AMD onthult eerste vier Ryzen 7000-cpu's en AM5-platform
Nieuws

AMD onthult eerste vier Ryzen 7000-cpu's en AM5-platform

AMD heeft vannacht de eerste vier Ryzen 7000-cpu's (Zen 4) onthuld; op 27 september dienen de processoren en het AM5-platform officieel te lanceren.

De nieuwe generatie processoren werd onthuld op een

Watch on YouTube

. Gedurende de presentatie liet AMD weten dat Ryzen 7000 gemiddeld genomen 13 procent meer instructies-per-klokcyclus (ipc) biedt dan Ryzen 5000, met tot 29 procent hogere single-thread prestaties. Vooral dat laatste is voor veel pc-games relevant.

De hogere single-thread prestaties geven AMD een opvallende aanval tegenover Intel. Het 6-kernige instapmodel, AMD's Ryzen 5 7600X, klokt in sommige gevallen 5 procent hogere framerates dan Intels huidige vlaggenschip, de Core i9-12900K. In een game als F1 2022 benchmarkt de 7600X tot 11 procent meer frames dan Intels snelste processor.

©GMRimport

Ook de kloksnelheden kunnen op het nieuwe 5 nm procedé flink opgehoogd worden. Zo klokt het nieuwe vlaggenschip, de AMD Ryzen 9 7950X, standaard al frequenties tot 5,7 GHz — circa 800 MHz meer dan diens voorganger. Daarmee moeten de spelprestaties ergens tussen de 6 en 35 procent hoger uitvallen, aldus AMD. 

Met de Zen 4-architectuur staat ook het rendement hoog in het vaandel. In zware benchmarks met raytracing presteer de 7950X tot 57 procent sneller dan de Core i9-12900K van Intel, met tegelijkertijd 47 procent meer performance per watt. Het TDP van AMD's zwaarste twee cpu's telt 170 watt; de twee lichtste doen het met 105 watt. Globaal genomen kunnen de nieuwe cpu's circa 40 watt meer verbruiken dan hun voorgangers.

Watch on YouTube

Het initiële aanbod van Ryzen 7000-processoren komt grotendeels overeen met die van Ryzen 5000. Vier processoren, verdeeld over de drie hoogste Ryzen-rangschikking. 

  • AMD Ryzen 9 7950X (16-core, 4,5/5,7 GHz) — 699 dollar

  • AMD Ryzen 9 7900X (12-core, 4,7/5,6 GHz) — 549 dollar

  • AMD Ryzen 7 7700X (8-core, 4,5/5,4 GHz) — 399 dollar

  • AMD Ryzen 5 7600X (6-core, 4,7/5,3 GHz) — 299 dollar

Elk van de processoren dient vanaf 27 september wereldwijd verkrijgbaar te zijn, grofweg gelijktijdig met de aftrap van de bijbehorende AM5-moederborden. Zoals eerder al uitlekte, blijken die inderdaad met vier verschillende chipsets af te trappen.

Ergens in september moeten de eerste, luxe X670- en X670E-moederborden (E voor 'Extreme') in de verkoop treden, gevolgd door de B650 en B650E als middensegment in oktober. De Extreme-noemer duidt daarbij vooral op PCIe 5.0-compatibliteit; de E-modellen ondersteunen ook PCIe 5.0-videokaarten, waar de minder extreme varianten alleen PCIe 5.0-opslag bieden. 

Vooralsnog zijn er weinig PCIe 5.0-componenten in omloop, maar daarover bracht AMD goed nieuws. De eerste PCIe 5.0-compatibele M.2-ssd's zouden deze november moeten verschijnen. De vijfde generatie van de PCIe-interface brengt dubbel de bandbreedte over dezelfde hoeveelheid databanen, waardoor de nieuwe schijven en moederborden snellere opslag (en minder laadtijden) bieden.

©GMRimport

Ook DDR5 wordt met de eerste Ryzen 7000-moederborden de geheugennorm. AMD verzekert een brede compatibiliteit met DDR5-modules op 5200 MT/s. Voor verdere overklokbaarheid onthulde de chipgigant ook de (al eerdere geteasede) AMD Expo-technologie, een nieuwe alles-in-één overklokmogelijkheid. AMD Expo zou in één klap al 11 procent snellere spelprestaties op 1080p moeten leveren.

