan doen hun moederbord tijdig te updaten. Mochten gebruikers met het gebruik van EXPO alsnog schade opgelopen hebben, dan attendeert AMD op het online ondersteuningsformulier. Binnen AMD worden RMA-verzoeken rondom dit defect van prioriteit voorzien. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou