Nvidia reageert op RTX 3080 videokaart-schaarste
Mooie hardware vliegt als warm brood over de toonbank, vandaag de dag. Niet alleen de href="https://gamer.nl/artikelen/overzicht/xbox-series-x-kopen-winkels-en-prijzen/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Xbox Series X</a> en <a href="https://gamer.nl/artikelen/overzicht/ps5-kopen-winkels-en-prijzen/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">PlayStation 5</a> bleken meer vraag dan aanbod te kennen, ook <a href="https://gamer.nl/artikelen/review/nvidia-geforce-rtx-3080-ultiem-gamen-in-4k-2/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Nvidia’s GeForce RTX 3080</a> was goed in trek. Door technische mankementen en schaarste moest Nvidia verantwoording afleggen richting vele gamers, maar dat weerhield sommige gelukkigen (die de kaarten wél wisten te bemachtigen) er niet van om hard los te gaan met de nieuwe generatie rekenkracht.
Nvidia ‘onderschatte animo voor RTX 3080’
Wie succesvol een RTX 3080 op de kop heeft kunnen tikken, mag zichzelf een schouderklopje geven. Vorige week lanceerde Nvidia’s eerste veelbelovende Ampere-kaart — met alle hype van dien — wat resulteerde in een voorraad die in luttele minuten leegliep.
Geïnteresseerden die zich bij Nvidia aangemeld hadden voor een ‘notify me’-bericht vóór de verkoop, mochten de daarvoor bestemde pagina direct verversen naar een ‘out of stock’-melding. Tot dusver die tijdige melding.
Wat daar dan precies mis is gegaan, heeft Nvidia eergisteren verduidelijkt per uitgebreid FAQ-bericht. Voor de chipfabrikant is er één moraal van het verhaal wat duidelijk nagalmt: onderschat het animo voor je eigen producten niet.
©GMRimport
Volgens Nvidia was de vraag naar de GeForce RTX 3080 simpelweg vele malen groter dan ooit gedacht. De officiële website werd beladen met een tienvoud traffic ten opzichte van andere generatieve lanceringen, waardoor het eigen systeem al preventief in elkaar gestort was. Partnerfabrikanten en -leveranciers konden deels aan die chaos ontkomen, maar zij hadden simpelweg niet genoeg GPU’s aangeleverd gekregen om de gaten te dichten.
“The demand for the GeForce RTX 3080 was truly unprecedented. We and our partners underestimated it.
Over 50 major global retailers had inventory on the day of launch. Our retail partners reported record traffic to their sites, in many cases exceeding Black Friday. This caused crashes, delays and other issues for their customers. We knew the GeForce RTX 3080 would be popular, but none of us expected that much traffic on the first day."
Nvidia gaf daarbij ook aan dat een groot deel van het traffic voortkwam uit aankooprobots van crypto-miners en zogenaamde scalpers — een groep zielenpieten die zo veel mogelijk product opkoopt, om het vervolgens met flinke marges weer te kunnen weg te veilen op bijvoorbeeld eBay. Nvidia heeft handmatig ‘honderden’ van die aankopen geannuleerd, maar het blijft onduidelijk hoeveel legitieme kopers hierdoor hun potentiële nieuwe videokaart mis zijn gelopen.
Om de directe schaarste in RTX 3080’s tegen te gaan rolt Nvidia zo snel mogelijk meer GPU’s uit naar partners. In het vervolg zal Nvidia hun aankoopproces doorschakelen naar veiligere servers, met (nog) meer maatregelen om robots en geautomatiseerde algoritmes buiten de deur te houden.
©GMRimport
Wereldrecords in 3DMark verbroken met overclockte RTX 3080
Extra lullig als je toevallig misgegrepen hebt op zo'n mooie GeForce RTX 3080: leden van het Braziliaanse
hebben er afgelopen week records mee verbrijzeld. Dezelfde heren die recentelijk nog een RTX 2080 Ti wisten te overclocken tot boven de 3 GHz kloksnelheid (een record op zichzelf), hebben nu ’s werelds hoogste scores behaald in een drietal 3DMark-tests.
In het specifiek betreft het een hevig gemodificeerde GeForce RTX 3080 van partnerfabrikant Galax. Om de GPU naar nieuwe niveaus te tillen is de printplaat uit het chassis gehaald, overgeclockt tot 1749/2019 MHz (base/boost-snelheden) en voorzien van koeling met vloeibare stikstof.