Als klap op de vuurpijl kwam AMD traditiegetrouw ook op de proppen met een teaser naar de volgende generatie videokaarten (Radeon RX 7000). Middels een gameplaydemonstratie van Lies of P werden de eerste beelden van RDNA 3-graphics getoond. Framerates werden niet gedeeld, maar de game zou op 4k gespeeld zijn, met de allerhoogste grafische instellingen.

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Ontwikkelaar Mario and Luigi Brothership blijkt Octopath Traveler-studio
Nieuws

Ontwikkelaar Mario and Luigi Brothership blijkt Octopath Traveler-studio

Acquire is ook bekend van de Tenchu- en Way of the Samurai-games

Het is bekend dat de ontwikkelaar van het aankomende Switch-spel Mario and Luigi Brothership Acquire, de studio achter Octopath Traveler en het vervolg, is.

Nintendo heeft niet naar buiten gecommuniceerd wie er aan de aankomende game werkt, maar enkele spelers hebben vroegtijdig een exemplaar van de game in handen gekregen en hebben deze informatie online gedeeld.

De vorige delen in de rpg-reeks werden ontwikkeld door Alpha Dream, dat in 2019 failliet ging. Fans vroegen zich dan ook geruime tijd af wie de ontwikkelaar van dit nieuwe deel is, en dat is nu dus duidelijk. Nintendo gaf eerder al wel aan dat sommige voormalige Alpha Dream-werknemers ook aan de nieuwe game werkten, dus mogelijk werken enkelen van hem samen met Acquire.

Acquire is gesitueerd in Tokio en is zoals gezegd vooral bekend van Octopath Traveler en het vervolg, dat het bedrijf voor Square Enix ontwikkelde. Daarnaast is het de hoofdontwikkelaar van de Way of the Samurai- en Tenchu-series.

Nintendo heeft er de laatste jaren een handje van om niet te onthullen door welke interne teams of externe ontwikkelaars first-party games worden ontwikkeld. Het bedrijf is dit natuurlijk niet verplicht, maar het zorgt er wel voor dat fans deze informatie zo snel mogelijk proberen te achterhalen.

Mario and Luigi Brothership verschijnt op 7 november voor Nintendo Switch. Gamer.nl-redacteur Bastiaan Vroegop speelde onlangs al enkele uren van de game en schreef het volgende in zijn preview: "Dit belooft een ouderwets Mario and Luigi-avontuur te worden. Een fijne afsluiter van het jaar voor Nintendo - en misschien wel de laatste 'echte' Mario-game die op de Switch verschijnt. De Switch 2 loert immers om de hoek."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Netflix sluit gamestudio van creative director achter Halo Infinite
Nieuws

Netflix sluit gamestudio van creative director achter Halo Infinite

De studio werd in 2022 opgericht

Netflix heeft een interne gameontwikkelaar dat binnen het bedrijf 'Team Blue' werd genoemd gesloten.

Dat heeft een woordvoerder van Netflix aan journalist Stephen Totilo verteld, zo meldt hij in zijn Game File-nieuwsbrief. De studio heeft eerder deze maand zijn deuren gesloten en alle grote namen zouden inmiddels vertrokken zijn.

De afgelopen jaren heeft Netflix diverse vooraanstaande ontwikkelaars aangenomen om bij de studio te komen werken. Toen de studio in 2022 zijn deuren opende, kreeg voormalige Overwatch-producent Chacko Sonny de leiding. Vorig jaar voegde Joseph Staten, de creative director van Halo Infinite, zich daarbij. Ook voormalige God of War-art director Raf Grassetti was er werkzaam.

Het is niet bekend waar de studio aan werkte, al gaan er berichten dat het om een grootschalige multiplayergame voor "meerdere apparaten" ging.

Netflix timmert al een tijd aan de weg binnen de game-industrie, voornamelijk door het aanbieden van spellen via het Netflix-abonnement. Mensen die lid zijn kunnen deze games spelen via mobiel. Ook zijn er diverse series gebaseerd op games te kijken op de dienst.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!