PCIe 5.0-connector van 600 watt duikt op
Nieuws

PCIe 5.0-connector van 600 watt duikt op

Meerdere hardware-ingewijden lijken lucht te hebben gekregen van een nieuwe PCIe 5.0-stroomconnector, ook wel als 'H+' gecodeerd door PCI-SIG. href="https://www.igorslab.de/en/up-to-600-watt-power-for-graphics-cards-with-the-new-pcie-5-0-adapter-nvidias-rtx-3090-ti-makes-the-start-exclusive/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Igor's LAB</a> vond schematische afbeeldingen van de kabels, welke verwijzen naar een nieuwe 12-pins-aansluiting en stroomtoevoer tot 600 watt.

Igor Wallossek vermoedt dat de nieuwe connector geïntroduceerd zal worden met de Founder's Edition van de "RTX 3090 Ti/Super", welke Nvidia nog officieel moet onthullen. De nieuwe high-end kaart zou vermoedelijk een vermogen van circa 450 watt trekken, waarvoor twee 8-pins connectoren (elk goed voor 150 watt) niet voldoen. 

Deze zwaarder uitgeruste aansluiting overkomt die obstakels. Op 12 volt en 9,5 ampere per pin kan de connector (in theorie) 662 watt doorvoeren met, al topt de officiële specificatie af op 600 watt. Doordat nog maar één connector voor stroom benodigd is, zouden de printplaten voor gpu's ook weer versimpeld kunnen worden.

Naast de twaalf pinnetjes voor stroomtoevoer is de kabel ook voorzien van vier extra snoertjes. Wat deze dunnere kabeltjes precies voor toegevoegde waarde hebben, is vooralsnog onduidelijk. Een connectorfabrikant die alvast aan de haal ging met de specificaties noemt de vier additionele poortjes "signaalpinnen".

©GMRimport

Volgens Wallossek is de 12-pins-aansluiting voorlopig niet "de heldere, nieuwe standaard" voor videokaarten, maar een huiseigen oplossing vanuit Nvidia, specifiek voor de zwaarste telg gpu's. Wel zouden andere schematische tekeningen verwijzen naar een mogelijkheid om dit soort connectoren uiteindelijk te standaardiseren — mogelijk pas na verdere aanpassingen.

Igor's LAB tipt kabelmodders wel op hogere eisen. Niet alleen is het mogelijk dat deze specifieke connector nooit gestandaardiseerd wordt, de hogere stroomvereisten en bijbehorende vraag naar kwalitatieve metalen maken het ook moeilijker om zelf eigen kabels en connectoren in elkaar te solderen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Openwereldbouwgame Towers of Aghasba verschijnt in november
Nieuws

Openwereldbouwgame Towers of Aghasba verschijnt in november

Game komt op PlayStation 5 en pc uit

De openwereldbouwgame Towers of Aghasba is vanaf 19 november verkrijgbaar op PlayStation 5 en Steam. Het gaat daarbij wel om een Early Access-versie van het spel.

Volgens de makers bevat deze vroege versie van de game drie unieke ecosystemen, die soorten stadjes om te bouwen, meer dan veertig wezens om te ontgrendelen, meer dan 120 planten om te kweken en de mogelijkheid om een grote open spelwereld te verkennen.

Towers of Aghasba werd vorig jaar tijdens een PlayStation Showcase onthuld en tijdens de meest recente State of Play nogmaals getoond. Het spel van ontwikkelaar Dreamlit Inc. moet spelers hun creativiteit laten uiten door zelf een eigen eiland te laten ontwerpen. Spelers moeten helpen met het herbouwen van een stam, waardoor een leeg eiland langzaam maar zeker uitgroeit tot een leefbare omgeving voor de groep.

Daarbij moet de game leunen op een "surreële atmosfeer" en interessante lore. De spelwereld moet dan ook vol zitten met vreemde wezens en mysteries om op te lossen. Games als Animal Crossing, Stardew Valley en Zelda: Breath of the Wild dienden ter inspiratie.

Mensen die de game op PlayStation 5 reserveren ontvangen kosteloos vijf unieke decoraties, drie exclusieve maskers en een Harelope Mount-ontwerp. Hieronder kan uitgebreide nieuwe gameplay van het spel worden bekeken.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nieuwe Xbox Wireless Headset heeft Dolby Atmos-ondersteuning
Nieuws

Nieuwe Xbox Wireless Headset heeft Dolby Atmos-ondersteuning

De batterijduur is ook verbeterd, maar de prijs gaat ook omhoog

Microsoft heeft een nieuwe versie van de officiële Xbox Wireless Headset uit de doeken gedaan.

De grootste wijziging is dat de headset nu Dolby Atmos-surround sound biedt. Ook is de batterijduur verbeterd: de headset kan nu maximaal twintig uur mee. De microfoon is volgens Microsoft ook verbeterd met auto-mute en een manier om de stem van de gebruiker van achtergrond te scheiden. De ondersteuning van bluetooth gaat van 4.2 naar 5.3.

Al deze verbeteringen zorgen er wel voor dat het prijskaartje omhoog gaat. De vernieuwde Xbox Wireless Headset is per direct verkrijgbaar voor 109,99 euro. De oude versie van de headset was op release drie jaar geleden nog 99,99 euro, al is er in de tussentijd ook een bedrade variant voor 59,99 euro verschenen. Bestellen kan hier.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!