Weekoverzicht

Nieuws van de Week: Chaos rondom Battlefront 2

De week draaide vooral om lootboxes, microtransacties en EA

Geschreven door Bob van der Laan op
In het nieuws van de week bekijken we wekelijks het belangrijkste nieuws. Wat is er deze week allemaal gebeurd in gameland?

Cappy kan Mario vermoorden in Super Mario Odyssey dankzij glitch

In een nieuw ontdekte glitch kan Cappy, de sidekick in Super Mario Odyssey, Mario vermoorden.

Door een fout in het spel kan Cappy zijn handlanger Mario vermoorden in de game. Op Twitter heeft gebruiker DefinitivNichtSacha een video geüpload waarin te zien is hoe Cappy te werk gaat.

In de video van DefinitivNichtSacha in het artikel is te zien hoe de glitch werkt. Om te beginnen moeten spelers de Piranha Plant een steen voeren en vervolgens de happende plant overnemen. Hierna kan Cappy de opdracht krijgen om de plant aan te vallen. Hierdoor vermoordt Cappy niet alleen de Piranha Plant, maar ook Mario. Door via de map te warpen naar een willekeurige locatie wordt Mario weer tot leven geroepen. Nintendo heeft nog geen reactie op de glitch gegeven.

StarCraft 2: Wings of Liberty is nu free-to-play

Blizzard biedt vanaf nu StarCraft 2: Wings of Liberty gratis aan voor iedereen.

Deze opvolger van StarCraft is nu gratis te spelen via Blizzard Battle.net. Liefhebbers kunnen hiermee zowel de Wings of Liberty-campagne uitspelen als genieten van verschillende multiplayer-modi zonder hier een cent aan uit te geven.

Spelers die de rts game al gekocht hebben vóór 31 oktober ontvangen van Blizzard een digitale kopie van de Heart of the Swarm-uitbreiding voor StarCraft 2. Deze spelers ontvangen hiervoor een code via e-mail, die tot 8 december geldig is.

Blizzard plaatste tevens meerdere tweets op het StarCraft-kanaal waarin ze de recente commotie rondom EA en Star Wars Battlefront 2 gebruiken om de free-to-play versie van de rts te promoten.

Kosten van Heroes in Star Wars Battlefront 2 drastisch omlaag

De kosten om Heroes te ontgrendelen in Star Wars Battlefront 2 zijn drastisch omlaag gehaald nadat fans massaal negatief hierop reageerden.

Zo kostte het voorheen 60.000 credits om zowel Darth Vader als Luke Skywalker te ontgrendelen, wat neerkomt op zo'n veertig uur spelen om een van de personages te ontgrendelen. Fans waren zo ontevreden dat een reactie van EA op de kwestie de meest gehate Reddit-post ooit werd.

Zowel Skywalker als Vader kosten nu nog maar 15.000 credits om te ontgrendelen. Andere Heroes, zoals Leia Organa en Chebacca, kosten maar 10.000 credits. Het gaat om een aanpassing van zo'n 75 procent. EA laat weten dat het de hoeveelheid credits die benodigd zijn omlaag heeft gegooid dankzij de feedback van fans.

Star War Battlefront 2 komt op 17 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. EA Access-leden of mensen die de Premium-versies van de game hebben gereserveerd kunnen nu al aan de slag met de game

Battlefront 2

PlayerUnknown vindt dat PUBG geen prijs voor beste game van het jaar moet krijgen

Brendan 'PlayUnknown' Greene vindt dat PlayerUnknown's Battlegrounds geen prijs moet ontvangen voor beste game van het jaar. PlayerUnknown's Battlegrounds is een van de meest gespeelde games van het jaar en staat eerste in de Steam-lijst van games met de meeste spelers die tegelijkertijd het spel spelen.

Toch is de game nog steeds in Early Access, waardoor het zeer ongebruikelijk is dat de game genomineerd is voor beste spel van het jaar voor The Game Awards 2017. Brendan Greene vertelt IGN dat hij vindt dat zijn game geen prijs zou moeten winnen hiervoor, maar niet omdat het in Early Access is. Greene is er namelijk van overtuigd dat er veel betere games uitgebracht zijn dit jaar:

"Hoewel ik de prijs graag zou winnen voor het team denk ik dat er veel betere games zijn uitgebracht, zoals The Legend of Zelda: Breath of the Wild en Horizon: Zero Dawn."

