Foto's van eerste 'full-spec' PCIe 5.0-voeding gelekt

Foto's van eerste 'full-spec' PCIe 5.0-voeding gelekt

Het hardware-team van href="https://wccftech.com/msi-pcie-gen-5-ready-meg-mpg-psu-pictured-with-next-gen-connectors-up-to-1300w-platinum-next-gen-gpu/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">WccfTech</a> heeft foto's gedeeld van MSI's aanstormende voedingen, welke klaarblijk als een van de eerste volledig overstappen op de PCIe 5.0-stroomstandaard.

De getoonde netvoedingen zijn nieuwe MEG- en MPG-modellen, waarvan MSI maar liefst vijf nieuwe producten in zou plannen — elk met een 'PCIe 5.0 Ready'-vaandel. Eerder getoonde voedingen van onder meer Asus zouden "compatibel" zijn met de nieuwe stroomstandaard via unieke adapterkabels, maar MSI lijkt als een van de eerste de nieuwe interface in 'full-spec'-vorm te ondersteunen.

Op de gelekte foto's is duidelijk te zien hoe de voeding inderdaad een nieuwe stroomaansluiting biedt voor PCIe 5.0-apparatuur. Eerder werd al bekend dat de  nieuwe 12-pins connector inderdaad de volgende standaard voor high-end stroomkabels vormt, maar in het geval van de MSI-voedingen blijken zowel de connector als meegeleverde kabels over de vier unieke 'signaalpinnetjes' te beschikken. Dezelfde unieke connector dook eind 2021 al op als een mogelijk exclusieve kabel voor nieuwe (en mogelijk uitzonderlijk zware) Nvidia-kaarten.

Gelekte foto van een prototypevoeding van MSI, vermoedelijk de MEG 1300W 80 Plus Platinum.

De nieuwe 12-pins stroomconnector zou over een enkele kabel maar liefst 600 watt kunnen versturen. Per PCIe 5.0-standaard zijn de kabels en connectoren niet backwards compatible naar PCIe 2.0 en PCIe 3.0 — al zouden selecte Founders Editions-kaarten van de RTX 30-generatie (PCIe 4.0) nog wel compatibel moeten zijn met de nieuwe interface, zo claimde Asus vorige week.

Per 12+4-connector kunnen zware videokaarten, naast de 600 watt voeding, nog extra signalen ontvangen en/of versturen. Elk van de contactpuntjes ondersteunt tot 9,5 ampere stroomsterkte en is afzonderlijk geïsoleerd, maar wat de vier 'extra' poortjes in de praktijk beteken voor hardware-prestaties, is nog enigszins onduidelijk. 

Volgens WccfTech betreffen de gelekte foto's van MSI's voedingen vooralsnog prototypes. MSI zou in de loop van het jaar drie MPG-voedingen met 80 Plus Gold-certificaat onthullen (750 watt, 850 watt en 1000 watt), gevolgd door twee MEG-voedingen met 80 Plus Platinum (1000 watt en 1300 watt). In het geval van de  zwaardere MEG-voedingen implementeert MSI ook een zogenaamde 'G.I. Engine', welke schijnbaar moet helpen met het voeden van de allerzwaarste componenten.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Rennen! Een aanstormende voeding!

0

Aanbevolen voor jou