Microtransacties in CoD: Black Ops 4 lopen de spuigaten uit
Gamer.nl
Nieuws

Microtransacties in CoD: Black Ops 4 lopen de spuigaten uit

Toen Treyarch en Activision de eerste microtransacties in Call of Duty: Black Ops 4 introduceerden, wisten de meesten al dat het niet bij cosmetische spullen zou blijven. Een aantal maanden konden spelers stickers, dansjes en wapenskins verdienen, maar daarna verschenen ook de eerste dlc-wapens en iets later lootboxen. Wat begon als een Fortnite-achtig lootsysteem is nu een van de meest oneerlijke verdienmodellen ooit, en daar baal ik ontzettend van.

Bij release recenseerde ik Black Ops 4 voor zustersite InsideGamer en noemde ik de game “de innovatiefste Call of Duty sinds jaren”. De tactische insteek van de multiplayermodus was vernieuwend genoeg om mij weer maanden bezig te houden en Blackout was naar mijn mening een waardige concurrent voor Fortnite en PUBG. Het vervelende is dat ik hier nog steeds achter sta, maar de game met minder plezier speel dan voorheen. Waar de gameplayfundamenten nog altijd staan als een huis, gaat het bergafwaarts met de manier waarop Activision inkomsten probeert te genereren met de game. Elke update is inhoudelijk een stap voorwaarts, maar qua consumentvriendelijkheid twee stappen terug.

©GMRimport

De druppel

Denk aan een red dot sight dat los werd verkocht in digitale winkels, een sloophamer van 28 euro en het feit dat sommige nieuwe wapens enkel verkrijgbaar zijn in lootboxen, waaruit je ook een van de honderden waardeloze calling cards kunt krijgen. Black Ops 4 ligt voor de volle prijs in de winkels en wie zelfs de Black Ops Pass koopt, moet alsnog urenlang grinden in een Fortnite-achtige loot-stroom of extra geld uitgeven om nieuwe content te verkrijgen. En als iemand die Call of Duty het liefste opstart om te spelen met nieuwe wapens en opzetstukken, is dat ontzettend frustrerend. Ik heb geen tijd om honderden uren te grinden, noch zin om naast die 110 euro te gokken voor nieuwe wapens.

Voor velen arriveerde recent de druppel die de emmer deed overlopen. De laatste grote update van de game voegt Blackjack’s Stashes toe aan Limited Time Modes (LTM) in Blackout. Deze kratten liggen verspreid over de map en geven spelers toegang tot al hun vrijgespeelde wapens, waarmee spelers die geluk hebben of veel geld uitgeven aan de game een voordeel hebben. Hoewel het pay-to-win-principe in de praktijk wellicht meevalt - al is Alcatraz een zeer populaire LTM en zijn sommige dlc-wapens erg goed - gaat het spelers meer om het principe. Wie geld uitgeeft heeft meer en betere wapens in Blackout. Wat is de volgende stap? Dit doortrekken naar de gehele modus?

Het is doodzonde, gezien het feit dat voorgaande games een eerlijker verdienmodel hadden. Oké, WW2 had ook een dure seizoenspas met een aantal zeer slechte maps én lootboxen, maar na het vertrek van Micheal Condrey en Glen Schofield werd het er een stuk beter op. Met alle plezier koos ik één van de nieuwe uitdagingen om te voltooien voor nieuwe wapens, om die weer te levelen op nieuwe maps en in grappige modi als Prop Hunt. WW2 werd tot m’n verbazing mijn meest gespeelde Call of Duty-game van deze generatie, omdat ik het gevoel had naar een vaste beloning toe te werken, zonder me gedwongen te voelen om geld uit te geven.

©GMRimport

Noodgedwongen

Je merkt duidelijk aan Activision dat het bedrijf zoekende is naar een verdienmodel. Black Ops 4 lijkt wel een proefkonijn voor de volgende generatie Call of Duty’s met de transities die de game doormaakt. Het voelt allemaal behoorlijk noodgedwongen aan, gezien de ‘tegenvallende’ financiële resultaten van de game en golf aan ontslagen in februari. Activision bewees dit jaar ook dat het niet bang is om grote franchises te laten vallen toen het de banden met Bungie verbrak en Destiny niet meer onder Activision-Blizzard viel. Call of Duty is in feite een cruciale inkomstenbron geworden, dus het is begrijpelijk dat er naar een manier wordt gezocht om de omzet te maximaliseren.

Eén aspect van het probleem waar ik mij nog meer aan erger dan de microtransacties zelf, is de tol die het eist van het ontwikkelteam zelf. De vocale Call of Duty-community richt zich vaak tot Treyarch om onvrede te uiten, terwijl het ontwikkelteam moet roeien met de riemen die ze hebben. Een recent rapport over de omstandigheden waarin Black Ops 4 is gemaakt suggereert dat sommige ontwikkelaars gefrustreerd zijn over de geldlust van Activision en de geringe invloed die ze hebben op het microtransactiebeleid. Datzelfde rapport claimt ook dat testers op een belachelijke manier worden achtergesteld op voltijd werknemers, dus wellicht valt er bij Treyarch ook nog wat te verbeteren.

Modern Warfare

De vraag is wat deze trend betekent voor Call of Duty: Modern Warfare, dat eind dit jaar verschijnt en nu al een diepe indruk maakt op de pers. Infinity Ward zet een aantal stappen in de goede richting, met onder andere het mogelijk maken van cross-play tussen consoles en pc en gratis maps om de spelersgroep niet te splitsen. Maar als de traditionele seizoenspas wegvalt, waarin compenseert het bedrijf dan voor de kosten? Het lijkt er op dat de zoektocht nog niet ten einde is.

Zelf heb ik geen problemen met lootboxen met cosmetische spullen, of een loot-stroom waarin je vette spullen verdient door te spelen. Voor mijn part begin je in Modern Warfare met Captain Price, waarna je door de multiplayer- of co-op-modus elke denkbare Modern Warfare-skin vrijspeelt, en waardevolle privileges hebt als je een soort Battle Pass aanschaft. Wapens moeten naar mijn mening echter voor iedereen toegankelijk zijn en gewoon in de game worden gestopt, zodat spelers de game nooit kunnen betichten van pay-to-win of andere fratsen.

©GMRimport

Liefde voor Black Ops 4

Maar goed, ik ben geen econoom en ik kan niet inschatten in hoeverre bovenstaande suggesties lucratief genoeg zijn voor een miljardenfranchise. Het enige punt wat ik wil maken is dat Activisions zoektocht ten koste gaat van een ontzettend goede game. Toen ik Black Ops 4 laatst opstartte om te kijken waar de controverse nou vandaan kwam, werd ik er aan herinnerd hoe makkelijk de game mij geboeid weet te houden. De Grav, het eerste wapen dat écht gratis is en daardoor aanvoelt als een godsgeschenk, lag op mij te wachten en binnen de kortste keren veegde ik ouderwets het vijandelijke team in Nuketown van de kaart.

Ik speel de game nog steeds omdat ik hou van Black Ops 4 en Call of Duty, en naast een potje Apex Legends en The Division 2 jaarlijks m’n heil vind bij de franchise. Er moet echter gauw een eerlijk verdienmodel worden geïntroduceerd dat spelers niet tegen de schenen schopt, anders gaat Modern Warfare later dit jaar Black Ops 4 achterna.

Laatste columns op Gamer.nl

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nightdive: 'Nintendo keurde GoldenEye 007-remaster af'
Gamer.nl
Nieuws

Nightdive: 'Nintendo keurde GoldenEye 007-remaster af'

Uiteindelijk is GoldenEye 007 wel op Switch en Xbox uitgekomen, maar zonder hulp van Nightdive

Nightdive Studios zou plannen hebben gehad om een remaster van GoldenEye 007 uit te brengen, maar Nintendo zou geen goedkeuring hebben gegeven.

Dat meldt studiohoofd Stephen Kick. Nightdive Studios staat bekend om de vele heruitgaven van klassieke games, waaronder de Turok-spellen, Quake en System Shock. Het bedrijf wilde ook aan de slag met Rare's Nintendo 64-spel GoldenEye 007.

Aan VGC vertelde Kick dat het bedrijf veel moeite had gestoken in een pitch voor de game en een "droomteam" had samengesteld. MGM, de toenmalige rechtenhouder van de James Bond-franchise, was al akkoord gegaan. Toen kwam de studio er echter achter dat niemand toestemming aan Nintendo had gevraagd.

Het bedrijf zou daarop hebben gemeld dat derde partijen niet aan Nintendo-games mochten zitten. Nightdive's Larry Kuperman laat overigens weten dat hij Nintendo wel begrijpt, omdat ze een erg succesvolle strategie hebben. "Het is erg moeilijk voor het bedrijf om een uitzondering te maken."

In 2023 kwam overigens wel een nieuwe versie van de geprezen shooter uit op Nintendo Switch en Xbox via Nintendo Switch Online en Game Pass.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Tweede testperiode voor Arc Raiders begint eind deze maand
Gamer.nl
Nieuws

Tweede testperiode voor Arc Raiders begint eind deze maand

Niet alleen op pc, maar dit keer ook op PS5 en Xbox Series-consoles

Van 30 april tot en met 4 mei wordt de tweede 'tech test' voor Arc Raiders gehouden.

Na de eerste test heeft ontwikkelaar Embark Studios naar eigen zeggen hard gewerkt aan het verwerken van de feedback van spelers. De tweede test komt ditmaal niet alleen op pc beschikbaar, maar ook op PlayStation 5 en Xbox Series X en S.

Spelers kunnen ten opzichte van de eerste test meer vijanden, wapens en gear verwachten, een dieper progressiesysteem en meer opties tijdens het craften. Ook wordt er een eerste blik op de aankomende battle pass gegeven. Inschrijven kan hier. Hieronder kan een nieuwe trailer worden bekeken.

Arc Raiders is een coöperatieve third-person extraction-shooter waarin spelers met hun squad de mechanische Arc, die uit de ruimte komen, moeten tegenhouden. Spelers gaan op zoeknaar waardevolle medicijnen en wapens. Zowel robots als andere spelers kunnen echter roet in het eten gooien.

Arc Raiders wordt ontwikkeld door Embark Studios, de huidige studio van Patrick Söderlund, die voorheen bij Dice aan de Battlefield-reeks werkte. In 2018 vertrok Söderlund na vele jaren in dienst te zijn geweest in richtte hij de onafhankelijke studio in Stockholm op. Eerder bracht het bedrijf debuutgame The Finals uit.

Arc Raiders verschijnt in de loop van dit jaar op pc, PlayStation 5 en Xbox Series X en S. Ook kan het spel straks gestreamd worden via Nvidia Geforce Now. De game gaat rond de 40 euro kosten.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!