Header

De Top 100 van 2019: Deel 3: 40 t/m 26

Met o.a. Anno 1800, Far Cry New Dawn, Control en Shenmue 3

Het jaar is bijna ten einde en dat betekent dat Gamer.nl traditiegetrouw alvast vooruitblikt op de meest veelbelovende games van volgend jaar. In de Top 100 van 2019 tellen we af naar nummer 1, die op oudjaar wordt onthuld. Vandaag lees je alles over nummers 40 tot en met 26.

Lees hier de regels voor de Top 100 van 2019 en waarom bepaalde games wel of niet in de lijst staan. Bekijk ook: Deel 1: 100 t/m 71 en Deel 2: 70 t/m 41.

40. Anno 1800
Ontwikkelaar: Blue Byte
Platforms: pc
Releasedatum: 26 februari 2019

Twintig jaar geleden alweer verscheen de eerste Anno – de rest is geschiedenis. Anno 2019 zijn we nog steeds niet klaar met deze gameserie, die op verzoek van fans de toekomst achter zich laat. Geen global warming, geen kolonies op de maan, maar ouderwets terug naar het verleden. Naar de negentiende eeuw, de Industriële Revolutie en de enorme omslag voor mens en planeet waarmee die gepaard ging.

Razendsnelle technologische ontwikkelingen, stakende arbeiders en vervuiling zijn aan de orde van de dag in deze city-builder, die ongetwijfeld weer zijn vaste schare fans weet aan te spreken. Die fans kunnen hun beschaving ditmaal onder meer op ontdekkingsreizen sturen, om in overzeese gebieden nieuwe grondstoffen te delven en dingen op te steken van andere culturen. De kans is eigenlijk minimaal dat Anno 1800 tegen gaat vallen; daarvoor is ontwikkelaar Blue Byte te ervaren. Mocht het toch helemaal niks worden, dan is de game in ieder geval nog oogstrelend mooi.

39. Shenmue 3
Ontwikkelaar: Ys Net, Neilo
Platforms: pc, PlayStation 4
Releasedatum: 27 augustus 2019

Is er anno 2019 nog plek voor Shenmue? De eerste twee games plaveiden de weg voor open 3D-gamewerelden gevuld met geloofwaardige npc’s, voor enigszins menselijke gezichten op gamepersonages, voor het simuleren van een dagelijks leventje – maar inmiddels heeft elke grote game dit. En laten we eerlijk zijn: met een budget van een paar miljoen dollar (opgehoest door gamers zelf) concurreer je niet met de GTA’s en Witchers van deze wereld.

Wat geen andere game echter heeft is de magie van Shenmue: hoe Shenmue een modern Japan schetst op het snijvlak tu en 奇妙な en realisme, hoe ongelofelijk herkenbaar Shenmue nog steeds is. Achttien jaar na Shenmue 2 pikken we de draad van hoofdpersonage Ryo Hazuki eindelijk weer op. Zijn nieuwe avontuur wordt ongetwijfeld niet zo aardschokkend vernieuwend als zijn vorige – maar verdomd, wat worden we blij van deze terugkeer.

38. Far Cry New Dawn
Ontwikkelaar: Ubisoft Montreal
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 15 februari 2019

Weet New Dawn het imago van veredelde Far Cry 5-dlc van zich af te schudden? Heeft de game genoeg te bieden om een standalone release te rechtvaardigen? En is het Far Cry-concept niet zo langzamerhand aan vernieuwing toe? Kijk, er valt genoeg af te dingen op wéér een nieuwe Far Cry-game, maar wat er ook gebeurt: de serie staat garant voor onversneden plezier, onbeperkte vrijheid en prachtige graphics.

New Dawn is daarop geen uitzondering. Hoewel de game qua setting uit een weinig inspirerend, post-apocalyptisch vaatje tapt, is de gamewereld wel weer typisch kleurrijk en fel Far Cry. De wetteloosheid van een maatschappij waar niets meer van over is lijkt helemaal op z’n plek voor een gamereeks waar mi ies meer globale richtlijnen dan vastomlijnde doelen zijn. Te land, ter zee of door de lucht, in de rondte knallend of doodstil – hoe je het aanpakt moet je zelf maar weten, in New Dawn nog meer dan voorheen.

