GNL20: Gamer.nl bouwde de ultieme controller
Mijn hoogtepunt van acht jaar schrijven voor Gamer: de zoektocht naar de perfecte gamecontroller. Ik sprak met gamers, game-ontwikkelaars en designers over hoe hun ideale gamepad eruitziet, we bouwden onze eigen Gamer.nl-controller en kregen zelfs een complimentje van Shigeru Miyamoto.
Gamereviews schrijven is altijd bijzaak geweest op Gamer. Voor mij althans: door Gerard van Nieuwenhuijzen (toen vervangend, later vaste hoofdredacteur) werd ik in 2011 bij het schrijverscorps van Gamer gehaald, en meteen werd me op het hart gedrukt: doe dingen, bedenk projecten, schrijf waar anderen niet over schrijven.
Zo zat ik binnen de kortste keren te praten met gamers, game-ontwikkelaars, designers en ergonomen over de vraag: hoe ziet de ideale gamecontroller eruit? Is-ie groot of klein? Hoeveel knoppen hebben we nodig? Touchpad of niet? Met welk materiaal glipt-ie minder snel uit je handen? En de kwestie waar mening vriendschap op is stukgelopen: moeten de sticks op gelijke hoogte zitten (denk DualShock) of asymmetrisch (standje Xbox, zeg maar).
In drie afleveringen kreeg ik antwoord op die vragen, in de vierde gingen we met Gamer zélf aan de slag en ontwierpen we met de hulp van een designer De Ultieme Gamecontroller. Het apparaat was… weinig spectaculair, wat natuurlijk een risico is als je het poldermodel erop loslaat.
©GMRimport
Nintendo-goeroe Shigeru Miyamoto was dezelfde mening toegedaan. In een interview legden we hem ons ontwerp voor. Zijn oordeel: ‘vrij standaard’. Wel was hij te spreken over het project: ‘Vanzelfsprekend zou het ‘t beste zijn dat we tot een wereldwijde consensus kunnen komen over dit onderwerp’, vertelde hij mijn collega Marcel Vroegrijk. ‘Dus ik vind het goed dat verschillende mensen hierover denken en erover discussiëren.’
Toen een jaar later Microsoft en Sony hun nieuwe consoles presenteerden, werd duidelijk hoe goed we ons werk hadden gedaan: de Gamer-gamepad (we hebben eigenlijk nooit nagedacht over een naam, bedenk ik me nu) hield precies het midden tussen de DualShock 4 en de Xbox One-controller.
En het project kreeg een prachtig einde: als verrassing had het Franse Bigben Interactive een fysiek model van onze controller gebouwd. Had ik verwacht dat het zover zou komen toen ik begon? Absoluut niet. Was ik trots? Absoluut, maar vooral ook dankbaar dat collega’s aan de haal gingen met het project toen ik emigreerde en (tijdelijk) minder actief werd voor Gamer. Het laat maar zien wat er allemaal mogelijk is op deze site, met deze redactie en met jullie input.
De ultieme controller: alle artikelen op een rij
Voor als je alles nog eens wilt teruglezen (en vergeet niet door te scrollen naar de comments, waar stevige discussies werden gevoerd):
De ultieme controller, deel 1: de gamers
Ik maakte een rondgang langs gamers om erachter te komen wat hun wensen zijn. De conclusie: ‘Een perfecte controller is volgens gamers licht maar robuust, is niet te groot, ligt goed in de hand, heeft een goede knop- en stick-indeling, ondersteunt zo een ontspannen houding tijdens het gamen en mag er desnoods uitzien als de neus van Lieke van Lexmond.’
De ultieme controller - Deel 2: de game-ontwikkelaar
Het leuke van praten met gamedevs over controllers: ze denken functioneel en avontuurlijk. Zo had ik het met Thomas Pathuis van Ronimo Games al gauw over een controller die zich qua vorm aanpast aan je handen. En met Djurre van Dijk van Triumph Studios over dat game-ontwikkelaars eigenlijk altijd zoveel mogelijk knoppen op het ding willen. In deze aflevering ontstond het idee om een schermpje op de controller te bouwen.
De ultieme controller - Deel 3: ergonomie en design
Voor mij de leukste aflevering om te maken: ik ging langs bij TNO, nam een berg controllers mee en legde ze stuk voor stuk voor aan Lottie Kuijt-Evers. De ergonoom keek kritisch naar de bestaande gamepads en had een paar suggesties. De opmerkelijkste: de ideale controller is van… hout?
De ultieme controller - Deel 4: de ontwerpen
Toenmalig Gamer-redacteur Marco Edelman bleek ook vaardig aan de tekentafel en maakte op basis van alle verzamelde input een eerste ontwerp van de controller. Bo van Oord – toen student Game Art aan de HKU – werkte het vervolgens uit tot een 3D-model.
©GMRimport
Miyamoto praat over onze ultieme controller
Marcel kreeg ruim veertig minuten de tijd voor een interview met Shigeru Miyamoto, maar wist daar nog tien minuten aan te plakken door hem onze controller voor te leggen. Een dikke duim omhoog van de grootmeester kregen we niet, wel leverde het een leuke discussie op.
De DualShock 4 versus de Ultieme Controller
We legden onze gamepad naast die van de PlayStation 4. Sony had goed naar ons geluisterd: ‘Ook nieuw is de verlichting aan de achterkant, die een andere kleur geeft aan elke speler. Eenzelfde idee verwerkten wij al in ons prototype. Puntje voor Gamer.nl.’
De ultieme controller - Onze zoektocht levert resultaat op
Collega Gillian de Nooijer ging langs bij Bigben Interactive om te praten met mensen die iedere dag controllers ontwerpen, bouwen en marketen. De grote verrassing: er lag een model van onze controller voor hem klaar!
De Xbox One-controller versus onze Ultieme Controller
Ook de gamepad van de Xbox One vergeleken we met de Gamer-controller. En ook hier bleek: in ons design zaten we er niet ver naast. Microsoft voerde kleine verbeteringen door, die grotendeels overeenkwamen met onze suggesties. Geschreven door Erik Nusselder.