AMD noemt vier nieuwe gpu's in open-source programma

AMD noemt vier nieuwe gpu's in open-source programma

AMD heeft vier nieuwe graphics-producten toegevoegd aan LLVM, een open-source initiatief om verschillende programmeertalen te compileren.

In de meest recente patch van LLVM staan 'gfx1100' tot en met 'gfx1103' als nieuwe, grafische producten genoemd. Onduidelijk is precies om welke chips of videokaarten het zou gaan, maar met alle waarschijnlijkheid duidt de 'gfx11'-noemer op AMD's volgende RDNA 3-platform.

Voorheen konden meerdere verschillende gpu's onder dezelfde LLVM-codenaam plaatsnemen, maar in recente generaties lijkt AMD vaker per gpu afzonderlijk een LLVM-indexering aan te maken. In dit geval zou dat dus duiden op de voorbereiding van zeker vier verschillende RDNA 3-producten.

Screenshot van AMD's LLVM-broncode, waarin vier nieuwe grafische producten van AMD per codenaam toegevoegd zijn.

Per revisieportaal verhelderde een AMD-programmeur later dat de 'gfx1103'-noemer niet naar een traditionele videokaart of laptop-gpu verwijst, maar een complete apu. Dit lijkt overeen te komen met eerdere geruchten over Ryzen 7000-chips met RDNA-component. Een recente reeks Ryzen 6000-apu's voor laptops bakte al geïntegreerde graphics op RDNA 2-architectuur in — AMD zou volgens ingewijden plannen hebben om RDNA-gpu's vaker te integreren in (centrale) chipsets.

AMD noch het LLVM-initiatief liet doorschemeren welke precieze apu onder 'gfx1103' valt, maar naar alle waarschijnlijkheid betreft het een zogenaamde Phoenix-chipset van AMD. Deze opvolger van de Rembrandt-reeks zou bestaan uit een Zen 4-processor met een RDNA 3-igpu van maximaal 16 rekeneenheden. De Phoenix-apu's zouden primair op het mobiele segment gericht zijn, zoals laptops of Steam Deck-achtige (Zen 2 + RDNA 2) toepassingen. 

Van de eerste RDNA 3-gpu's (alsmede Zen 4-cpu's) weten we al dat AMD nog altijd een lancering in 2022 voor ogen heeft. De Phoenix-apu's met zowel Zen 4- als RDNA 3-componenten zouden vrij kort daarna, rond AMD's jaarlijkse presentatie op CES, al hun opwachting kunnen maken. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou