Activision Blizzard-werknemers vinden brief van CEO niet toereikend
Werknemers van Activision Blizzard die de huidige staking organiseren vinden de open brief die CEO Bobby Kotick over de recente aantijgingen heeft gepubliceerd, niet toereikend.
Dat hebben de werknemers laten weten via hun eigen open brief, die hieronder in zijn geheel te lezen is. "Hoewel we blij zijn dat onze collectieve reactie het leiderschap heeft overtuigd om de toon van hun communicatie aan te passen, behandelt deze reactie niet de belangrijkste bedenkingen van werknemers."
De staking gaat daarom door tot Activision Blizzard een aantal kernpunten aanpakt. Zo moet 'forced arbitration' - wat inhoudt dat een werknemer niet naar de rechter mag stappen - stopgezet worden, willen werknemers zeggenschap hebben in de manier waarop mensen aangenomen en gepromoveerd worden, moet er meer transparantie komen over lonen om gelijkheid te waarborgen en willen werknemers gezamenlijk een derde partij kunnen inschakelen om personeelszaken te controleren.
"De huidige staking demonstreert dat dit niet een eenmalige gebeurtenis is die onze leiders kunnen negeren", zo wordt er in de brief gemeld. "We zullen niet tot zwijgen worden gebracht; we worden niet gerustgesteld door dezelfde processen die ons naar dit punt hebben geleid. Dit is het begin van een volhardende beweging waarmee we betere werkomstandigheden voor al onze werknemers willen krijgen, in het bijzonder vrouwen, gekleurde en transgender vrouwen, genderneutrale mensen en andere gemarginaliseerde groepen."
De brief sluit af met: "We verwachten een snelle reactie en actie van onze leiders gebaseerd op bovenstaande punten, en kijken er naar uit om in een constructief dialoog te blijven en zo een beter Activision Blizzard op te bouwen voor alle werknemers. Vandaag staan we voor verandering. In de toekomst zijn we de verandering."
Wat vooraf ging
Vorige week klaagde de staat van Californië Activision Blizzard aan wegens discriminatie en seksuele intimidatie, op basis van twee jaar aan onderzoek. Binnen het bedrijf zou er op verschillende manieren discriminatie plaatsvinden, onder andere op het gebied van promoties en salaris, voornamelijk bij vrouwen. Zij zouden op de werkvloer ook seksueel worden geïntimideerd. Een vrouwelijke werknemer heeft na seksuele intimidatie - naaktfoto's van haar circuleerden op een bedrijfsfeest - zelfmoord gepleegd.
De eerste reactie van Activision Blizzard, kort nadat het nieuws van de aanklacht naar buiten kwam, viel bij veel werknemers en gamers niet in goede aarde. Gisteren liet CEO Bobby Kotick van zich horen via een open brief waarin hij meldde dat de eerste reactie van het bedrijf "toondoof" was. Ook beloofde hij dat er uitgebreid onderzoek gedaan zou worden naar de problemen binnen het bedrijf en dat referenties in diens games naar de giftige werkcultuur en mensen die daar verantwoordelijk voor waren, verwijderd zullen worden. Dat proces is inmiddels al begonnen in World of Warcraft. Eerder deze week ondertekenden meer dan 2000 werknemers van het bedrijf een brief waarin kritiek wordt geuit op de initiële reactie van Activision Blizzard.
De Cosby Suite
Ondertussen blijven er nieuwe berichten omtrent de werkcultuur binnen Activision Blizzard naar buiten komen. Zo heeft Kotaku een artikel online geplaatst gebaseerd op een Facebook-bericht van voormalige World of Warcraft-ontwikkelaar Alex Afrasiabi, die ook in de aanklacht richting de uitgever bij naam wordt genoemd. Zo was er in het hotel tijdens BlizzCon 2013 - en mogelijk op evenementen in andere jaren - een hotelkamer die door werknemers de 'Cosby Suite' werd genoemd, gebaseerd op de voor aanranding veroordeelde acteur en comedian Bill Cosby.
Een voormalige ontwikkelaar van Blizzard meldde aan Kotaku dat de kamer een ontmoetingsplek voor diverse werknemers was, waar alcohol werd genuttigd en waar - zo blijkt uit een foto van een groepschat - "mooie vrouwen" werden verzameld. Ook ontwikkelaars als Jesse McCree en Cory Stockton - op dit moment lead designers bij Blizzard - en Greg Street - inmiddels werkzaam bij Riot Games - zaten in de chatgroep.
©GMRimport
©GMRimport