AMD Ryzen 9 7950X gespot met 6,5 GHz kloksnelheden

AMD Ryzen 9 7950X gespot met 6,5 GHz kloksnelheden

De Ryzen 9 7950X-processor van AMD wordt nu al gebenchmarkt en overgeklokt tot snelheden à 6,5 GHz (alle kernen) en 7,2 GHz (single-core).

AMD's nieuwe vlaggenschip, de Ryzen 9 7950X, verschijnt officieel pas over week, maar vroege vogels gebruiken de cpu nu al om allerlei records te breken. Niet ver boven de standaardfrequenties staat de Zen 4-processor al snel bovenaan in verschillende Cinebench-tests, maar in het overklokken van de kernen ligt blijkbaar veel meer potentie.

Met behulp van vloeibare stikstofkoeling is 6,5 GHz over alle 16 processorkernen klaarblijkelijk goed haalbaar, in combinatie met een undervolt-spanning van 1,465 volt. Bekende hardware-lekker @Tum_Apisak verzamelde een aantal van de hoogst gemeten kloksnelheden, inclusief verdere details.

Een ander uiterste bleek vooralsnog de kloksnelheid van 7,2 GHz (op 1,506 volt), al zou die frequentie gemeten zijn op slechts één van de zestien kernen. Van deze set-up is onduidelijk hoe de 7950X precies gekoeld werd, al is het aannemelijk dat het gros van de huidige overklokkers over hoogwaardige waterkoelingscycli, dan wel stikstofkoeling beschikt. 

De AMD Ryzen 9 7950X verschijnt officieel op 27 september aanstaande, met een richtprijs van 699 dollar. Het nieuwe, 16-kernige vlaggenschip klokt standaard 4,5/5,7 GHz (base/boost), tegenover een maximaal verbruik van 170 watt. Zonder een overclock belooft AMD tot 35 procent betere prestaties, ten opzichte van de voorgaande Ryzen 9 5950X.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Dat zijn echt flinke snelheden hoewel dit voor de dagelijkse thuis gebruiker niet behaald gaat worden. Deze kloksnelheden kunnen alleen behaald worden door de over de top koeling en het steeds verkleinen van de nodes van de chips. Ik heb het idee dat ze tegen binnenkort tegen de randen van hoe klein ze kunnen produceren zullen aanlopen waarbij ze nu op 4nm zitten. Ik heb niet echt veel verstand hiervan dus kan het mis hebben. Ik hoop natuurlijk dat de hardware steeds krachtiger en efficienter blijft worden alleen ben wel benieuwd wat ze zullen gaan doen als de rek eruit is van technologische vernieuwingen door het gebruik van bepaalde materialen of op kleinere schaal gaan werken.

0
test

@004 De wet van Moore is volgens de chipfabrikanten nog niet helemaal dood; in ieder geval Intel heeft ook nog een 2 nanometer node (Intel 20A) op de roadmap staan, met daarna ook weer kleinere nodes voor wat zij het Angstrom-era (een tiende van een nanometer) noemen. Dat tijdperk staat schijnbaar op de planning voor 2024-2025. Wat betreft die kloksnelheden: ze gaan sowieso omhoog, ook zonder zware overclocking. Zo'n zware Zen 4 schijnt ook prima te draaien op puur lucht (of een AIO-tje), al hoop ik daar binnenkort wel meer blijk van te zien. Dat de beste overklokkers op aarde er iets mee kunnen, is natuurlijk ook een beetje spuit elf.

0

@TomKauw Goed om te horen dat er nog wel rek in zit. Dat belooft nog wat voor grafische mogelijkheden, physics en AI voor gaming in de toekomst!

0

Aanbevolen voor jou