Behaviour Interactive neemt Codeglue over: ’Sluiten perfect bij elkaar aan’
Nieuws

Behaviour Interactive neemt Codeglue over: ’Sluiten perfect bij elkaar aan’

De studio zal verdergaan als Behaviour Rotterdam

Behaviour Interactive timmert flink aan de weg: in het afgelopen halfjaar heeft de van oorsprong Canadese studio de stap gemaakt naar het Verenigd Koninkrijk, waar ze SockMonkey Studios en Antimatter overnamen. Nu is het de beurt aan Nederland. De Rotterdamse studio Codeglue gaat namelijk voortaan verder als Behaviour Rotterdam.

Het in 1992 opgerichte Behaviour is het meest bekend door hun succesvolle multiplayergame Dead by Daylight, die in 2016 uitkwam. Recentelijk heeft de studio ook een datingsimulator gebaseerd op de IP uitgegeven, getiteld Hooked on You. Eerder dit jaar verscheen Meet Your Maker, een first-person shooter die opvallend genoeg vanaf release met een PlayStation Plus Essential-abonnement te spelen was. Momenteel is puzzelgame Islands of Insight nog in de maak.

Naast de eigen titels ondersteunt de Canadese studio verschillende derde partijen bij het ontwikkelen van videogames, zowel bij nieuwe releases als bij ports. In Rotterdam spraken we met CEO Remi Racine en EVP Wayne Meazza van Behaviour Interactive, en met oprichters en CTO Maurice Sibrandi en CEO Peter de Jong van het voormalige Codeglue.

CEO Peter de Jong

A long time coming

Behaviour Interactive is al langere tijd bezig met uitbreidingen en overnames. Remi Racine vertelt: “Het is een uitdagende en spannende tijd. We zijn in de afgelopen drie tot vier jaar zo ongeveer verdubbeld qua grootte. Ondertussen zijn we dus wel een beetje gewend aan de constante groei, maar Europa is een nieuw territorium voor ons.”

De acquisitie zat er volgens Racine al langer aan te komen. Peter de Jong: “We zijn twee jaar geleden al begonnen met praten. Door de pandemie was het toen echter ingewikkeld om elkaar in persoon te ontmoeten. Het idee voor de overname was er al snel, maar het bleef mede daardoor even op de achtergrond. Later legde Behaviour opnieuw contact en toen is het balletje gaan rollen.” Anno 2023 resulteert dat in een volwaardige overname van de Rotterdamse studio.­­

 

©GMRimport

Veilige havens

Met een goed, sterk en tevreden team kun je alles bereiken, dat is de mentaliteit bij Codeglue. Zo ook bij Behaviour. “We werken op eenzelfde soort manier en zijn allebei studio’s met een people first-mentaliteit”, vertelt De Jong. “Codeglue was toch al op een pad van flinke groei. We tikken ondertussen de veertig werknemers aan en waren op zoek naar een manier om te groeien waarbij we voor al onze mensen een mooi carrièrepad kunnen behouden. We willen een veilige plek bieden om te landen en ook om zelf binnen het bedrijf door te groeien.”

Dat de werkculturen van Codeglue en Behaviour zo goed bij elkaar passen, blijkt dus al uit die people first-mentaliteit. Dat heeft beide studio’s dan ook mooie titels opgeleverd: in 2022 won Codeglue tijdens de Dutch Game Awards de prijs voor Beste Studio. Behaviour Interactive won driemaal de prijs voor Beste Canadese Studio. Een grote reden daarvoor was de afschaffing van crunch time in het bedrijf. Dat betekent dat, zelfs tijdens drukke periodes voor de release van een game, niet van werknemers verwacht wordt dat ze overuren maken.

 

©GMRimport

Ondersteunend werk

Een andere factor waarop de twee studio’s bij elkaar aansluiten is het soort output. Zowel bij Behaviour als bij Codeglue is men gewend te werken aan eigen titels alsmede ondersteunende processen. Dat laatste is bij Behaviour te zien aan titels als Middle Earth: Shadow of Mordor en Fallout Shelter. Codeglue ontwikkelde bijvoorbeeld ports van Human: Fall Flat en Terraria, terwijl het ook aan eigen titels zoals Spellbenders en Rocket Riot werkte.

“Voor nu zal Behaviour Rotterdam vooral doorwerken aan de ondersteuning van verschillende titels. Codeglue stond bekend om de uitstekende support die het verleende aan een grote groep bestaande clientèle, met name in Europa”, aldus Racine. Wayne Meazza voegt eraan toe: “We werken met alle Behaviour-studio’s samen, dus het is echt ons doel om wereldwijd aan onze projecten te werken. Maar als we het over ondersteunend werk hebben, heeft elke studio een eigen rol en clientèle en dat blijft deels zo.”

 

©GMRimport

Vooruit blijven kijken

Behaviour Rotterdam zal met name in het begin dus ondersteunend werk uitvoeren. “En we hebben nog een paar projecten in de maak vanuit Codeglue, die gaan we gewoon afronden. Houd ons de komende tijd dus in de gaten”, aldus De Jong.

Meazza: “We zijn ontzettend enthousiast om hier in Rotterdam te mogen zijn en kijken dan ook uit om al onze projecten te onthullen.” Hij voegt er afsluitend aan toe dat Behaviour nog verschillende open posities heeft, ook voor de nieuwe studio in Rotterdam.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!