Hollow Knight: Silksong is allesbehalve een makkelijk vervolg
Nieuws

Hollow Knight: Silksong is allesbehalve een makkelijk vervolg

Wat ooit begon als een uitbreiding voor Hollow Knight, is uitgegroeid een compleet vervolg. Hollow Knight: Silksong is een volledig nieuwe game die de beste elementen uit het origineel pakt en daar een hele hoop unieke eigenschappen aan toevoegt.

Hollow Knight is een van de meest geprezen indiegames van de afgelopen jaren. Haast iedereen die het spel speelt, is vol lof (zie de recensie van Thijs en de column van ondergetekende). In deze metroidvania verken je een ondergrondse insectenwereld en worden rustgevende wandeltochten door de prachtigste omgevingen afgewisseld met waanzinnig uitdagende platformgedeeltes en eindbaasgevechten. De gameplay, het visuele stijltje, de muziek en de wereldverkenning komen perfect samen in een magisch avontuur van tientallen uren, dat je als pc- of consolegamer niet mag missen.

Die tientallen uren aan speelplezier vallen des te meer op omdat het spel spotgoedkoop is en de kern van het ontwikkelteam maar uit drie leden bestaat. Alsof zij nog geen dief van hun eigen portemonnee zijn, hebben ze tijdens de Kickstarter-campagne ook een hele sloot aan downloadbare content voor na de release beloofd. De meeste dlc is al uit, alleen Silksong stond nog op de planning. De ambitie van Team Cherry bleek echter zo groot, dat ze Silksong hebben omgevormd tot een compleet vervolg. Met de Switch-versie konden we tijdens Gamescom alvast even stoeien.

©GMRimport

Gracieuze Hornet

De ontwikkelaar rust overduidelijk niet op zijn lauweren, want in Silksong bestuur je niet de schattige, naamloze Knight, maar Hornet, een personage dat met haar scherpe naald dienstdoet als de beschermvrouwe van Hollownest. In de eerste Hollow Knight nam je het al een paar keer tegen haar op in behoorlijk intense gevechten – haar zelf besturen overtreft alle verwachtingen. Gracieus en soepel springt en rent ze over het scherm.

Hornet is een stuk flexibeler en atletischer dan de Knight. Ze kan aan richels hangen en zichzelf vervolgens omhoogtrekken, en beweegt zich pijlsnel rond waardoor lange tochten door de spelwereld minder monotoon aanvoelen. Ook haar naald is een stuk langer dan de veredelde tandenstoker van het hoofdpersonage uit het origineel. Met een agressieve diagonale aanvalsmove komt ze sterker en zelfverzekerder over dan de oude vertrouwde Knight.

©GMRimport

Je kunt de zompige lucht haast ruiken

De spelwereld van Silksong is compleet nieuw. Het gigantische en gevarieerde Hollownest wordt ingeruild voor een mysterieuze nieuwe omgeving. Waar je je in Hollow Knight steeds dieper in de duistere gangenstelsels van het koninkrijk groef, is het doel van Silksong om naar de top van de spelwereld toe te werken. Het geeft het spel meteen een andere dynamiek die ook beter past bij de grote sprongen en hangmanoeuvres van Hornet.

Toch voelden de gebieden die we in de demo verkenden – Moss Grotto en Deep Docks – vertrouwd aan. Een grotere focus op verticale verkenning daargelaten, blinken de gebieden nog altijd uit in hun eenvoud. Vergis je niet: hoewel de visuele stijl van de Hollow Knight-games in één oogopslag simpel overkomt, zit de wereld vol met kleine details de sfeer bepalen. Moss Grotto is daar een perfect voorbeeld van, met de mossige oppervlaktes en flora die je direct het gevoel geven in een natuurgebied rond te lopen. Je kunt de zompige lucht haast ruiken.

©GMRimport

Oud en nieuw

Ook de rest van Silksong is een fijne mengelmoes tussen herkenbare elementen uit het origineel en originele nieuwe vondsten. De manier waarop je de spelwereld verkent – een nieuw gebied binnenkomen zonder map, eerst de mapmaker vinden en vervolgens pas weten waar je precies bent in de spelwereld – blijft volgens Team Cherry intact. Wel anders is de manier waarop je je gezondheid aanvult. In Hollow Knight gebruik je regelmatig je focus-move om zo je levensbalk weer van energie te voorzien. In Silksong doe je dit met zijde. Door je te focussen vul je meteen drie levensicoontjes aan. De keerzijde is dat je zijdemeter eerst helemaal vol moet zijn voordat je dit kunt doen. Dat verandert de balans van elk gevecht direct.

Verder lijkt Silksong vooral te bieden waar fans van het origineel geen genoeg van kunnen krijgen: pittige eindbazen en een spelwereld waarbij je geen idee hebt wat er op het volgende scherm op je te wachten staat. Hollow Knight prikkelt van begin tot eind de fantasie en Silksong gaat, uitgaande van deze speelsessie, hetzelfde doen. Nu nog een releasedatum en het avontuur kan weer beginnen.

Hollow Knight: Silksong komt op een nog onbekende datum uit voor pc en Switch. Ergens na de lancering verschijnt het spel ook op PlayStation 4 en Xbox One.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!