Achtergrond
NINTENDO Switch

Wat verwachten we van de Switch-onthulling op 13 januari?

Het evenement, het systeem en de games

Geschreven door Michel Musters op
Vrijdag 13 januari om vijf uur ’s ochtends kunnen alle Nintendo-fans eindelijk stoppen met het inhouden van hun adem. Dan worden alle details, inclusief de eerste games, van Nintendo’s nieuwe console, de Switch, onthuld. Gamer.nl blikt vooruit en doet een goed geïnformeerde gok over wat we kunnen verwachten.
We lijken misschien te overdrijven met die zin over je adem inhouden, maar zoals Nintendo-fans kunnen beamen zit men inmiddels wel te springen om een nieuwe console van het Japanse bedrijf. Hoewel het tof was om Pokémon en Mario op de iPhone te spelen en de 3DS nog altijd een redelijk stabiele stroom aan goede titels krijgt, kun je de line-up van de Wii U in 2016 nog het beste vergelijken met een willekeurige scène uit een Western-film waarbij een hooibaal door een verlaten stadje dwarrelt. Frustrerend, maar ergens ook wel logisch: Nintendo zag ook geen florissante toekomst meer in de console en heeft waarschijnlijk al een paar jaar zijn beste teams op Switch-ontwikkeling zitten.

Het evenement

Volgende week vrijdag kunnen we dus eindelijk nieuwe informatie over de Switch verwachten. Vijf uur ’s ochtends is een beetje een gekke tijd, maar dat komt omdat het apparaat via een persconferentie in Japan, het thuisland van Nintendo, uit de doeken wordt gedaan. Nou ja, dat het een handheld en console in één is weten we natuurlijk al, maar veel meer konden we niet halen uit het korte filmpje dat Nintendo vorig jaar de wereld in stuurde.

Wat dat betreft moet het evenement veel meer duidelijkheid gaan geven. Hoewel Nintendo al een aantal generaties niet meer de specs van zijn consoles bekendmaakt, zullen we voor het eerst Switch-games in actie zien en daardoor wel een aantal conclusies kunnen trekken over de technologie in het apparaat, alsmede andere belangrijke details als de batterijduur, de prijs, de releasedatum en de eerste games.

Na de conferentie kan de Japanse pers aan de slag met de Switch en de aanwezige games. De twee daarop volgende dagen kan ‘het normale volk’ in Japan op locatie de games uitproberen. Maar de Switch-onthulling dient als wereldwijd evenement, dus krijgen op 13 januari zowel Amerikaanse als Europese journalisten hun eigen evenementen om (hopelijk) dezelfde games als degenen in Japan te spelen. Natuurlijk is ook Gamer.nl van de partij om je de eerste hands-on impressies van de Switch en de line-up te geven.

Officiële details zijn er gewoonweg nog niet, maar op de redactie houden we alle geruchten en industry-talk nauwlettend in de gaten, dus hieronder doen we aantal voorspellingen over de Switch en de eerste games.

Nintendo Switch

De Switch

De Nintendo Switch zelf komt in maart dit jaar uit, dat heeft Nintendo al bevestigd. We verwachten ergens eind maart. Ook achten we de kans groot dat de console in dezelfde maand in Europa, Japan en de Verenigde Staten verschijnt, al zal dit misschien niet op dezelfde dag gebeuren. Er gaan zelfs geruchten dat Nintendo overweegt de console regiovrij te maken, net als de PlayStation 4 en Xbox One, wat wel zo fijn zou zijn voor mensen die bijvoorbeeld graag Japan-only titels spelen. Gezien het feit dat de lokalisatie van sommige Nintendo-titels op zijn zachtst gezegd lang op zich laat wachten, zou dat een fijne bijkomstigheid zijn.

