Onderhandelingen tussen acteursvakbond en gamebedrijven lopen op niets uit
Het lijkt steeds waarschijnlijker dat er een staking binnen de game-industrie volgt
Nieuwe onderhandelingen tussen de Amerikaanse acteursvakbond SAG-AFTRA en gamebedrijven zijn op niets uitgelopen.
Dat laten zowel de vakbond als de bedrijven weten, zo schrijft Eurogamer. "SAG-AFTRA en videogamewerknemers hebben geplande onderhandelingen gehad voor de Interactive Media Agreement. Er is geen deal uit voortgevloeid en de huidige afspraken blijven gelden terwijl de de partijen een laatste poging doen om een deal te bereiken." Wanneer die laatste onderhandelingen worden gehouden, is niet bekend.
Mochten de vakbond en gamebedrijven er daarna nog niet uitkomen, dan lijkt een staking van (stem)acteurs die binnen de game-industrie werkzaam zijn onvermijdelijk. Eerder deze week kwam de uitkomst van een stemronde van leden van de vakbond naar buiten, waaruit bleek dat 98,32 procent van de mensen die hebben gestemd voor een staking is. Als de staking doorgaat, moeten alle acteurs die aangesloten zijn bij de SAG-AFTRA - nagenoeg alle acteurs in de Verenigde Staten en ook een aanzienlijk aantal daarbuiten - het werk naast zich neerleggen.
SAG-AFTRA-directeur Fran Drescher gaf eerder aan dat bedrijven als Activision, Electronic Arts, Insomniac Games, Take-Two en Warner Bros. Games hebben gefaald in het toegeven aan de wensen van de leden van de vakbond. Er zou sprake zijn van hebzucht en gebrek aan respect bij de bedrijven, en een toename in gebruik van artificiële intelligentie voor een vermindering in werkgelegenheid. Onder de eisen van SAG-AFTRA valt onder andere het gelijktrekken van lonen met inflatie en bescherming tegen het gebruik van AI.
Eerder dit jaar hebben zowel de Writer's Guild of America (WGA) en de Screen Actors Guild and American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) een staking ingezet binnen de Amerikaanse film- en televisie-industrie. Beide vakbonden en diens leden - zo'n beetje alle Amerikaanse acteurs en scriptschrijvers - deden dit vanwege oneerlijke lonen binnen de filmindustrie en een toename in het gebruik van AI, waardoor werkzekerheid in gevaar komt. Eerder deze week kwam deze staking ten einde, maar dit staat los van een eventuele staking binnen de game-industrie.