De test server 1.0 van PlayerUnknown's Battlegrounds is twee dagen geleden online gekomen, waarna de game eind volgende maand uit Early Access gaat. Ook wordt het spel dan uitgebracht voor Xbox One.

PUBG

'Maker John Wick-franchise werkt aan Hitman-serie'

De maker van de John Wick-filmfranchise werkt volgens bronnen aan een serie rondom Hitman.

Dat meldt Deadline. John Wick-bedenker en schrijver Derek Kolstad zou voor FOX en Hulu een eerste aflevering ontwikkelen, in de hoop dat het een grote serie voor streamingservice Hulu wordt.

Het is niet voor het eerst dat de Hitman-franchise wordt verfilmd. Eerder verscheen er al een film genaamd Hitman: Agent 47 rondom de kale huurmoordenaar.

Hitman

Star Wars Battlefront 2-ontwikkelaars zijn 'enorm verdrietig' over negatieve feedback

EA hield deze week als beloofd een Ask Me Anything-vragenreeks op Reddit waar een aantal ontwikkelaars van Star Wars Battlefront 2-ontwikkelaar Dice vragen beantwoordde over de game. Eerder deze week werd een post van EA over Star Wars Battlefront 2 de meest gehate Reddit-reactie ooit.

De uitvoerend producent, John Wasilczyk, design director Dennis Brannvall en producer Paul Keslin kregen in de subreddit van Star Wars Battlefront 2 vele vragen over onder andere de lange tijd om personages vrij te spelen en microtransacties. De kosten om Heroes te ontgrendelen in Star Wars Battlefront 2 werden onlangs al drastisch omlaag gehaald.

Dennis Brannvall gaf tijdens de Reddit AMA aan dat Dice “enorm verdrietig is over de negatieve reactie van de Star Battlefront 2-community op Reddit. “In feite haatten we de reactie echt enorm.” legt Brannvall uit. “Omdat we een game wilde maken waarvan jullie zouden gaan houden.”

Zelf gelooft DICE dat het echt een ‘erg leuke en mooie game’ heeft gemaakt. “We hebben echt een cool, leuk en mooi spel gemaakt, maar helaas werd dat overschaduwd door de problemen met het progressie-systeem. Maar dat lossen we op, echt waar” belooft Brannvall. Over het onderwerp van de negatieve reactie op de lootboxen in Star Wars Battlefront 2 zegt Wasilczyk dat het probleem duidelijk is. “Ik denk dat het probleem duidelijk is gemaakt aan ons.”

Rusland gebruikt gamescreenshots als 'bewijs' dat de VS met IS samenwerkt

Het Russische ministerie van Defensie heeft een fout gemaakt toen het wilde aantonen dat de Verenigde Staten terreurbeweging IS hielpen bij de ontruiming van IS-soldaten in Syrië. Het plaatste hierbij screenshots uit de mobiele game AC-130 Gunship Simulator.

Via Twitter plaatste het Russische ministerie van Defensie screenshots uit een gameplayvideo geüpload door de ontwikkelaar van AC-130 Gunship Simulator, Byte Conveyor Studios. In de video zijn beelden te zien dat een konvooi wordt opgeblazen. Journalist Eliot Higgins kwam als een van de eerste achter de fout. Volgens journalist Eliot Higgins was de screenshot gekopt als ‘Konvooi van ISIS verlaat Abu Kamal voor de grens van Syrië en Irak (9 november 2017)’.

Rusland heeft hun fout toegegeven en in een verklaring uitgelegd dat een lid van het personeel een verkeerde foto gebruikt heeft. Het Russische MIVD gaat onderzoeken hoe dit kon gebeuren.

'Nintendo en Universal praten over Super Mario-animatiefilm'

Nintendo schijnt in gesprek te zijn met Universal Animation voor het maken van een animatiefilm gebaseerd op de Super Mario-franchise.

Universal Animation is de studio achter animatiefilms als Shrek en Minions. Volgens Wall Street Journal zijn de twee bedrijven in gesprek en zou er binnenkort wel eens een deal gemaakt kunnen worden.

Er zijn verder nog geen details over de mogelijke animatiefilm. In de jaren '90 was er wel een animatieserie rondom Mario en zijn broer Luigi. Daarnaast werd er toen ook een live-action film met Bob Hoskins in de hoofdrol gemaakt. Die film werd kritisch echter afgebrand.

Microtransacties Star Wars Battlefront 2 tijdelijk verwijderd

Vlak voor de lancering van de Star Wars-game vandaag heeft EA besloten alle microtransacties tijdelijk uit het spel te halen. Eerder heeft EA al de kosten van alle Heroes in het spel gehalveerd. Oskar Gabrielson, hoofd van Dice, vertelt via de officiële website van de game:

"Vlak voor de game wereldwijd lanceert is duidelijk dat veel van jullie nog steeds veel problemen hebben met het design van de game. We hebben gehoord dat spelers zich zorgen maken dat de microtransacties in de game misschien oneerlijke voordelen opleveren in het spel. We voelen dat dit de anderzijds fantastische game overschaduwt. Dit is nooit onze bedoeling geweest. Het spijt ons dat we hierin gefaald hebben."

Dit betekent dat alles op dit moment alleen verkrijgbaar is door tijd te stoppen in de game. Ook zijn dus geen kristallen te koop. EA geeft aan dat dit op een later tijdstip wel weer mogelijk wordt, maar dat dit pas gebeurd wanneer er veel veranderingen zijn gedaan aan de game. Wat deze veranderingen precies inhouden is niet duidelijk. Ook is niet bekend wanneer de microtransacties weer in Star Wars Battlefront 2 verschijnen en wat voor microtransacties dit betreft. Wellicht dat later alleen cosmetische content te koop is.

Opvallend is dat volgens VentureBeat de CEO van EA, Andrew Wilson, met de CEO van Disney, Bob Iger, heeft getelefoneerd vlak voor de microtransacties offline werden gehaald. Hoewel niet zeker is waar ze het over gehad hebben, is de kans groot dat EA met Disney in overleg is geweest over de kritiek op het aankoopsysteem in de game.

Nominaties voor The Game Awards 2017 bekendgemaakt

De genomineerden voor The 2017 Game Awards zijn bekendgemaakt.

De games die kans maken op prijzen tijdens The Game Awards van dit jaar zijn onthuld. De genomineerden krijgen 7 december in Los Angeles te horen of zij in de prijzen zijn gevallen. Op The Game Awards, die jaarlijks in de Verenigde Staten worden gehouden, worden niet alleen awards weggegeven voor de beste games van het jaar, maar ook vele nieuwe aankondigingen gedaan en trailers getoond.

Dit jaar zijn The Legend of Zeld: Breath of the Wild, Super Mario Odyssey, PlayerUnknown’s Battlegrounds, Persona 5 en Horizon: Zero Dawn genomineerd voor de beste game van 2017.

Naast Game of The Year zijn er nog 24 andere categorieën waar veel games voor genomineerd zijn. Ook zijn er prijzen te winnen in community- en e-sports-categorieën.

Er zijn onder andere prijzen te winnen in de categorieën Best Ongoing Game, Best Action/Adventure Game, Best Sports/Racing Game en Best Multiplayer.

Horizon: Zero Dawn van Guerrilla Games heeft met vijf nominaties de meeste van allemaal. De complete lijst met genomineerden is te vinden op de site van The Games Awards, waar ook gelijk gestemd kan worden.

Horizon Zero Dawn

De Nederlandse Kansspelautoriteit doet ook onderzoek naar lootboxes in games. Het gaat hier niet alleen om de lootboxes van Battlefront 2 en Overwatch, maar ook om andere games waarin een dergelijke systeem gebruikt wordt.

De Nederlandse Kansspelcommissie laat weten aan NU.nl: "In Nederland is een kansspel altijd vergunningsplichtig. Voor online kansspelen hebben we nog geen vergunningsstelsel."

Dit betekent echter niet dat kansspelen zomaar online aangeboden mogen worden. Als na onderzoek blijkt dat het hier inderdaad om gokken gaat, dan zouden lootboxes in de toekomst verboden kunnen worden. In 2016 werd een wetsvoorstel aangenomen door de Tweede Kamer, die nu nog door de Eerste Kamer moet komen.

Vandaag heeft Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP vragen gesteld aan de Minister voor Rechtsbescherming over het kansspel-karakter van lootboxes in videogames. De gastcolumn van ICT-jurist Arnoud Engelfriet op Gamer.nl werd als een van de bronnen gebruikt voor de vragen.

Lootbox

Dit artikel delen:

Lees meer

Kijk hier live naar de twee grote PUBG-toernooien dit weekend Lego Marvel Super Heroes 2
0

Reacties op: Nieuws van de Week: Chaos rondom Battlefront 2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.