Call of Duty: Modern Warfare is de grootste stap vooruit sinds jaren
Nieuws

Call of Duty: Modern Warfare is de grootste stap vooruit sinds jaren

Gezien het huidige imago van Infinity Ward binnen de Call of Duty-franchise is de terugkeer naar Modern Warfare meer dan logisch. Het derde deel is nog steeds de bestverkochte Call of Duty-game en de serie heeft onvoorstelbaar veel nostalgische waarde. Modern Warfare betekent een nieuw begin voor de studio en belooft, in ieder geval op het gebied van multiplayer, de grootste stap vooruit sinds jaren te worden.

Bij een nieuw begin hoort ook een nieuwe engine, die de traditioneel strakke gameplay van de serie behoorlijk innoveert. Schieten voelt gewichtig en zowaar realistisch. Wapens hebben een gigantische terugslag en voelen als de ijzeren moordmachines die ze zijn. Vergis je niet: er is ook nog gewoon ruimte voor spektakel en lol. Een collega-journalist haalde tijdens onze speelsessie drie man neer door een granaat naar de andere kant van de map te gooien, om vervolgens de laatste van dichtbij op te blazen met een raketwerper. Het is en blijft Call of Duty, maar dan rauwer.

©GMRimport

Physics maken het verschil

Modern Warfare neigt dankzij een upgrade van de engine grafisch iets meer richting fotorealisme, al zijn het de animaties en physics die het verschil maken. Subtiele bewegingen van het geweer gebeuren los van het hoofd en de armen van de speler, soldaten nemen de moeite om halflege magazijnen terug te stoppen en deuren kunnen langzaam worden geopend om eerst naar binnen te gluren. Wat ook opvalt is de gigantische terugslag van wapens, die volgens multiplayer design director Joe Cecot gelukkig wel iets makkelijker te compenseren is door een nieuw systeem.

Toch geeft de intense terugslag van geweren een zwaar gevoel en is het maken van kills vanaf een afstand een prestatie. De game speelt trouwens ook vrij rap, met een time to kill die in de buurt komt bij Modern Warfare 2, mits je raakschiet. Het kaliber van kogels, die net als in Black Ops 4 nu vliegende objecten zijn, is hierop van grote invloed. Dikkere kogels vliegen bijvoorbeeld verder en penetreren dikke muren, terwijl een 9mm-kogel van een pistool weinig aanricht. Je moet bij schoten van ver dan rekening houden met de baan van de kogel.

Verschillende soorten kogels zijn ook te onderscheiden dankzij een fantastisch geluidsdesign, een vaak ondergewaardeerde factor die in dit geval veel betekent voor de game. Schoten vanaf de heup klinken subtiel anders dan wanneer je door een vizier kijkt en knallen naast een muur klinkt anders dan midden op straat. Ook hoor je kogels in de verte vliegen en schrokken we zelfs van de harde galmen toen we met een AK-47 vanuit een koepel naar buiten schoten.

Schieten voelt heerlijk anders en wordt goed toegepast in compacte, tactische en zelfs grootschalige omgevingen

-

©GMRimport

Tactical ops

Modern Warfare voelt dus realistischer, zwaarder en sneller, maar Infinity Ward heeft ook een aantal boeiende elementen toegevoegd die de gameplay daadwerkelijk op de schop nemen. Zo is het mogelijk om te herladen terwijl je door een vizier kijkt, wat ontzettend handig is als je een positie verdedigt, en zijn er duistere versies van maps waarbij spelers nachtkijkers en lasers op hun wapens dragen. Zo speelden we een potje TDM op Azhir Cave, waarbij we vol spanning door een grottenstelsel slopen, op zoek naar lasers van andere spelers. Deze zijn namelijk zichtbaar door je nachtkijker wanneer je richt, waardoor je goed moet oppassen dat je je positie niet verraadt. Anderzijds kun je ook tegenstanders afleiden of aanwijzen, waarna een teamgenoot vanaf de flank aanvalt. Deze dynamiek is verschrikkelijk spannend en brengt het tempo heerlijk omlaag.