37. Control
Ontwikkelaar: Remedy Entertainment
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 2019

Mi chien wel het beste aan Control is dat ontwikkelaar Remedy zijn exclusieve tijd bij Microsoft achter zich heeft gelaten. Vooral Alan Wake is een titel die iedereen gespeeld moet hebben, maar waar het PlayStation-publiek altijd watertandend van een afstandje naar heeft moeten kijken. Goed, Quantum Break was beduidend minder geslaagd – en dat is ook precies de reden dat Control niet hoger op deze lijst is te vinden.

Control is namelijk wederom een fantastisch en origineel concept (parallelle dimensies die overlopen in de onze, een wapen dat wat weg heeft van de gravity gun uit Half-Life 2) maar het blijft even afwachten of Remedy er ditmaal wel een waardige game omheen weet te bouwen. Qua stijl zit het in ieder geval wel goed. Christopher Nolan lijkt een vinger in de pap te hebben gehad bij het design, met Inception-waardige mindfucks in een schandalig mooi brutalistisch gebouw als decor voor alle actie.

36. Bloodstained: Ritual of the Night
Ontwikkelaars: ArtPlay, WayForward Technologies, Dico
Platforms: pc, PlayStation 4, Switch, Xbox One
Releasedatum: 2019

Koji Igarashi, Castlevania, Kickstarter; meer hoef je eigenlijk niet te weten. Bloodstained: Ritual of the Night is in feite een nieuwe Castlevania, ontwikkeld door de grootmeester zelf – en gecrowdfund door duizenden gulle gamers, die in totaal 5,5 miljoen dollar op tafel smeten. En wat gamers willen, dat krijgen ze: een sidescrolling actieplatformer in een duister kasteel, een hoop demonen en muziek die voor iedere Castlevania-fan voelt als een warm bad.

In Castleva… pardon, Bloodstained: Ritual of the Night sta je in de schoenen van de vervloekte Mirjam en vecht je je een weg naar een ultiem duel met slechterik Gebel, terwijl je onderweg allerlei nieuwe krachten oppikt. Het is bekende kost, maar het feit dat de game al zo’n vier jaar in ontwikkeling is bewijst dat dit geen simpele herhalingsoefening wordt voor Igarashi. Het geeft vertrouwen dat voorproefje Bloodstained: Curse of the Moon uit 2018 al bloedstollend goed was.

35. Biomutant
Ontwikkelaar: Experiment 101
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: Zomer 2019

Voormalige medewerkers van Just Cause-studio Avalanche maken een game voor uitgever THQ Nordic – dat kan kwalitatief werkelijk alle kanten op gaan. Onze eerste ervaring met Biomutant is in ieder geval positief. De game lijkt eindelijk wat serieuze concurrentie voor Ratchet & Clank te gaan bieden. Ook hier speel je een harig beest die z’n weg wel weet met een flink wapenarsenaal. Ook hier wordt die platform-actiecombo afgetopt met een flinke dosis humor. En ook hier spatten de kleuren en details van het scherm.

Groot verschil is dat Biomutant een hoop meer vrijheid moet bieden. De game bestaat uit vijf grote gebieden, waar je de strijd aangaat óf de diplomatie zoekt met vijf dierenstammen. Je doel – de boom des levens die de wankele balans bewaart in deze spelwereld – heiligt in dit geval de middelen. Vechten, springen, praten; Biomutant gaat inderdaad alle kanten op. Hopelijk geldt dat niet voor de kwaliteit van de game.

34. Astroneer
Ontwikkelaar: System Era Softworks Platforms: pc, Xbox One
Releasedatum: 6 februari 2019

Astroneer is al een tijdje speelbaar als Early Acce -titel, maar komt in 2019 officieel uit. De game speelt zich af tijdens een nieuwe goudkoorts, wanneer astronauten de uithoeken van het universum verkennen om kostbare materialen te verzamelen. Bouw een basis of een voertuig om naar een nieuwe planeet te reizen, of duik online om samen met vier spelers het universum te verkennen. Kun je niet wachten, dan is de game nu al te koop, maar in februari brengt System Era de stabielere 1.0-versie van het spel uit.

33. Sable
Ontwikkelaar: Shedworks
Platforms: pc, Xbox One
Releasedatum: 2019

Sable is de gamevariant van die scène in Star Wars: The Force Awakens waar Rey in de woestijn wegcro t van een gecrashte Star Destroyer. Een nietig persoon in een stoffig desolaat landschap, omringd door immense overblijfselen van technologie uit een ver verleden – zelfs de zwevende scooter mag niet ontbreken. Jij bent die nietige persoon. En in Sable mag jij dat desolate landschap gaan verkennen.