Daarmee heeft de kaart uiteindelijk een stabiele 2310 MHz geklokt gedurende de benchmarks, wat uiteindelijk geleid heeft tot een score van 10595 in 3DMark’s TimeSpy Extreme — 571 punten boven het gevestigde record met één videokaart.
Later op diezelfde dag heeft TecLab met dezelfde set-up ook de bestaande records in 3DMark’s Port Royal en Fire Strike Ultra verborken, met respectievelijk 13488 punten en 12815 punten. Dat is absoluut niet niks, al heb je voor dat soort resultaten dus wel hevig gemodificeerde topcomponenten nodig, die voortdurend op <0° Celsius draaien.
Benieuwd naar het ‘hoe dan’ achter die nieuwe records? TecLab livestreamde het volledige proces op onder meer
— daar leer je mogelijk ook nog een aardig woordje Portugees van:
Gaming- en mining-prestaties van RTX 3090 lekken vervroegd uit
Over topprestaties en moeilijk verkrijgbare kaarten gesproken; ook de ultiem krachtige GeForce RTX 3090 komt dichterbij. De nieuwe ‘enthusiast graphics card’ van Nvidia treedt morgen officieel in de verkoop (à 1.549 euro), maar ook daarvan blijken nu vervroegd testresultaten uit te lekken. En nee, dan hebben we het niet alleen over mooie 3DMark-scores of framerates in populaire games, maar voor de verandering ook eens over dat crypto-mining.
De Chinese divisie van TecLab wist hun Founder’s Edition RTX 3090-review klaarblijkelijk niet goed genoeg te beveiligen, waardoor legio 4K-testresultaten al snel de ronde deden over het internet. Het artikel en vooral de bijbehorende video zijn reeds verwijderd, maar uiteraard compileerden andere media de meest relevante details, waaronder VideoCardz.
De onderstaande gegevens werden geklokt in combinatie met een Intel Core i9-10900K en DDR4-geheugen op 4133 MHz. Op precies datzelfde systeem werden ook de vergelijkingsresultaten van de RTX 3080 behaald.
©GMRimport
Wat vooral opvalt aan het gros van de hier gevonden resultaten, is de relatief kleine sprong die de RTX 3090 maakt ten opzichte van de RTX 3080. Voor een ruime verdubbeling(!) qua prijs, scoor je gemiddeld ~10% meer frames/punten in games en benchmarks. In die zin lijkt de RTX 3080 tot dusver de beste prijs-prestatieratio te hebben van deze generatie videokaarten — in ieder geval wat betreft 4K-gaming.
Even verderop en niet veel later: de Vietnamese Facebook-pagina van Star Computer lekte kortstondig een aantal hash rates voor Ethereum (ETH) van de RTX 3090 uit. De populaire cryptovaluta wordt met circa 121 MH/s opgedolven. Het plaatje met de mining-resultaten werd relatief snel weer weggeplukt, maar doken later alsnog op bij lekkage-Twitteraar I_Leak_VN, zoals hieronder te zien:
©GMRimport
Hier lijkt de sprong tussen RTX 3080 en RTX 3090 toch circa 50% (vanaf circa 81 MH/s op ETH) te betreffen, wat meer in lijn zou zijn met de prijstoename. Efficiënt is echter anders: grootschalige crypto-miners verkiezen liever een leger aan zwakkere kaarten dan een handvol peperdure krachtpatsers, zoals de prijzige RTX 3090 zichzelf nu op de markt zet.
Ook is onduidelijk gebleven op wat voor systemen en kloksnelheden de Vietnamezen deze resultaten wisten te boeken — of om welke precieze RTX 3090 het zou moeten gaan. Dezelfde Facebook-pagina barst van de bizarre builds gericht op crypto-mining, dus mogelijk gaat het hier niet om je huis-tuin-en-keuken-mijnmachine.
De GeForce RTX 3090-videokaarten gaan morgen pas officieel in de verkoop. Mocht je ondanks alle gelekte resultaten toch interesse hebben in dat luxe paradepaardje, dan hopen we van harte dat Nvidia’s website (en die van diens partners) ditmaal niet volledig instort.