Overzicht
Top 25 van 2018

De 25 beste games van 2018

Hoe anders wil je je kerst beginnen?

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Eerste Kerstdag, het begin van een van de belangrijkste tradities van het jaar: de Gamer.nl Top 25 van 2018 natuurlijk. 2017 was een moeilijk jaar om op te volgen, maar 2018 begon direct heel sterk en heeft daarna eigenlijk zelden teleurgesteld. De afgelopen twaalf maanden hebben een werkelijk fantastische top 25 opgeleverd. Met gepaste trots presenteert Gamer.nl de beste 25 games van 2018.

Maar eerst volgt een andere traditie: de uitleg. Met Gamer.nl bedoelen we het collectief van ongeveer veertig redacteuren dat aan deze website meewerkt. Bij het samenstellen van deze lijst zijn niet de recensies leidend geweest, maar hebben wij democratisch naar elkaar geschreeuwd om te achterhalen welke games wij het beste vinden. Mocht je de regels zijn vergeten, een kort overzicht:

Het gaat louter om titels die dit jaar zijn uitgekomen. Remakes doen mee, remasters niet. Traditionele downloadbare content geldt niet als een aparte deelname, maar natuurlijk is de ondersteuning door een ontwikkelaar na lancering wél meegenomen in het debat. Goed, genoeg regels. Daar gaan we dan.

25. The Messenger
Ontwikkelaar: Sabotage Studio | Platform(s): PS4, Xbox One, Switch, pc

The Messenger is overduidelijk geïnspireerd op de oude, tweedimensionale Ninja Gaiden, maar komt met een leuke twist: iedere keer als je springt, en je iets raakt, reset je sprong. Zo kun je dus double jumpen, triple jumpen, nou ja, je begrijpt het idee. The Messenger, zoals het hoofdpersonage heet, wordt door de actieplatformlevels begeleid met toffe muziek, op weg naar wat waarschijnlijk de hoogtepunten in de game zijn: de vermakelijke eindbaasgevechten en confrontaties met grappige personages, onder wie een shopkeeper die zich bewust is van het feit dat hij in een videogamewereld leeft.

Maar dan kom je halverwege de game. En dan verandert alles. De gameplay, het uiterlijk, de setting. Die wenteling is zo ontzettend grappig en onverwacht (als je het niet hebt opgezocht of de trailer hebt genegeerd, wat we dus ook aanraden) dat het zonder twijfel een van de beste gaming momenten in 2018 is. Klein tipje van de sluier: The Messenger begint als een 8 bit-game, maar daar komt halverwege een roekeloos einde aan. Maar de game blijft ook dan ontzettend leuk om te spelen.

Top 25 van 2018

24. Chuchel
Ontwikkelaar Amanita Design | Platform(s): pc, iOS, Android

Wacht, wat, Tsjoekel? Gamer.nl, te lang bij de kerstborrel blijven hangen? Nou, rustig maar. Chuchel zal op menig eindejaarlijstje ontbreken, maar wij geloven in goede games, en Chuchel is precies dat. Het is een spel voor iedereen: kort van duur is, maar continu vermakelijk dankzij spitsvondige humor, gericht op zowel jong als oud. De game is een aaneenrijging van bizarre situaties, verkapte puzzeltjes waarin het koddige hoofdpersonage Chuchel op uiteenlopende manieren aan de bak moet om fruit te vergaren.

Net als die andere korte, grappige game die dit jaar veel harten veroverde - Donut County - is Chuchel zo’n game die je eigenlijk blind kunt kopen. Woorden doen de ervaring geen eer aan. Chuchel is lekker kort, grappig en, niet onbelangrijk, van de makers van het geprezen Machinarium en Botanicula. Als je eenmaal in het universum van Chuchel bent gedoken, baal je dat je er zo snel weer uit moet.

Top 25 van 2018

23. Call of Duty: Black Ops 4
Ontwikkelaar: Treyarch | Platform(s): PS4, Xbox One, pc

Gamer.nl schijnt een expert op dit vlak te hebben en diegene schijnt Call of Duty: Black Ops 4 een van de betere delen in de serie te vinden. Sterker nog, naar verluidt zet hij deeltje vier in de Black Ops-serie net achter Black Ops 2, dat eerder al een goede poging deed Call of Duty 4: Modern Warfare van de troon te stoten. ‘Blops 4’ bevat immers een competitieve multiplayermodus die vriend en vijand verrast met zijn snelle, tactische actie. Maar geen verrassing was zo groot als de Blackout-modus, die uitwijst dat er wel degelijk ruimte is voor andere klassieke battle royale-modi binnen het genre.

Er valt weinig af te dingen op de keuzes die Treyarch heeft gemaakt. Het gebrek aan een singleplayermodus wordt prima opgevangen in Black Ops 4, mede omdat de singeplayermodi van de afgelopen delen niet bijzonder memorabel waren. Hoewel de Zombies-modus geen logische derde pijler is en de game nu zelfs zonder Zombies te koop is, is Black Ops 4 een kundige afgewerkte, bijzonder complete multiplayergame die zowel veteranen als nieuwkomers veel te bieden heeft. En laten we eerlijk zijn: na de teleurstellende voorgaande delen komt die conclusie als donderslag bij heldere hemel.

Black Ops 4

22. Tetris Effect
Ontwikkelaar: Monstars Inc. en Resonair | Platform(s): PS4

Tetris is tijdloos en als je onmogelijke objectieve maatstaven zou gebruiken, misschien zelfs wel de beste game ooit gemaakt. Er zijn sinds de oorspronkelijk release zoveel versies van de bekende puzzelgame verschenen dat het moeilijk is door de bomen nog het bos te zien, maar Tetris Effect gaat moeiteloos de boeken in als een van de beste iteraties van de laatste jaren. Zo heb je de bekende blokjespuzzelaar namelijk nog niet eerder gezien, of gehoord, of ervaren – mocht je ‘m met de PS VR-bril op spelen.

Tetris Effect hanteert alle bekende elementen die de Tetris-gameplay zo’n elan geven. Voor je het weet ben je op highscores aan het jagen in de meest uiteenlopende modi, maar de charmes van het puzzelspel blijven per modus behouden. De invloed van de legendarische game-ontwikkelaar Tetsuya Mizuguchi (Rez, Lumines) druipt daarbij bijkans van je scherm of bril af. Zeker in virtual reality is Tetris Effect een bijzonder uitstapje naar een bijzondere spelwereld. De gameplay smelt dan samen met spectaculaire visuele effecten die dansen op de weergaloze muziek. Tetris Effect is uitzonderlijk goede Tetris – ook zonder vr.

Top 25 van 2018

21. Dragon Quest 11: Echoes of an Elusive Age Ontwikkelaar: Square Enix | Platform(s): PS4, Xbox One, Switch, pc

Het klassieke Japanse rpg-genre is de laatste jaren niet meer zo prominent aanwezig in eindejaarslijstjes, maar de ‘jrpg’ is verre van irrelevant. Dragon Quest 11: Echoes of an Elusive Age illustreert dat zelfs een jrpg in de meest traditionele zin van het woord nog altijd bestaansrecht heeft. Of zoals Sander het in de recensie zegt: daar is ook de kracht van de game gelegen. De uiterst traditionele spelopbouw is bijkans tot in perfectie uitgewerkt, de spelwereld voelt fabelachtig en de hoofdpersonages zijn lekker uitgesproken.

Natuurlijk komen zulke eigenschappen met een fikse waarschuwing: een traditionele jrpg is en blijft immers een traditionele jrpg. Maar gelukkig destilleert Dragon Quest 11 met name de jrpg-elementen die we koesteren. Een goed verhaal met zelfspot en humor, vermakelijke turn-based-gevechten en een geweldig vormgegeven spelwereld (incluis fantastische vijanden) maken van deeltje 11 een van de betere moderne delen in de franchise; een gigantisch compliment gezien de fameuze geschiedenis van Dragon Quest.

Top 25 van 2018

20. The Banner Saga 3
Ontwikkelaar: Stoic Studio | Platform(s): PS4, Xbox One, Switch, pc

The Banner Saga 3 is uiteindelijk meer apotheose dan afzonderlijke game, vandaar ook de hoge plek op deze lijst. Stoic levert al jaren vakwerk met deze tactische rpg, en dat vakwerk is dit jaar besloten met een derde deel. Heel veel keuzes die je in de voorgaande delen hebt gemaakt zijn in dit deel te herleiden. Ook in de derde telg is het weer aan de speler om belangrijke beslissingen te nemen die gepaard gaan met het nemen van afscheid: vaak van personages, soms van enkele traantjes.

Wat Stoic hierna gaat doen is een raadsel, maar het universum rond The Banner Saga zal vast en zeker verder door de studio worden uitgediept. Ach, wat kan ons het schelen: als Stoics volgende game net zo schitterend is vormgegeven, net zoveel emoties oproept en net zo kundig is geschreven als de The Banner Saga-reeks, mag de studio van ons in ieder (fictief) universum aan de slag. Kleine voetnoot: daar zien we dan wel graag andere, meer afwisselende gevechten of gameplay voor terug.

Top 25 van 2018

19. Moss
Ontwikkelaar: Polyarc | Platform(s): PS4

Mocht je het hebben voorspeld, chapeau, maar dat de PlayStation VR dankzij enkele goede games een heel erg sterk vervolgjaar heeft gehad, daar durfden wij in 2017 nog niet naar te gissen. Wel wisten we toen al dat we vroeg in 2018 op vr-avontuur zouden gaan in Moss. We hadden hoop op een memorabel muizen-epos, maar die hoop werd overtroffen. Samen met het schattige muisje Quill gingen we op zoek naar haar oom, en wat we vonden was de toekomst van de PlayStation VR. Er is namelijk zonder enige twijfel ruimte voor nieuwe ip’s voor Sony’s helm.

De spelwereld en personages in Moss hebben we immers direct in ons hart gesloten, een knappe prestatie van ontwikkelaar Polyarc. Bovendien is Moss écht een vr-game. Moss speel je niet in de eerste persoon, maar door als een soort goddelijke entiteit boven de levels te zweven. Door oplossingsgericht te denken kom je een heel eind, al hoop je tijdens het spelen eigenlijk dat er nooit een einde komt aan deze prachtige en betoverende virtual reality-ervaring.

Top 25 van 2018

18. Beat Saber
Ontwikkelaar: Beat Games | Platform(s): PS4, pc

Beat Saber heeft voor elkaar gekregen wat Guitar Hero en Rock Band jaren geleden presteerden: de game laat ons vrijwillig zweten voor de tv. Zeker op de hogere moeilijkheidsgraden is Beat Saber een cardiovasculaire work-out waar je minutenlang van moet bijkomen. Op het ritme van de muziek sla je in virtual reality de noten aan, waarbij je ook nog eens rekening moet houden met hoe je de noten raakt en met welke hand je dat doet.

Bovendien duiken er op de scrollende notenbalk er af en toe ‘muren’ op, waardoor je soms zelfs je postuur moet aanpassen. Beat Saber is, kortom, veel moeilijker dan het eruitziet, en voor de duidelijkheid: het ziet er al niet makkelijk uit. Het grootste nadeel aan Beat Saber is het gebrek aan ‘echte’ muziek (al is dat op pc makkelijk op te lossen). Maar de nummers die er wél inzitten, klinken alleraardig. En mocht het je zijn ontgaan: ook deze game is verschenen op de PS VR, dat in 2018 is verworden tot een volwassen platform met een heleboel leuke games. Beat Saber is niet eens de hoogst genoteerde PS VR-game in deze lijst.

Beat Saber

17. Minit
Ontwikkelaar: Vlambeer | Platform(s): PS4, Xbox One, Switch, pc

Stel je voor: je hebt maar een minuut de tijd voordat je doodgaat en alles opnieuw begint. Het concept van Minit is niet veel ingewikkelder dan dat: steeds krijg je een minuutje om de wereld om je heen te verkennen. Je doet er dus goed aan voorafgaand aan een run te beslissen wat je wil gaan doen. Ga je op zoek naar een nieuw punt om te saven, ga je een gesprek aan met een personage, ga je die ene puzzel proberen op te lossen of kies je ditmaal voor het simpelweg verkennen van de omgeving? Beslis snel, want voor je het weet is de minuut alweer afgelopen en reset je op de plek waar alles begon...

…stel je voor: je hebt maar een minuut de tijd voordat je doodgaat en alles opnieuw begint. Het concept van Minit is ontzettend goed uitgedacht, de simplistische stijl is tof en de game toont continu bewust te zijn van de tijdsdruk die het je oplegt. Minit is geen lange game, maar het is wel een hele goede game, die bovendien is ontwikkeld door Jan Willem Nijman, die we kennen als ‘die andere vijftig procent’ van de Utrechtse ontwikkelaar Vlambeer.

Minit

16. Subnautica
Ontwikkelaar: Unknown Worlds Entertainment | Platform(s): PS4, Xbox One, pc

Subnautica lijkt een onderwatersurvivalgame, zeker als je kijkt naar de overlevingsmechanismen als honger en dorst en de uitgebreide basebuilding. Maar wie de game gespeeld heeft zal zich meermaals hebben afgevraagd of Subnautica niet stiekem ook een horrorgame wil zijn. Ja, het ene moment ben je vrolijk materialen aan het vergaren voor je gigantische basis, terwijl er allerlei kleurrijke visjes om je heen zwemmen en je in de verte het bijna geruststellende gebrul hoort van een vriendelijke Reefback, zeg maar, een gigantische zwemmende koraalklont.

Maar minuten later ben je panisch op zoek naar een uitweg van een beklemmend tunnelstelsel. Je haalt het einde, maar hebt bijna geen zuurstof meer en je zit zo diep dat je geen hand voor ogen ziet. Je zaklamp werkt niet meer en de batterijen van je duikbootje zijn op. En dan hoor je ‘m: een Leviathan Reaper. Zit-ie boven me? Zit-ie onder me? Wacht, zit-ie achter me? Subnautica kan spannend zijn, zelfs wanneer het niet leunt op survivalmechanieken. Het spel vertelt daarnaast een intrigerend verhaal over de mysterieuze waterplaneet waar jij als ruimteschipdrenkeling op moet zien te overleven. Al snel blijkt dat jij niet de eerste bent die voor die opgave stond…of staat?

Top 25 van 2018

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Nummers 15 t/m 6
 3. Nummers 5 t/m 1

Dit artikel delen:

Lees meer

Persona 5 R wordt mogelijk binnenkort onthuld Celeste is maar een computerspelletje
30

Reacties op: De 25 beste games van 2018

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • casualkiller

  • 25 december 2018 10:41
  Het was weer een prachtig gamejaar! Een jaar waarin je denkt dat het niet beter kan qua gaming (gow, astrobot) of niet slechter :) (EA, lootboxen, psxclassic)

  Maar in zijn geheel heb ik weer genoten van al het moois wat er uit is gekomen!

  Iedereen een fijne kerst! <3

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 25 december 2018 11:59
  @casualkiller psxclassic nu al 48 piek op Nedgame en met die hacktips van jou laatst is ie ineens een stuk minder slecht (voor die prijs) hahaha fijne dagen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 25 december 2018 13:46
  @Undefused i know.. :) retroarch is vandaag er voor uitgekomen! modmyclassic dot com!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 26 december 2018 20:22
  @casualkiller thanks for the heads up👍🏻

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  burhan42

  • 25 december 2018 14:44
  @casualkiller astro bot is een geweldig leuke spel. Meer vr games als deze please

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 25 december 2018 10:58
  Wow. 3 VR games. Goed om te zien dat VR de waardering krijgt die het verdient.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Joooooop

  • 27 december 2018 01:51
  @TripleDad toch maar eens 1 scoren, kan alleen nergens meer aan de move controllers komen. Heb ik die in het begin echt nodig?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Impulzer

  • 28 december 2018 08:37
  @Joooooop nee, heb je niet nodig. Je kunt een heel hoop games spelen met alleen een DS4 controller.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  powerball

  • 29 december 2018 12:26
  @TripleDad 4 psvr games zelfs.. tetris effect , moss, beat sabre en astrobot

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 25 december 2018 11:48
  VR en Indietitels zijn erg goed vertegenwoordigd in de lijst, goed om te zien dat kwaliteit niet perse gekoppeld is aan een miljoenenbudget.
  Leuke lijst zo, fijne dagen iedereen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 25 december 2018 12:36
  Mooi lijstje. Mijn persoonlijke lijstje ziet er net iets anders uit

  Top 3 games

  03 Red Dead Redemption 2
  02 Assassin's Creed: Odyssey
  01 Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shinjite

  • 25 december 2018 13:10
  Meeste games in de lijst nooit gespeeld of van gehoord. Ik vind het juist een leuke afwisseling om te zien dat niet de tripple A games alleen in de top staan maar ook de indie titles het goed doen.

  Ik zou niet zo snel weten wat mijn top 5 zou zijn

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 25 december 2018 13:17
  Ken meer dan de helft nie, maar prima toch. Voor mij duidelijk op de eerste plek God of War

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 25 december 2018 13:42
  Mooie lijst, leuk dat Astro Bot zoveel waardering krijgt!

  Fijne dagen allemaal!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ries

  • 25 december 2018 13:51
  God of War en Red Dead 2 zijn natuurlijk de uitblinkers dit jaar, maar persoonlijk staat Destiny 2 Forsaken op 1. Had deel 1 kapot gespeeld (3000 uur), deel 2 was ik na een uur klaar mee op release…jaar niet aangeraakt TOT Forsaken uitkwam. Bungie heeft met Forsaken het ouderwetse Destiny 1 gevoel weer terug gegeven kwa loot drops, de Tower etc. dus ben weer hooked ;) Maar dit is persoonlijk natuurlijk.
  Grootste tegenvaller was Battle for Azeroth.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 25 december 2018 14:36
  “Met Gamer.nl bedoelen we het collectief van ongeveer veertig redacteuren dat aan deze website meewerken.”

  Meewerken = meewerkt. Er zitten er dus veertig te slapen op de redactie. Nice.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 25 december 2018 14:53
  @denver Nah, alleen ik (heb het artikel nagekeken). Mijn welgemeende excuses, we hebben het meteen aangepast. Fijne dagen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Excalibur82

  • 26 december 2018 10:35
  @MichelMusters 😁

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 25 december 2018 16:43
  Iedereen fijne feestdagen allemaal. Niet teveel eten en drinken he :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  theGrimm

  • 25 december 2018 20:00
  God of War en Red dead 2 waren voor mij persoonlijk de toppers van dit jaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.