OM van België start onderzoek naar EA door lootboxen in Fifa
Het Belgisch Openbaar Ministerie is een href="https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/09/10/brussels-parket-voert-onderzoek-naar-ea-voor-loot-boxes-in-spe/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">strafrechtelijk onderzoek</a> gestart naar EA. De uitgever van de Fifa-franchise wordt onderzocht naar aanleiding van het blijven gebruiken van lootboxen in Fifa 18 en 19.
Eerder dit jaar werden in België meerdere games als illegaal beschouwd door de Kansspelcommissie. De games zouden met lootboxen een vermenging zijn van geld en verslaving. In Nederland werd op deze kwestie milder gereageerd op het lootbox-systeem. Wel heeft 2K de game NBA 2K19 aangepast om aan de Nederlandse wetgeving te voldoen van de Kansspelautoriteit. EA heeft echter publiekelijk bekend gemaakt niet te gaan stoppen met het gebruiken van lootboxen in games.
©GMRimport
Met lootboxen kunnen spelers willekeurige items krijgen in games, waarvan de inhoud van de lootbox vooraf niet bekend is. Spelers hebben in veel games de mogelijkheid om voor echt geld lootboxen te kopen. Hierdoor wordt het in België beschouwd als een illegaal kansspel.
In Fifa-games worden lootboxen aangeboden in de vorm van packs. In deze packs, die spelers kunnen verdienen of kopen met echt geld, worden willekeurige spelers gegeven die toegevoegd kunnen worden aan het team. Daarbij is het gebruikelijk dat een betere speler moeilijker te verkrijgen is in packs en daardoor kan motiveren om meer packs te willen openen.
EA maakte tijdens zijn presentatie van de kwartaalcijfers bekend door te gaan met het verkopen van lootboxen. Volgens het bedrijf is het lootbox-systeem niet te vergelijken met gokken.