AMD bevestigt RDNA 3-geruchten met nieuwe roadmaps

AMD bevestigt RDNA 3-geruchten met nieuwe roadmaps

AMD heeft roadmaps uitgestippeld voor de toekomst van onder meer de grafische RDNA-architectuur, met nieuwe details over RDNA 3 en RDNA 4.

De infographics zijn afkomstig van meerdere presentaties op AMD's Financial Analyst Day, waarvan samenvattingen en complete webcasts terug te vinden zijn op AMD's website.

Momenteel rondt AMD de RDNA 2-generatie af (Radeon RX 6000), met eind dit jaar de introductie van RDNA 3 (RX 7000) aan de horizon. In de nieuwe roadmaps beweert de chipfabrikant dat de nieuwe gpu-architectuur 50 procent meer performance-per-watt boekt dan diens voorganger. RDNA 2 is gebakken op TSMC's 7 nm en 6 nm procedés; met RDNA 3 stapt AMD over op 5 nm.

Daarbij wordt ook onderstreept dat RDNA 2 al efficiënter was dan de technologie van de concurrent, Nvidia's Ampere.  Ook van deze generatie wordt verwacht dat AMD een beter stroomrendement boekt, al doet AMD daar zelf vooralsnog geen beloftes over.

Presentatiebeeld over AMD's RDNA 3-architectuur, gebakken op TSMC's 5 nm node. De gpu-generatie belooft 50 procent meer performance-per-watt te leveren tegenover RDNA 2.

Daarnaast bevestigt AMD inmiddels dat RDNA 3 inderdaad ook chiplet-ontwerpen zal introduceren. Door meerdere chips onderling aan elkaar te ketenen, ontstaat een meer geavanceerde pijplijn voor grafische taken. Veel meer details gaf AMD nog niet, maar de komst van chiplets is in ieder geval verzekerd.

Ook de per RDNA 2 geïntroduceerde Infinity Cache gaat met RDNA "next-gen". Vermoedelijk verwijst dat naar een vergroting van de cache; eerdere geruchten spraken al eens over 256 MB of 512 MB voor de zwaarste RDNA 3-videokaart.

Roadmap van AMD's RDNA-architectuur, met anno 2024 de verwachte uitrol van RDNA 4.

Het daaropvolgende RDNA 4 staat inmiddels op de planning voor 2024. Veel details gaf AMD niet vrij; wel zou de architectuur op een "geavanceerde node" draaien. Vermoedelijk betreft dat nog steeds hetzelfde procedé als de generatie daarvoor, de 5 nm wafers van TSMC. Naar alle waarschijnlijkheid rolt RDNA 4 gelijktijdig met AMD's Zen 5-cpu's uit, op dezelfde node.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou