OM van België start onderzoek naar EA door lootboxen in Fifa
Nieuws

OM van België start onderzoek naar EA door lootboxen in Fifa

Het Belgisch Openbaar Ministerie is een href="https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/09/10/brussels-parket-voert-onderzoek-naar-ea-voor-loot-boxes-in-spe/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">strafrechtelijk onderzoek</a> gestart naar EA. De uitgever van de Fifa-franchise wordt onderzocht naar aanleiding van het blijven gebruiken van lootboxen in Fifa 18 en 19.

Eerder dit jaar werden in België meerdere games als illegaal beschouwd door de Kansspelcommissie. De games zouden met lootboxen een vermenging zijn van geld en verslaving. In Nederland werd op deze kwestie milder gereageerd op het lootbox-systeem. Wel heeft 2K de game NBA 2K19 aangepast om aan de Nederlandse wetgeving te voldoen van de Kansspelautoriteit. EA heeft echter publiekelijk bekend gemaakt niet te gaan stoppen met het gebruiken van lootboxen in games.

©GMRimport

Met lootboxen kunnen spelers willekeurige items krijgen in games, waarvan de inhoud van de lootbox vooraf niet bekend is. Spelers hebben in veel games de mogelijkheid om voor echt geld lootboxen te kopen. Hierdoor wordt het in België beschouwd als een illegaal kansspel.

In Fifa-games worden lootboxen aangeboden in de vorm van packs. In deze packs, die spelers kunnen verdienen of kopen met echt geld, worden willekeurige spelers gegeven die toegevoegd kunnen worden aan het team. Daarbij is het gebruikelijk dat een betere speler moeilijker te verkrijgen is in packs en daardoor kan motiveren om meer packs te willen openen.

EA maakte tijdens zijn presentatie van de kwartaalcijfers bekend door te gaan met het verkopen van lootboxen. Volgens het bedrijf is het lootbox-systeem niet te vergelijken met gokken.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Steam scherpt regels rondom seizoenspassen aan
Nieuws

Steam scherpt regels rondom seizoenspassen aan

Meer bescherming voor de consument

Valve heeft de Steam-regels voor seizoenspassen op het platform aangescherpt.

Zo valt te lezen dat ontwikkelaars een seizoenspas beschikbaar kunnen stellen op Steam, maar dat men wel een complete lijst en beschrijving van downloadbare content dat onderdeel uitmaakt van de pas en verwachte releasedatum moet delen.

Daarnaast moet een seizoenspas minstens één beschikbare dlc bevatten wanneer deze te koop komt te staan - al wordt er een uitzondering gemaakt voor seizoenspassen die onderdeel uitmaken van een vooraf te bestellen deluxe editie van de game.

"Door een seizoenspas aan te bieden beloof je toekomstige content", zo schrijft Valve richting ontwikkelaars en uitgevers. "Tijdens het proces van een seizoenspas lanceren wordt je gevraagd naar een releasetiming voor de content in de seizoenspas. Dit is zowel een verplichting richting consumenten en Steam. Als je nog niet duidelijk kunt communiceren over de content van elke dlc en wanneer de dlc beschikbaar komt, moet je geen seizoenpas op Steam aanbieden."

Valve erkent wel dat releasedata niet altijd gehaald kunnen worden. Ontwikkelaars mogen dan ook eenmalig de releasedatum van content uit de seizoenspas aanpassen, al moet de nieuwe datum wel binnen drie maanden van de oorspronkelijke datum vallen. Wanneer een dlc dat onderdeel uitmaakt van een seizoenspas wordt geannuleerd, moet men verplicht geld teruggeven aan de consumenten.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Rollercoaster Tycoon Classic komt volgende maand naar Switch
Nieuws

Rollercoaster Tycoon Classic komt volgende maand naar Switch

Een gecombineerde remaster van de eerste twee delen

Atari brengt op 5 december Rollercoaster Tycoon Classic naar Nintendo Switch.

De game kwam voorheen al uit op Steam, GOG, iOS en Google Play, en combineert remasters van de eerste twee Rollercoaster Tycoons - games die oorspronkelijk in 1999 en 2002 uitkwamen. Deze zijn daarbij aangevuld met diverse uitbreidingspakketten en scenario's.

In de Rollercoaster Tycoon-games bouwen spelers hun eigen pretpark, vol met achtbanen, andere attracties en kraampjes voor bezoekers om hun geld aan uit te geven. Daarbij krijgen spelers totale controle over allerlei aspecten van het park, waaronder de aankleding en de prijzen. Ook kunnen complete achtbanen ontworpen worden.

Eerder dit jaar kocht Atari overigens voor 7 miljoen dollar de rechten op Rollercoaster Tycoon 3 van Frontier Developments. Dat was de oorspronkelijke ontwikkelaar van het derde deel. Daarvoor had Atari echter al de rechten op de eerste twee games in handen, en nu dus van heel de franchise.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
Internal server error