De aantijgingen tegen Activision-Blizzard zijn hopelijk het startschot voor verandering
Nieuws

De aantijgingen tegen Activision-Blizzard zijn hopelijk het startschot voor verandering

Het was de afgelopen anderhalve week hét gespreksonderwerp binnen de game-industrie: de giftige werkcultuur bij grote uitgevers en de weerstand die werknemers daar publiekelijk tegen bieden. Ik vind het belangrijk dat die conversatie plaatsvindt. Dat betekent immers dat het onderwerp an sich bespreekbaarder wordt en permanente veranderingen hopelijk in zicht zijn.

Let op: bepaalde beschrijvingen van gebeurtenissen in deze column kunnen als schokkend ervaren worden.

Vorige week klaagde het Ministerie van Eerlijke Werkgelegenheid en Huisvesting van Californië uitgever Activision Blizzard aan. Er zou discriminatie en seksuele intimidatie plaatsvinden binnen het bedrijf, zo concludeert men op basis van twee jaar onderzoek. Denk aan ongelijkheid op het gebied van salarissen en promoties – in het bijzonder bij vrouwelijke werknemers – en seksuele intimidatie op de werkvloer. Vorig jaar kwamen er soortgelijke praktijken aan het licht bij Ubisoft, en eerder bij Riot Games en Quantic Dream.

Een nieuwe standaard

Het feit dat de zaak nu in het nieuws komt, lijkt zijn eerste vruchten af te werpen. Dan heb ik het niet over de statements van bovengenoemde bedrijven en CEO’s als Bobby Kotick, die volgens veel werknemers niet toereikend zijn. Ik heb het wél over het feit dat werknemers zich durven te wapenen tegen dit probleem nu het onderwerp bespreekbaar wordt gemaakt. Bij Activision Blizzard wordt er gestaakt en is er een open brief gepubliceerd waarin door ruim tweeduizend werknemers verandering wordt geëist.

Ook (voormalige) werknemers van Ubisoft plaatsten deze week een brief online met een vergelijkbare tendens. Ze spreken daarin hun steun uit richting de werknemers van Activision Blizzard en andere uitgevers. Die uitgesproken steun is essentieel voor slachtoffers om zich gehoord te voelen en ze een potentieel prettiger vooruitzicht te bieden. Daarbij stellen ze in de brief ook een nieuwe standaard voor de industrie voor, waarbij een groep bestaande uit werknemers – niet managers en andere mensen in hoge posities – als een soort waakhond annex luisterend oor optreedt. Dat zou wat mij betreft een uitstekende eerste stap zijn richting een betere toekomst.

Ik vond het vooral indrukwekkend om te zien dat men volgens de brief van Ubisoft-werknemers geen genoegen meer neemt met verontschuldigingen. Ubisoft zou volgens hen een jaar lang "niets meer dan aardige woorden, lege beloftes en een onwil om de overtreders te ontslaan" hebben geboden. Het bedrijf heeft het afgelopen jaar diverse kopstukken ontslagen en verbetering beloofd. Hoewel mogelijk goedbedoeld van de uitgever, blijft het een feit dat er om de zoveel tijd berichten van een giftige werkcultuur binnen een bedrijf naar buiten komen, waarna het betreffende bedrijf door het slijk gehaald wordt, men zich verontschuldigt en daarmee de kous zo goed als af is. Het wordt tijd dat er blijvende veranderingen worden doorgevoerd. Steeds meer werknemers durven dat nu publiekelijk te eisen. Dat hier veel moed voor nodig is – niet in de laatste plaats omdat je je carrière mogelijk op het spel zet – mag voor zich spreken.

Misselijkmakende verhalen

De aandacht voor het onderwerp in de media heeft meer voordelen. Zo komen er steeds meer verhalen aan het licht van mensen die benadeeld zijn door de giftige werkcultuur, of verhalen over topmannen binnen uitgevers die zich jarenlang zonder noemenswaardige gevolgen hebben kunnen misdragen. Uit de aanklacht van de staat Californië bleek al dat een vrouwelijke werknemer zelfmoord pleegde nadat naaktfoto’s van haar rondgingen op een bedrijfsfeest.

Minstens zo misselijkmakend is de zogenaamde ‘Cosby Suite’. Een aantal ontwikkelaars van Activision Blizzard had tijdens BlizzCon een hotelkamer geboekt die ze naar de beruchte, voor aanranding veroordeelde acteur Bill Cosby vernoemden. Daar werden niet alleen drankjes genuttigd, maar er werden, zo bleek uit geplaatste foto’s van de kamer en een appgroep, ook ‘mooie vrouwen’ voor gezocht. Hoewel dat op zichzelf weinig kwaad kan, doet de context waarin dit geplaatst wordt de maag van een gemiddeld mens omdraaien: er circuleert een foto op het internet waarin de groep ontwikkelaars met een portret van Cosby zelf op bed zit.

Het zijn geen leuke verhalen om te lezen – laat staan om te schrijven – maar nogmaals: dit moét aan het licht komen. Enerzijds om slachtoffers de kans te geven hun verhalen met de wereld te delen of ze moed te geven om dat in de toekomst te doen, anderzijds om de verantwoordelijken op te laten draaien voor de schade die ze mensen hebben berokkend.

De toekomst

Niemand is perfect. Velen hebben in het verleden wel eens een opmerking gemaakt die niet zo handig was. Als daarmee iemand is benadeeld, moet dat uitgesproken en opgelost worden. Maar minstens zo belangrijk is dat mensen die zich er schuldig aan hebben gemaakt terecht worden gesteld, ervan leren en beseffen waarom hun gedrag zo schadelijk was voor anderen.

Dát is het zaadje van waaruit zich een nieuwe toekomst kan ontkiemen. Een toekomst die inclusiever is; een toekomst waarin mensen gelijk behandeld worden en gelijke kansen krijgen; een toekomst waarin iedereen zich fijn en veilig op de werkvloer voelt. Dat lijkt wellicht een utopie, maar wel eentje die de afgelopen weken hopelijk een stapje dichterbij is gekomen.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Ubisoft zou overname door Tencent overwegen
Nieuws

Ubisoft zou overname door Tencent overwegen

De Guillemot-familie zou met adviseurs in gesprek zijn om opties te bekijken

De Guillemot-familie, de grootste aandeelhouders van de Franse uitgever Ubisoft, zou overwegen het bedrijf te verkopen aan het Chinese Tencent.

Dat claimt Bloomberg te hebben vernomen. "Het Chinese techbedrijf en Guillemot Brotherts Ltd. spreken met adviseurs om manieren te zoeken Ubisoft te stabiliseren en de waarde van het bedrijf te versterken", zo schrijft de website. De bronnen willen anoniem blijven. "Een van de mogelijkheden die besproken wordt is de optie om samen te werken en daardoor privé te gaan." Tecent is al een aandeelhouder in het bedrijf.

Ubisoft heeft dit jaar veel klappen te verduren gekregen op de beurs. De aandelen van het bedrijf zijn in waarde gedaald na berichten over tegenvallende verkopen van Star Wars Outlaws, dalende spelersaantallen voor XDefiant en het uitstel van Assassin's Creed Shadows naar volgend jaar.

Sommige aandeelhouders, zoals AJ Investments, hebben dan ook publiekelijk verklaard graag te zien dat Ubisoft niet meer beursgenoteerd is en mogelijk zelfs verkocht wordt. Het bedrijf aan Tencent verkopen zou hierin een oplossing kunnen zijn.

Als gevolg van het artikel van Bloomberg en soortgelijke geruchten die vandaag de ronde doen, is de waarde van Ubisoft-aandelen gestegen. Ubisoft heeft op moment van schrijven geen statement naar buiten gebracht over de situatie.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Gemiddeld salaris FromSoftware-werknemers met bijna twaalf procent omhoog
Nieuws

Gemiddeld salaris FromSoftware-werknemers met bijna twaalf procent omhoog

Het salaris van starters stijgt zelfs nog meer

FromSoftware heeft aangekondigd dat de ontwikkelaar het gemiddelde salaris van zijn werknemers met 11,8 procent verhoogt.

De verhoging gaat in vanaf april 2025. Daarbij gaat het maandelijkse salaris van starters van 260.000 naar 300.000 yen (1.607,79 naar 1.855,14 euro), een stijging van iets meer dan vijftien procent.

"Bij FromSoftware streven we er naar om games te ontwikkelen die emotie overbrengen, waarde bevatten en plezier opleveren", zo valt in een statement te lezen. "Om dit mogelijk te maken werken we aan een stabiel inkomen en belonende werkomgeving waar onze werknemers vol voor gameontwikkeling kunnen gaan. De stijging in basis- en starterssalarissen maakt onderdeel uit van dit doel."

Het laatste wapenfeit van FromSoftware is Shadow of the Erdree, een uitbreiding voor de in 2022 verschenen hitgame Elden Ring. Andere games van het bedrijf zijn onder andere de Dark Souls-spellen, Bloodborne, Ace Combat 6 en Sekiro: Shadows Die Twice. Het is op moment van schrijven niet bekend waar de Japanse studio nu aan werkt.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
PS5-versie van Palworld nu ook in Japan beschikbaar
Nieuws

PS5-versie van Palworld nu ook in Japan beschikbaar

Eind september verscheen de PS5-versie al in de rest van de wereld

De PlayStation 5-versie van Palworld is sinds vanochtend ook in Japan beschikbaar.

Palworld verscheen eind september op PlayStation 5, maar in Japan bleek het spel niet op Sony's console te zijn uitgekomen. Er werd gespeculeerd dat dit te maken had met het feit dat de Japanse bedrijven Nintendo en The Pokémon Company Palworld-ontwikkelaar Pocket Pair voor de rechter slepen vanwege gelijkenissen tussen de game en Pokémon.

Blijkbaar staat dit er toch los van, want inmiddels is de game ook in Japan op PS5 beschikbaar. Waarom de Japanse PS5-versie van de game langer op zich liet wachten dan in de rest van wereld, is op dit moment niet bekend.

Palworld groeide begin dit jaar na release op pc, Xbox en Game Pass in een mum van tijd uit tot een grote hit met vele miljoenen spelers. In de game kunnen spelers zogeheten Pals verzamelen. Deze wezens helpen spelers met klusjes op de boerderij en kunnen ter bescherming dienen, maar kunnen ook verkocht worden. Daarnaast verkennen spelers diverse kerkers. Daarbij kunnen Pals worden neergeschoten, zodat ze voedsel of materialen opleveren.

Eerder deze week werd aangekondigd dat Krafton verantwoordelijk is voor het leveren van een mobiele versie van Palworld. Daarbij zal de gameplay van Palworld worden klaargestoomd voor een speelstijl die past op iOS- en Android-apparaten. Meer details zijn er op moment van schrijven niet.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!