Nintendo werkt samen met Nvidia aan de Switch. Volgens de meeste geruchten, waaronder die van het gerespecteerde Digital Foundry-team en de mensen bij VentureBeat, is de technologie in de Switch gebaseerd op Nvidia’s Tegra-processor, die ook in de Nvidia Shield te vinden is. Logisch, want ook dat apparaat brengt consolegaming in een handheld-jasje. De technologie zou echter wel gebaseerd zijn op de ‘Maxwell’-architectuur in plaats van de recentere ‘Pascal’-architectuur. Laatstgenoemde architectuur is de modernere versie van Nvidia’s chips, maar Maxwell zou vooral voor een langere batterijduur kunnen zorgen. Het zou de Switch niet in de buurt van de PlayStation 4 of Xbox One brengen qua pure kracht, maar wel een aanzienlijke verbetering tegenover de Wii U zijn, wat voor een handheld-ervaring natuurlijk al indrukwekkend is. Uiteindelijk blijft dit koffiedik kijken, vooral omdat het om een custom versie van de processor gaat en we geen zicht hebben op alle technologie in de Switch. Al die elementen samen zorgen voor een compleet plaatje waar we nu nog geen weet van hebben.

Toch verwachten we door de relatief ‘goedkope’ technologie een prijskaartje voor de console die niet boven de 299 euro komt te liggen. Nintendo begrijpt ook dat het met een nieuwe console komt terwijl deze generatie consoles al jaren loopt. Om te kunnen concurreren mag de prijs zeker niet ver boven dat bedrag komen te liggen. Daarbij moet de Switch om populair te worden bij het grote publiek een prijs meekrijgen die voor een impulsaankoop kan zorgen. Wat dat betreft zou 250 euro nog geschikter zijn.

Nintendo Switch

De games

Dat is allemaal leuk en aardig, maar het gaat uiteindelijk om de games. We weten inmiddels al van het bestaan van een aantal Switch-titels. De belangrijkste is natuurlijk The Legend of Zelda: Breath of the Wild. De Wii U-game zit in eenzelfde situatie als Zelda: Twilight Princess twee generaties geleden. Die game werd voor de GameCube aangekondigd, maar verscheen ook op de Wii. Breath of the Wild lijkt terug te gaan naar de open, vrije gameplay uit de allereerste Zelda en realistisch gebruik van physics moet voor een nieuwe ervaring in het Zelda-universum zorgen. De geruchten over de releasedatum vliegen alle kanten op: Nintendo zelf houdt vooralsnog een release van ‘2017’ aan, terwijl sommige anonieme bronnen het over de zomer van 2017 hebben en anderen weer stug de lancering van de console aanhouden.

Hoewel het promofilmpje bij de aankondiging van de Switch geen duidelijkheid geeft over welke games echt in ontwikkeling zijn, waren er compleet nieuwe beelden van een driedimensionale Mario-platformer te zien, die we eveneens in 2017 verwachten. Laura Dale, een van de journalisten die eerder al correcte Switch-informatie de wereld in hielp, claimt dat de game vergelijkbaar zou zijn met Super Mario 64 qua open wereld-gameplay en dat co-op een belangrijke rol speelt.

Diezelfde Laura Dale zegt ook dat er op of rond de lancering van de Switch nieuwe versies van de Wii U-games Mario Kart 8 en Splatoon verschijnen. Op zich geen rare keuze, want er zijn relatief weinig Wii U-eigenaren terwijl er wel topgames op te spelen zijn. Waarom die noeste ontwikkelarbeid verloren laten gaan? Beide games waren bovendien in de onthullingsvideo van de Switch te zien. In het verlengde daarvan zouden we ook niet raar opkijken van een Smash Bros.-overzetting. We verwachten voor al deze overzettingen wel wat nieuwe content om consumenten van de originele titels opnieuw over te halen. Nieuwe parkoersen, arena’s en personages lijken inkoppertjes.

Nintendo heeft daarnaast vast nog een aantal verrassingen voor ons in petto. Zo gaan er al geruime tijd geruchten over een Mario-rpg met de Rabbids, ontwikkeld door Ubisoft. Dat is zo’n gekke combinatie dat we het haast wel moeten geloven. Ook heeft Nintendo recentelijk het handelsmerk voor Wave Race opnieuw vastgelegd. Krijgen fans van de jetskiracer eindelijk een nieuw deel als beloning voor het lange wachten? Net zo waarschijnlijk is dat we sommige games gewoonweg niet van tevoren kunnen raden. Je kunt veel over Wii Sports of NintendoLand zeggen, maar niet dat gamers deze spellen voor de aankondiging al aan zagen komen.

Wat third parties doen, blijft net zo mysterieus. The Elder Scrolls 5: Skyrim en een NBA-game waren in de Switch-video te zien, maar Bethesda heeft nog niet officieel bevestigd dat die games naar de Switch komen. Waarschijnlijk mogen de grote uitgevers pas op of na het evenement van 13 januari hun aankondigingen doen, maar Square Enix heeft zijn mond al voorbij gepraat en heeft bevestigd dat Dragon Quest 11 naar de Switch komt. Maar gaat het dan om de grafisch minder indrukwekkende 3DS-versie, of de prachtig ogende PlayStation 4-game? Waarschijnlijk laatstgenoemde. Die game loopt namelijk op Unreal Engine 4, en laat de manager van Epic Games Japan nou net hebben bevestigd dat veel games die op die engine draaien, ook naar de Switch komen. Wellicht zitten andere Japanse Unreal Engine 4-titels, zoals Tekken 7 en Final Fantasy 7: Remake, dan ook wel in de planning.

Nintendo boert meestal wel goed in Japan en we zien de meeste third parties daar wel het systeem ondersteunen. Maar kan Nintendo een inhaalslag maken in het Westen? Kunnen we straks Ubisoft, EA, Activision, Bethesda en alle andere partijen op de Switch verwachten? Dit lijkt vooral afhankelijk van hoe succesvol de console wordt. Bedrijven draaien om één ding: geld verdienen, en als de Switch succes boekt dan valt daar geld te halen, zo simpel is het. Ubisoft heeft Just Dance al wel bevestigd, maar om echt mee te doen met de grote jongens moeten we ook jaarlijks de Fifa’s, Call of Duty’s en Assassin’s Creeds op het systeem zien. We verwachten net als op de Wii U een eerste golf aan releases van third parties om het water te testen. Mocht dat succesvol blijken, dan volgen meer games.

Tot slot verwachten we de Virtual Console natuurlijk ook weer terug. We vermoeden dat er eenzelfde soort upgrade-systeem komt als op de Wii U, waarbij spelers die oude games al op vorige consoles hadden gekocht een klein bedrag (bijvoorbeeld 1 euro) betalen voor een versie op de Switch. Daarbij zijn er hardnekkige geruchten dat GameCube ook wordt toegevoegd aan het VC-platform. Deze geruchten worden versterkt door het feit dat Nintendo onlangs zijn patent voor GameCube-cultgame Eternal Darkness heeft verlengd.

Niet lang meer wachten

De geheimzinnigheid rondom de Switch is typisch voor Nintendo en is frustrerend en overheerlijk tegelijk. In deze industrie komt het niet vaak meer voor dat we zo weinig over een systeem en bijbehorende games weten. Als journalist zijnde krijgen we het liefst alle relevante informatie op een dienblaadje gepresenteerd, maar tegelijk staat het gamende kind in ons te springen van de spanning die dergelijke grote geheimen met zich meebrengen. Het maakt van 13 januari net een verlate derde kerstdag. Dan mogen we eindelijk ons cadeau openmaken en kijken wat er in die mysterieuze doos van Nintendo zit.

Dit artikel delen:

Lees meer

Mass Effect 2 gratis te downloaden via Origin Razer komt met gaminglaptop met drie 4K-schermen
18

Reacties op: Wat verwachten we van de Switch-onthulling op 13 januari?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  AllSeeingFish

  • 6 januari 2017 09:49
  -Ik verwacht dat Nintendo nog een grote verrassing heeft!

  -Ik denk dat de specificaties gelijk of boven verwachting zijn, dus minimaal Pascal!

  -Ik verwacht een streaming dienst van Nintendo en/of Nvidia.

  -Ik hoop op een hybride tablet functie.

  1080p multi touch

  -4G/5G undockt

  -Weet bijna zeker dat de Mario die we zagen een grote open wereld heeft.

  En ik heb het idee dat er nog een samenwerking is met een grote partner!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 6 januari 2017 10:26
  @AllSeeingFish ik ben het met veel van je eens maar sinds het geen 4g heeft ben ik benieuwd of de streaming dienst er op zit.
  Ik denk wel dat die specificaties beter zijn dan hier boven word gezegd ik denk gelijk aan xbox one de orignele versie.
  En denk ook dat Mario een release game word mario is toch de titel van nintendo die verkoopt, hoe goed ik zelda ook vind.
  Verder denk ik iets van pokemon game sinds het succes van pokemon go.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  EdwinS

  • 6 januari 2017 11:01
  @hulstpower Ja en een nieuwe Monster Hunter (Dat is een killer met verkopen in japan)

  Zelf denk ik dat de switch zowel de WiiU en de 3DS gaat vervangen. Dat scheelt kosten voor Nintendo omdat ze dan nog maar 1 ontwikkel team nodig hebben per IP

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 6 januari 2017 11:15
  @EdwinS Dat zou kunnen van vervanger 3ds en wii u.
  <aar monster hunter kan super goed verkopen in japan dat deed de vita ook en toch is die geflopt.

  Nintendo om een succes te boeken moet je europa en amerika veroveren Japan is maar een klein marktje met de rest van de wereld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 8 januari 2017 09:41
  @EdwinS
  Als ze een next gen Pokemon zouden maken in een open wereld… Dat zou een maximale kaskraker zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 6 januari 2017 11:23
  Even naar de redacteur Michel gericht: prima geschreven artikel. Lang, maar leest lekker weg!

  Ik ben ook ontzettend hyped, maar nog niet overtuigd. Ik ben ontzettend benieuwd naar 13 januari! Eternal Darkness wil ik al heel lang weer spelen. Ik hoop oprecht dat ze een opgefriste versie lanceren, misschien met extra's. Dat zou GEWELDIG zijn!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 6 januari 2017 11:34
  @Lord Ganon Dankje! :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 6 januari 2017 14:09
  @MichelMusters Daar kunnen je collega's bij 'ander redacties' nog een puntje aan zuigen -_-"

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AllSeeingFish

  • 6 januari 2017 12:56
  Ik hoop op een schappelijke prijs, ik hen naast een jonge dochter twee oudere zoons van vier en negen.
  Ik heb dus twee van die handhelds nodig en voor het mooie twee docks, een voor in de woonkamer en de ander in de kamer van de jongens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Louwter

  • 6 januari 2017 13:48
  Groot gedeelte van het succes hangt ook af van de pers.
  Als die op 13-01 gaan belichten wat de Switch allemaal niet is omdat de verwachtingen misschien te hoog zijn vooraf dan ontstaat er een negatieve vibe.
  De Switch wordt geen ps4 of x1 maar een ander alternatief.

  De azijnpissers gaan weer klagen over specs en Nintendo in combinatie met www maar dat zijn dezelfde klagers die nog nooit een Nintendogame langer dan 5 minuten gespeeld hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sabor

  • 6 januari 2017 14:36
  @Louwter
  Daar zou je helaas wel eens gelijk in kunnen hebben.
  Alle consoles zouden een aanvulling op elkaar moeten zijn, geen kopieën van elkaar.
  Voor mij is het meestal een Nintendo van de huidige generatie en dan nog 1 van de andere 2 erbij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowKiller

  • 6 januari 2017 16:30
  Ik verwacht een japans sprekend mannetje en een engelse voiceover.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 6 januari 2017 16:32
  De wii-u, mijn enige console in huis waar ik de laatste 5 jaar precies 5 games voor gekocht heb.
  De Wii-u, mijn laatste Nintendo ooit waarschijnlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowKiller

  • 6 januari 2017 16:40
  @casualkiller
  Zullen we ons kindje shadowcasualkiller noemen of toch gaan voor casualshadowkiller?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 6 januari 2017 17:45
  @ShadowKiller ik zou voor killerkiller gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AllSeeingFish

  • 6 januari 2017 20:04
  @ShadowKiller

  -ShadowKiller
  -CasualKiller
  -shadowcasualkiller
  -casualshadowkiller

  WTF?????

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 6 januari 2017 18:04
  @casualkiller De Wii U is (ietsje langer dan) vier jaar uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordLuc

  • 8 januari 2017 11:58
  Hm.. wordt weer een familie party console. Niks mis mee natuurlijk.
  Leuk om erbij te hebben maar niet voor de hardcore gamers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.