Sable is namelijk een openwereldgame waarin de open wereld het onderwerp is. De game schotelt je geen gevechten voor, maar een omgeving om te verkennen. Je speelt als een meisje dat de woestenij intrekt, op zoek naar geheimen, vergeten ruïnes en – inderdaad – gecrashte ruimteschepen. Sable is een scifi-openwereld-Journey met Ghibli-esque graphics en een betoverende soundtrack door Michelle Zauber, de vrouw achter Japanese Breakfast. Als je niet warm wordt van die optelsom, weten we het ook niet meer.

32. Vane
Ontwikkelaar: Friend & Foe
Platforms: pc, PlayStation 4
Releasedatum: 15 januari 2019

Mi chien ben je Vane vergeten. Dat is niet zo vreemd: de game, ontsproten uit het brein van twee oud-Team ICO-leden, werd in 2014 (!) voor het eerst getoond en is dus al een dikke vijf jaar in de maak. Toen verscheen in december plots een tweet, een releasetrailer en een datum: 15 januari 2019, dan kan de wereld eindelijk in die prachtige, verontrustende, veranderende wereld van Vane duiken.

In Vane speel je als klein kind die in een grote vogel kan veranderen. Het ene moment is je omgeving groots en intimiderend (denk Shadow of the Colo us), het volgende glijdt de woestijn voorbij als een landkaart die onder je vandaan wordt getrokken. De spelwereld van Vane zit vol gevaren – van vreemde beesten en figuren tot de wereld zelf, die voor je neus plots begint te glitchen. Het is niet een game waar je die gevaren vol bravoure te lijf gaat. Wat dan wel? Dat gaan we, na vijf jaar wachten, eindelijk meemaken in januari. Op de PlayStation 4 althans; een pc-versie verschijnt later.

31. Dreams
Ontwikkelaar: Media Molecule
Platforms: PlayStation 4
Releasedatum: 2019

Wat is Dreams? Tegenvraag: wat is Dreams níet? De nieuwe creatie van Little Big Planet-makers Media Molecule biedt een gereedschapskist voor mensen die games willen maken – en tegelijkertijd een verzameling prefab-games die met die engine zijn gebouwd. Dreams is je eigen piratenavontuur, een brute first-person shooter, jouw idee van een kaartspelletje. Dreams is Hearthstone, Battlefield, Civilization. Dreams is zelfs Fortnite – al komt de optie om online multiplayergames te bouwen niet meteen bij de release.

Wat Dreams ook is: veel te intimiderend als je niet zo’n creatieve geest bent. Lang niet iedereen – sterker nog, bijna niemand – gaat tientallen uren steken in het bedenken, bouwen en polijsten van een game-idee. Dreams wordt dan ook pas een succes als A: Media Molecule zelf genoeg speelbare dromen in de game stopt en B: het echt oersimpel wordt om dromen van anderen te spelen en delen.

30. Untitled Goose Game
Ontwikkelaar: House House
Platforms: pc, Switch
Releasedatum: 2019

Het is een prachtige ochtend en jij bent een verschrikkelijke gans. Elke trailer en ieder stukje gameplay dat we hebben gezien van deze uitmuntend getitelde Untitled Goose Game begint met dat simpele concept. Je bent inderdaad een verschrikkelijke gans, die in een soort stealth-sandbox een to-do-lijst vol kattenkwaad moet zien af te strepen. Steel de hoed van een boer: check. Jat een meloen van de groenteman: done. Maak iedereen in het dorp helemaal gek: oh yeah.

We kunnen hier een mooi verhaal op gaan hangen over graphics, gameplay, maps en framerates, maar Untitled Goose Game staat maar om één reden in de top 30: plezier. De game heeft ergens wat weg van het doorgedraaide Goat Simulator, maar lijkt een stuk subtieler te worden. Humor is niet makkelijk, maar deze indie lijkt het te snappen. En voor ons geldt: tu en het grote gamegeweld door willen we soms gewoon even lekker gek doen.

29. Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
Ontwikkelaar: Team Ninja
Platforms: Switch
Releasedatum: 2019

Marvel gaat lekker de laatste jaren, in ieder geval in de bioscoop. Met zijn games is de stripuitgever wat minder consistent, maar één serie die nooit teleurstelt is de Ultimate Alliance-reeks. Dat kan ook bijna niet anders met het oersimpele concept: een old school beat-em up/actie-rpg met alle bekende helden en schurken uit de Marvel-wereld.

Verschenen de vorige delen nog op elke console, handheld en broodrooster, dit derde deel wordt (voorlopig in ieder geval) een Switch-exclusive. In de game trek je met de Avengers, X-Men en Guardians of the Galaxy ten strijde tegen het leger van Thanos. Dat kan in je eentje, maar liever haal je een of meerdere teammaten erbij via de drop-in/drop-out-co-op waar de serie om bekend staat.

28. Crash Team Racing Nitro-Fueled
Ontwikkelaar: Beenox
Platforms: PlayStation 4, Switch, Xbox One
Releasedatum: 21 juni 2019

Nitro-Fueled is een remake van Crash Team Racing, dat in 1999 de harten stal van iedereen die geen Nintendo-console had, maar wel Mario Kart wilde spelen. Toen stond Naughty Dog nog aan de knoppen; deze remake komt voor de rekening van vertrouwde portboer Beenox. Die Canadese studio doet meer dan alleen oppoetsen. De kla ieke game wordt uitgebreid met nieuwe circuits, kart-customization en – onmisbaar tegenwoordig – online multiplayer.

Gaat Crash Team Racing Nitro-Fueled zijn grote concurrent naar de kroon steken? Dat zou zomaar eens kunnen. Er waren gamers die indertijd Crash Team Racing prefereerden boven Mario Kart… Wij zien het liever anders. De wereld verdient meer dan één goede party-racegame, en Crash Team Racing gaat daarin voorzien.

27. Warcraft 3: Reforged
Ontwikkelaar: Blizzard Entertainment
Platforms: pc
Releasedatum: 2019

Als Blizzard zijn jaarlijkse rondje aankondigingen op BlizzCon had afgesloten met deze Warcraft 3-remake in plaats van een mobiele Diablo-game, had de wereld er heel anders uitgezien. In de zaal barstte oorverdovend gejuich los bij de aankondiging van Reforged; Warcraft 3 is nu eenmaal de populairste real-time strategygame die het bedrijf ooit heeft uitgebracht.

Dus zijn de verwachtingen hooggespannen. Wat je krijgt: van de grond af opnieuw opgebouwde graphics, een 4k-resolutie, nieuwe oude cutscenes, een update voor de interface – maar verder in alles het oude vertrouwde Warcraft 3. Met een prijskaartje van 30 euro is dit een release waar zowel Blizzard als gamers zich op geen enkele manier een buil aan kunnen gaan vallen.

26. Days Gone
Ontwikkelaar: SIE Bend Studio
Platform: PlayStation 4
Releasedatum: 26 april 2019

Ergens zit een grap over hoeveel dagen er zijn verstreken sinds de aankondiging van Days Gone en de datum waarop de game eindelijk gaat verschijnen. De openwereldzombiesurvivalgame (mooi Scrabble-woord) is meerdere malen uitgesteld, maar moet in april 2019 eindelijk het licht zien.

Wat Days Gone uniek maakt: de ontiegelijke hoeveelheid zombies die het in één scherm weet te proppen. De indrukwekkendste gameplaydemo’s van deze PlayStation-exclusive zijn de momenten waarop complete gebieden en gebouwen overlopen worden door bloeddorstige ondoden. Hoe (en of) je die te lijf gaat, moet je zelf maar zien. Days Gone geeft je alle vrijheid om de treurige spelwereld te doorkruisen hoe je maar wilt.

Gaat dat tof worden? Met Sony Bend achter de knoppen is het moeilijk te zeggen. Sinds de Syphon Filter-reeks twaalf jaar geleden de nek om werd gedraaid, heeft de studio alleen maar ports van andere populaire series gemaakt. Laten we hopen dat de ontwikkelaar de extra tijd goed gebruikt om van Days Gone de game te maken die het kán worden.

Morgen gaan we verder met de Top 100 van 2019 en bespreken we nummers 25 tot en met 11. De meest veelbelovende games van 2019 komen nu wel heel dichtbij! De Top 100 van 2019 is samengesteld door de gehele redactie van Gamer.nl. De artikelen zijn geschreven door Lars Cornelis, Michel Musters, Erik Nu elder en Arthur van Vliet.

Bekijk ook: Deel 1: 100 t/m 71 en Deel 2: 70 t/m 41 van de Top 100 van 2019 en ons overzicht met de beste 25 games van 2018.

Aanbevolen voor jou