Achtergrond
Lootbox

Games met lootboxes worden aangepakt in Nederland

De Kansspelautoriteit legt uit hoe het zit

Geschreven door Michel Musters op
De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft na onderzoek besloten dat games waarin de inhoud van lootboxes kan worden doorverkocht, de wet op kansspelen overtreden. Uitgevers hebben acht weken om hun games aan te passen. Daarna kunnen ze een boete ontvangen en kan er zelfs een verkoopverbod op desbetreffende games komen. Wat betekent dat voor populaire games als Fifa en Dota 2?

De Nederlandse Kansspelautoriteit begon een aantal maanden geleden met zijn onderzoek naar spellen waarin lootboxes kunnen worden aangeschaft. Wanneer spelers in een game echt geld kunnen betalen om willekeurige items te ontvangen, is dat in feite gokken. En hoewel er al jaren plannen zijn om de wetten aan te passen om coulanter te zijn richting digitale gokspellen, is dat nu nog niet het geval.

De laatste tijd liggen lootboxes in games sowieso erg onder vuur, onder andere door de ophef rondom de aanwezigheid hiervan in Star Wars Battlefront 2. Uitgever EA haalde de lootboxes na wereldwijde kritiek tijdelijk uit het spel, al zijn die inmiddels weer aan de game toegevoegd in de vorm van cosmetische items. Het komt dus niet uit de lucht vallen dat de Kansspelautoriteit dit fenomeen onderzoekt.

Lootbox

De feiten

Allereerst is het belangrijk om te weten wat de bevindingen van de Kansspelautoriteit zijn. De overheidsinstantie heeft tien games onderzocht, waarbij gebleken is dat de lootboxpraktijken van vier games niet door de beugel konden. Het gaat in die gevallen om spellen waarin de willekeurige inhoud van lootboxes verhandelbaar is en dus een economische waarde heeft. Die combinatie van willekeurigheid en economische waarde is verboden binnen de huidige wetgeving rondom online gokken.

Het is nog niet bekend om welke vier titels het gaat. De NOS noemde in zijn artikel ter illustratie Fifa 18, PlayerUnknown’s Battlegrounds, Dota 2 en Rocket League als games die de wet op kansspelen overtreden, maar de Kansspelautoriteit noemt zelf geen namen.

Uitgevers van spellen die in overtreding zijn, krijgen van de Kansspelautoriteit acht weken de tijd om hun games zodanig aan te passen dat ze wel voldoen aan de wetgeving. Na die acht weken riskeren de bedrijven boetes.

Lootbox

De Kansspelautoriteit legt uit

De Kansspelautoriteit deed onderzoek naar lootboxes om te bepalen of het een gokverslaving in de hand werkt. “Ze zijn ontworpen zoals gokspellen zijn ontworpen, met het gevoel dat je bijna hebt gewonnen”, vertelt Marja Appelman, directeur van de Kansspelautoriteit, tegen NOS. “Er zijn allerlei geluidseffecten en visuele effecten als je zo'n loot box opent. Daarmee heb je de neiging om door en door te spelen.”

Juist games waarbij de loot doorverkocht kan worden, zijn in overtreding. Gamer.nl sprak met Jork Netten, die het onderzoek voor de Kansspelautoriteit leidde: “De wet zegt dat op het moment dat lootboxes verhandelbaar zijn, er sprake is van economische waarde. Dan is het puur gokken. Als je een gokspel aanbiedt, moet je andere regels aanhouden. Zo moet je bijhouden hoeveel spelers je hebt en hoe vaak iemand geld uitgeeft. Op dit moment kan bijvoorbeeld iemand van tien jaar met de creditcard van zijn of haar ouders onbeperkt geld uitgeven. We maken ons dus vooral zorgen over de minderjarigen.”

Hoewel Netten de nadruk legt op het beschermen van minderjarige gamers, is de oplossing niet zo simpel als een 18+-rating aan een game geven. Uitgevers kunnen in de toekomst mogelijk wel een vergunning aanvragen. “Die heb je nodig in Nederland”, vervolgt Netten. “Je wordt dan uitgebreid getoetst en dan mag het dus wel.” Op dit moment kan de vergunning echter alleen aangevraagd worden door ouderwetse gokspellen in casino’s. Een wetsvoorstel om het mogelijk te maken een vergunning aan te vragen voor digitale gokspellen ligt er al wel enkele jaren, zoals NU.nl ook meldt, maar een debat en uitspraak staan nog niet op de planning.

Maar wat zijn nu de vervolgstappen voor de Kansspelautoriteit? “We hebben contact met bepaalde organisaties gehad, maar nog niet met uitgevers, al gaat dat de komende tijd wel gebeuren. Op dit moment vonden we het belangrijk de norm uit te dragen dat bepaalde dingen niet zijn toegestaan. Het was jarenlang te onduidelijk in deze markt. We beseffen dat Nederland maar een klein land is, al hebben we in verhouding wel veel gamers. Daarom zoeken we naar samenwerkingen met andere Europese landen om dit overal door te voeren.”

Lootbox

Verdwijnen dergelijke games uit de schappen?

Wanneer duidelijk wordt welke games zich schuldig maken aan het breken van de wet, hebben ook gamewinkels geen keuze: ze moeten zich aan de wet houden. Tom Henderikx, marketing manager van Game Mania, is hier ook van op de hoogte en zegt er mee bezig te zijn. “Van onze kant hebben we met de uitgevers van populaire games gebeld om te kijken hoe zij hier mee om zullen gaan. Maar het is nog te vroeg om te zeggen. We houden in ieder geval nauwlettend in de gaten wat hier de impact van gaat zijn.” Ook voor hem is het onduidelijk welke games de fout in gaan. “Die games worden (door NOS) genoemd, maar het is niet duidelijk of zij onder de uitspraak vallen.”

Henderikx denkt wel dat de uitspraak van de Kansspelautoriteit uiteindelijk in het voordeel van gamers is. “Iemand is vatbaarder voor gokverslaving wanneer er echt geld mee gemoeid gaat. Ik denk dat het de commissie in de eerste plaats gaat om kinderen te behoeden voor gokverslaving.” De uitspraak van projectleider Netten lijkt dit te bevestigen.

Maar gaan bepaalde games, bijvoorbeeld een Fifa 18, ook uit de (digitale) winkelschappen verdwijnen? “Het is nu nog moeilijk om een inschatting te maken van of bepaalde games echt uit de schappen moeten verdwijnen”, vertelt Henderikx. “Ik hoop dat de uitgevers en de overheid er onderling uitkomen en met een regeling komen waar iedereen wat aan heeft.”

Lootbox

Voorlopige conclusie

Uitgevers hebben geruime tijd lootboxes zonder verdere regelgeving in games kunnen plaatsen, maar door het onderzoek van de Kansspelautoriteit komt hier nu een einde aan. Games met lootboxes die kunnen worden doorverkocht zijn nu officieel online kansspelen en daar kan nog geen vergunning voor aangevraagd worden. Uitgevers hebben zich aan deze regelgeving te houden, anders kunnen hun games niet verkocht worden op Nederlandse bodem. Door het contact dat de Kansspelautoriteit met andere Europese landen heeft, zou hier wel eens een nieuwe norm in de game-industrie door kunnen ontstaan.

Dit artikel delen:

Lees meer

PUBG krijgt map-selectie, grottensysteem in Savage en gratis weekend op Xbox One SNK kondigt nieuwe Neo-Geo aan om 40-jarig jubileum te vieren
15

Reacties op: Games met lootboxes worden aangepakt in Nederland

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  woutzorz

  • 19 april 2018 15:02
  Het zou ook zomaar kunnen dat de uitgevers denken "Laat die Nederlanders maar lekker kletsen, dat kleine landje kan ons aan ons reet roesten" waardoor die games ineens niet meer aan Nederland geleverd gaan worden. Al lijkt me dat niet heel erg waarschijnlijk, en denk ik eerder dat uitgevers eieren voor hun geld gaan kiezen en games gaan aanpassen en dit soort praktijken in de toekomst niet meer voor zullen komen, wat een goede ontwikkeling zou zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 19 april 2018 15:05
  @woutzorz Het is volgens mij juist daarom dat de Kansspelautoriteit contact onderhoudt met andere landen, om het breder te trekken dan alleen Nederland.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Arrahant

  • 20 april 2018 00:35
  @woutzorz Onder de huidige regelgeving is het louter van belang om ervoor te zorgen dat de items niet voor echt geld of online platform geld ingeruild kunnen worden. Dat moet met minimale aanpassingen aan de marketplaces wel lukken toch?
  Regulering kan in dit geval ervoor zorgen dat volwassenen die wel randomized loot boxes willen kopen worden beschermd voor misleiding, en zij die meer loot boxes kopen dan ze kunnen betalen iig geïdentificeerd en geholpen kunnen worden. Maar ik ben van mening dat het kunnen cashen niet erg relevant is bij deze bescherming.

  Persoonlijk vind ik het veel belangrijker dat de definitie van gokken wordt aangepast. Wel niet kunnen cashen is wellicht belangrijk voor regels omtrent de kansspelen, maar ik denk niet zo belangrijk bij de ontwikkeling van een gokverslaving.
  Ik zou me eerder richten op de technieken die ontwikkeld zijn om in de achterkant de droprates op typen items, rarities, of specifieke items te kunnen aanpassen aan het speel- en shopgedrag van de consument.
  Ik zou zelf graag ingame meer transparantie zien op de droprates (met regelgeving die beter geschreven is dan die in China), waarbij het niet langer mogelijk mag zijn om droprates aan te passen aan de hoeveelheid rewards in de afgelopen X tijd, of de items die de speler wel vs. niet in de store bekeken heeft, of de win/loss ratio in de afgelopen X tijd, etc. Ik weet niet zeker of dergelijke systemen in play zijn, maar met transparantie over droprates kan iedereen achteraf iig checken of de opgegeven droprates correct waren. En iedere volwassen consument die een loot box koopt kan in ieder geval een idee krijgen van de odds op het wel verkrijgen van de items van een bepaald type of rarity die ze graag willen hebben, versus de items die ze niet willen hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 19 april 2018 15:27
  Prachtig om te zien dat battlefront II voor altijd die game zal blijven waardoor dit allemaal onderzocht wordt en er nu maatregelen genomen gaan worden, dat door de gretigheid en het graaigedrag van de grote publishers als EA uiteinderlijk dit zelf hun downfall wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 19 april 2018 16:50
  Mooi stuk, haast een journalistieke long-read. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 22 april 2018 17:49
  @timtim96 Dankjewel!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 19 april 2018 17:38
  Perfect toch. Je betaalt al zat voor een game.

  Dat bij een Free-to-play game zoals Star Trek Online voor dingen moet betalen ok maar de Lock boxes in die game vind ik ook bullshit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 19 april 2018 17:59
  Hoe zit het dan met Hearthstone?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 20 april 2018 07:38
  @Mmo-veteran Daar kan je de kaarten die je krijgt niet door verhandelen met andere. Dat zou een reden kunnen zijn. Maar verder zijn de lootboxen (packs) super random en vol met fancy effecten bij het openen en bij speciale kaarten. Hopelijk gaan ze het niet verbieden want ik heb er enorm veel tijd in gestoken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inforza

  • 22 april 2018 04:47
  @Mmo-veteran Met Hearthstone kan je ook nog je kaarten dusten, en nieuwe craften..

  en trouwens, HS hoeft niet duur te zijn.. Gewoon eerst al je goud en tijd in Arena investeren. Vanaf 3x winnen zit je op het break even point (1 pak kaarten + 50goud). Vanaf 7x winnen kan je oneindig arena blijven spelen. Voor die 7x winnen moet je 30x winnen in constructed om hetzelfde te krijgen en er zit geen limiet op van 100 goud per dag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 19 april 2018 19:44
  Naar mijn idee begonnen de klachten echt binnen te komen na de release van Shadow of War ipv Battlefront 2, die iets later kwam.

  Ben zelf ook niet van de lootboxes, maar je moet het niet op een handje vol games gaan leggen, terwijl er nog zoveel meer zijn. Zoals er staat en ik het begrijp, komt het omdat deze games meer populariteit hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 19 april 2018 20:10
  @Vogeltje het zwaartepunt ligt onder andere in de vervolgacties die je kan ondernemen met items uit lootboxen op secundaire markten. Dat is erg vaak natuurlijk niet het geval. Wellicht komt er binnenkort een grotere groep spellen die worden gecheckt. Al is het best logisch dat de Kansspelautoriteit hiermee wil bereiken dat bedrijven hun lootbox systeem uit zichzelf anders in gaan richten

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 22 april 2018 10:06
  Heel goed. Je betaalt al meer dan genoeg voor de originele game. DLC is in sommige situaties ook nog discutabel, maar dat gaat om een eenmalige aanschaf. Bij Lootcrates/-boxes kun je eindeloos doorgaan en dat kan (vooral jeugd) vrij snel opbreken.

  Ik volg deze ontwikkeling op de voet. Heel interessant.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 22 april 2018 10:51
  @Lord Ganon
  De meeste kinderen hebben ouders die prima in staat zijn om het lootcrate gedrag van hun kinderen in de gaten te houden.
  Uit de tekst
  "Op dit moment kan bijvoorbeeld iemand van tien jaar met de creditcard van zijn of haar ouders onbeperkt geld uitgeven"

  Welke ouder geeft in godsnaam een kind van 10 de gegevens van de credit card, en houdt dat niet even in de gaten? Dat is meer een zaak voor de kinderbescherming dan voor de kansspelauthoriteit. Maar het kwaad straft zich gelukkig zelf in zo'n situatie. Anyway, dit gebruiken als argument tegen lootcrates is super zwak.

  Dat je "al genoeg betaalt" is ook geen argument. Het gaat alleen om lootcrates met willekeurige inhoud die doorverkocht kan worden. Micro transacties blijven verder gewoon toegestaan en bestaan. Daar is naar mijn mening ook niks mis mee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Archer

  • 3 februari 2019 12:55
  Is de definitie van online gaming niet dat je iets koopt en dat je een kans hebt dat er iets inzit ? "kans" is de pure definite van gambling. Dat geldt voor AL de loot box systemen; pay to win of niet.
  De best vergelijking is imho Fifa vs Overwatch. Hoewel Overwatch echt alleen maar lootable cosmetics bevatten, is en blijft het online gambling.

  Dan denk ik stiekem een beetje aan iemand die laatst zei "ja.. natuurlijk wordt het verboden deze vorm van gambling krijgt de overheid niets van terug" en laten al de cassino's nou van de staat zijn, staatslotterij ..idd.. the name says it all, etc etc. Dan blijven postcode loterijken over maar DAAR moet kansspelbelasting over betaald worden.

  Los van wat een ieder vindt over lootboxes.. ik weet niet zo zeker of de overheid wel zulke integere bedoelingen heeft. …

  (ps ik ben tegen lootboxes maar om de reden dat ik denk dat het verdienmodel van publishers veel te veel afhankelijk is van lootboxes; een heel slecht principe. Het heeft echter niets met online gaming te maken)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.