Een nog ingrijpender element is mounting, de optie om je wapen op een object of tegen een muur aan te zetten. Mounting verandert hoe je van dekking naar dekking beweegt, want naast dat het de terugslag aanzienlijk vermindert, kunnen spelers op deze manier ook om te hoek kijken. Een van de vele gebouwen in Modern Warfare verkennen verloopt daarom een stuk soepeler en plekken met veel overzicht zijn nog waardevoller. Verder geeft het gewoon een kick als je om de hoek meerdere tegenstanders neerschiet alsof je onderdeel uitmaakt van een tactische operatie.

Bovenstaande situaties gaan ervanuit dat mounten überhaupt lukt, want in onze demo werkte het niet altijd even soepel. Zo is het niet altijd duidelijk waar het mogelijk is, draait je soldaat zich een enkele keer naar de verkeerde kant en kan het gebeuren dat een object je zicht belemmert. De maps zijn soms nog iets te ruw, maar al met al is mounting een fantastische toevoeging aan de game.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Battlefield-maps

Over maps gesproken: Modern Warfare gaat verschillende kanten op qua omvang en grootte. De belangrijkste omgevingen zijn tactical maps, waarop spelers het in teams van zes tegen elkaar opnemen. De multiplayerontwerpers zeggen af te willen stappen van het inmiddels standaard drielanenprincipe, waarbij een omgeving in de basis bestaat uit drie lineaire omgevingen die op sommige plekken met elkaar zijn verbonden. Tijdens een aantal intense potjes Domination op Gunrunner werd duidelijk dat de flow inderdaad anders is. Er zijn veel doorgangen en omwegen die bestaan uit tunneltjes of kisten om hogerop te komen en maps zijn speelser opgezet. Daarbij zijn er meer grote gebouwen om te veroveren, die vaak een goed overzicht bieden.

Een van de verrassingen van de multiplayerdemo zijn de battle maps, gigantische omgevingen die erg doen denken aan die van Battlefield. Verwacht geen onderlinge squads of een verscheidenheid aan voertuigen, los van de waardeloze quad, maarwel grootschaligere gevechten. Intern test Infinity Ward 64 en zelfs 100 spelers per map, maar wij konden aan de slag met 10v10 en 20v20 op het nog ‘relatief kleine’ Aniyah Palace. Opvallend genoeg lopen deze potjes niet uit tot een gigantische chaos en passen grote maps zelfs bij de gameplay van Modern Warfare. Gevechten van veraf zijn pittig, het centrale plein veroveren en controleren vanuit dekking is lucratief en enige vorm van communicatie is nuttig, aangezien de minimap enkel de richting van schoten aangeeft. De vraag blijft natuurlijk tot hoeveel spelers zulke grootschalige maps leuk blijven. Een standaardpotje TDM voelt met veertig man al wat doelloos aan, laat staan met honderd.

Wie niet op zoek is naar grote gevechten kan terecht bij de Gunfight-modus. Gunfight bestaat uit korte potjes van 2v2, waarbij health niet herstelt en een vlag spelers dwingt te bewegen als beide teams na een minuut nog staan. Door de krachtige wapens en verschrikkelijk compacte omgevingen zijn potjes snel voorbij en bovenal erg fijn om even in te duiken. Iemand met een revolver aan de andere kant van de map neerschieten geeft een heerlijke kick en een comeback is te allen tijde mogelijk. We verwachten dan ook dat Gunfight ontzettend populair wordt en de meest krankzinnige beelden gaat opleveren.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Customization

Een andere nieuwe feature van Modern Warfare is Gunsmith, de opvolger van Treyarchs Pick 10-systeem. Spelers krijgen in plaats van twee tot drie opzetstukken de mogelijkheid om vijf onderdelen in negen categorieën van hun wapen aan te passen, zonder daar perks of killstreaks voor op te hoeven offeren. Tijdens de demo waren alle dertig tot zestig onderdelen per wapen ontgrendeld, waardoor de mogelijkheden oneindig lijken. Er zijn allerlei verschillende soorten grepen, vizieren, dempers, geweerlopen, lasers, magazijnen, enzovoorts, en ze hebben allemaal een duidelijk merkbaar effect.

Zo vermindert een grip horizontale of verticale terugslag, maar beweeg je ook langzamer of duurt het extra lang voordat je kunt richten. Elk onderdeel maakt daadwerkelijk een verschil, waardoor spelers oneindig kunnen klooien aan de hand van statistieken en handige plus- en minpunten. Wapens veranderen visueel ook drastisch en ogen soms als een hilarisch bouwwerk. Hoewel de M16 bijvoorbeeld niet in de demo zat – Infinity Ward zegt een hoop geweren weg te hebben gelaten – heb je alle middelen om zelf iets vergelijkbaars te bouwen.

Alle wapens en onderdelen die je vrijspeelt, worden overigens overgedragen naar de Spec Ops-modus en vice versa. Het is onderdeel van de ‘naadloze ervaring’ die de studio wil bieden, zowel binnen modi als online. Cross-play tussen consoles en pc wordt bijvoorbeeld mogelijk en de seizoenspas verdwijnt, wat inhoudt dat alle maps en updates gratis worden uitgebracht. We werden helaas nog niks wijzer van wat dit betekent voor de microtransacties in de game, maar we vrezen het ergste.

©GMRimport

De franchise verder

Toch zijn we bijzonder enthousiast over Call of Duty: Modern Warfare. Schieten voelt heerlijk anders en wordt goed toegepast in compacte, tactische en zelfs grootschalige omgevingen. Gunsmith is daarbij een hele fijne en speelse manier van wapens samenstellen en met gratis maps en cross-play kunnen we niet anders zeggen dat Infity Ward goed op weg is om Call of Duty als franchise verder te helpen.

Call of Duty: Modern Warfare verschijnt op 25 oktober voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Lees ook ons interview met multiplayer design director Joe Cecot en expert artist Ben Garnell van Infinity Ward over de snelheid, grote maps, battle royale en cross-play

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Sword of the Necromancer: Resurrection komt op 23 januari uit
Nieuws

Sword of the Necromancer: Resurrection komt op 23 januari uit

Op alle moderne consoles en Steam

Sword of the Necromancer: Resurrection, de remake van Sword of the Necromancer, is vanaf 23 januari 2025 beschikbaar op pc en consoles.

Dat heeft ontwikkelaar Grimorio of Games aangekondigd. De remake van de in 2021 verschenen game plaatst de game in een driedimensionale spelwereld, wat ook weer nieuwe gameplaymechanieken met zich meebrengt.

Sword of the Necromancer: Resurrection wordt omschreven als een 'dungeon crawler actie-rpg' met procedureel gegenereerde elementen. Het unieke aspect van de reeks is dat verslagen vijanden weer tot leven gewekt kunnen worden om ze aan de zijde van de speler te laten vechten.

Sword of the Necromancer: Resurrection komt naar PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One, Nintendo Switch en Steam. Hieronder is een nieuwe trailer te zien. Grimorio of Games werkt ondertussen ook aan een vervolg genaamd Sword of the Necromancer: Revenant, maar daar is nog geen releasedatum van bekend.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Shadow the Hedgehog nu speelbaar in Sonic Dream Team
Nieuws

Shadow the Hedgehog nu speelbaar in Sonic Dream Team

Het personage heeft een grote rol in aankomende film Sonic the Hedgehog 3

Middels een gratis update is het personage Shadow the Hedgehog speelbaar gesteld in de mobiele game Sonic Dream Team.

Shadow heeft daarbij zijn eigen, unieke krachten gecentreerd rondom Chaos. Zo kan hij Chaos Control en Chaos Shift gebruiken, bijvoorbeeld om vijanden en objecten in de omgeving op een plek vast te zetten.

Shadow kan ontgrendeld worden om in Adventure-modus te gebruiken door de uitdagingen van Tails uit te behalen. Verder zijn er zes beeldjes gebaseerd op Shadow om te verzamelen, is de tutorial aangepast en zijn er nieuwe muzieknummers toegevoegd.

De toevoeging van Shadow is geen verrassing: het personage speelt een grote rol in de op 26 december in de bioscoop te verschijnen film Sonic the Hedgehog 3. Daarin wordt hij van stem voorzien door The Matrix- en Cyberpunk 2077-acteur Keanu Reeves.

Het eind vorig jaar op Apple Arcade uitgekomen Sonic Dream Team biedt 3D-platformactie waarbij spelers naast Shadow ook Sonic, Tails, Knuckles, Amy, Rouge en Cream kunnen besturen. Het verhaal draait om Dr. Eggman die de Reverie steelt, een eeuwenoud apparaat waarmee dromen werkelijkheid worden. Logischerwijs wil de slechterik dit gebruiken om de wereld te veroveren, en het is aan Sonic en zijn vrienden om dit tegen te houden.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!