AMD pakt uit met Ryzen 5000-processoren; teaset Navi 2X-prestaties
Nieuws

AMD pakt uit met Ryzen 5000-processoren; teaset Navi 2X-prestaties

Zoals href="https://gamer.nl/artikelen/hardware-update/amd-onthult-zen-3-processoren-en-rdna2-videokaarten-in-oktober/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">beloofd</a>: AMD deed 8 oktober jongstleden de Zen 3-generatie processoren uit de doeken. Met de nieuwe Ryzen 5000-serie hoopt de fabrikant de toppositie in CPU’s te behouden, terwijl het aanstalten maakt voor een comeback op het gebied van videokaarten, met de Radeon RX 6000-reeks. In deze Hardware Update praten we je bij over alles wat daar afgelopen week over losgelaten werd.

Dit zijn de nieuwe AMD Ryzen-processoren

AMD’s nieuwe Zen 3-generatie borduurt voort op wat Zen 2 (Ryzen 3000) ons al bracht. Lees: processoren op TSMC’s 7 nm-architectuur, compatibiliteit met dezelfde AM4+-socket, hogere kloksnelheden en meer cachegeheugen — en dat alles dan hetzelfde vermogenplafond van 105 Watt. Gemiddeld genomen moet de generatie 19% hogere instructions per cycle(IPC) leveren ten opzichte van diens voorgangers.

De Ryzen 5000-serie lanceert met vier verschillende modellen, welke elk op 5 november wereldwijd beschikbaar moeten zijn.

AMD’s Ryzen 5 5600X start met een richtprijs van 299 dollar als 6-core (12 threads) instapmodel. Met base/boost-kloksnelheden van 3.7/4.6 GHz en 35MB cache in totaal belooft dat nog aardige (game)prestaties te bieden, maar met 65 Watt TDP is het absoluut het kleinste broertje in de nieuwe familie.

De nieuwe middenmotor voor AMD is de Ryzen 7 5800X, die voor 449 dollar op de kop mag. Deze octa-core (16 threads) processor biedt base/boost-snelheden à 3.8/4.7 GHz, bijgestaan door 36MB cache-geheugen. Vanaf dit model toppen alle Ryzen 5000-processoren af op het vermogenplafond van 105 Watt.

Watch on YouTube

Het vlaggenschipmodel van deze AMD-generatie is vooralsnog de Ryzen 9 5900X, die een slechts lichtelijk opgehoogde prijs kent tegenover het vorige topmodel: 549 dollar. Daartegenover staat dan een 12-core (24 thread) krachtpatser op 3.7/4.8 GHz (base/boost) met 70MB cache.

AMD zet voor deze modellen vooral gaming voorop. Niet alleen moet de nieuwe generatie gemiddeld 26% hogere prestaties in legio games klokken, de chipfabrikant heeft de Zen 3 lay-out ook toegespitst op het verminderen van allerlei soorten latency. De nieuwe chiplet-architectuur biedt een verdubbeling in bruikbare L3-cache voor elke kern, maar versnelt ook de communicatie tussen kern en cache, alsmede die van het (DDR4-)werkgeheugen.

Voor de zogenaamde hardware enthusiast biedt AMD dan nóg een stapje hoger: deRyzen 9 5950X, die naast gamers ook content creators op hun wenken zou moeten bedienen. Deze processor telt 16 kernen (32 threads) die een boost-snelheid van 4.9 GHz kunnen behalen, maar nog altijd vasthouden aan dat vermogenplafond van 105 Watt en dezelfde AM4+-voet. De richtprijs voor die absolute unit bedraagt dan ook een dikke 799 dollar.

©GMRimport

In AMD’s hier gepresenteerde benchmarks troeft de 5950X uiteraard de concurrentie af. Intels absolute topmodel, de Core i9-10900K, dolf het onderspit een aantal veeleisende games (zoals eerdere lekken al verklapten) met single digit percentages. Qua creatieve benchmarks (waaronder Adobe Premiere- en 3D-renders) blijkt de prestatietoename al snel richting de tientallen procenten te schieten.

De vier nieuwe Ryzen-processoren treden op 5 november aanstaande in de verkoop, met een vooralsnog onduidelijke (richt)prijs in euro’s.

In de Benelux plakt vooralsnog enkel Centralpoint een prijs op de CPU’s, waarbij bijvoorbeeld de 5950X-hoogvlieger nu blijft steken op 1.189,43 euro (inclusief btw). Het huidige 5600X-instapmodel bedraagt op dezelfde website momenteel 441,65 euro.

Mocht je tussen 5 november en 31 december een Ryzen 5000-serie processor aanschaffen (of een aantal selecte 3000-modellen), dan krijg je in ieder geval wel een digitaal kopietje van Far Cry 6 bij de aankoop, zodra Ubisofts nieuwe shooter verschijnt.

Cinebench-scores van Zen 3-processoren gelekt

Ook ná de officiële onthulling is het nog niet gedaan met de lekkages. Afgelopen week trof CPU-Monkey meer Cinebench R20-benchmarks aan van de vier nieuwe AMD-processoren. En ja, zoals AMD zelf al beloofden; elk van de processoren lijkt inderdaad boven de 600 te scoren in single-thread performance. Tot dusver zijn dit de enige vier processoren die dat weten te behalen.

Wat enkele kernen betreft, presteert AMD’s gehele line-up aan processoren het beste in deze test — precies een van de laatste aspecten waar Intel (tot voor kort) AMD nog af wist te troeven. Kijken we naar de multi-core prestaties, dan valt vooral op dat AMD’s game-gerichte nieuwe Ryzen-modellen gemakkelijk mee kunnen draaien met de meer productieve Intel Xeon-krachtpatsers, alsmede AMD’s eigen Threadripper en EPYC-lijnen.

©GMRimport

De AMD Ryzen 9 5950X (met 16 kernen) behaalde in de multi-core benchmarks van Cinebench R20 een score van 10.360, waar bijvoorbeeld de peperdure Intel Xeon W-3265M (met 24 kernen) aftopt op een score van 9.723.

Saillant detail: de nieuwe Ryzen-hoogvlieger is wat richtprijs betreft maar liefst vijfenhalfduizend dollar goedkoper (!) dan die vorig jaar verschenen Xeon-processor. Tel uit je winst — letterlijk.

Prestaties van Radeon RX 6000-videokaarten alvast geteaset

Iets officiëler — maar daarmee niet minder veelbovend — was AMD’s eigen teaser naar wat nog onthuld moet worden. Aanstaande 28 oktober wil de fabrikant ook diens nieuwe generatie GPU’s uit de doeken doen, waar afgelopen week toch nog een mediamomentje voor ingeroosterd kon worden.

Met de Zen 3-processoren nog warm van de schijnwerpers, toonde AMD’s CEO Dr. Lisa Su enkele framerate-resultaten op 4K van de aanstaande Radeon RX 6000-generatie videokaarten.

Die hier gedraaide benchmarks werden uiteraard bijgestaan door AMD’s eigen Ryzen 9 5900X-processor (en 16GB DDR4-3200MHz werkgeheugen), al bleef het dan wel weer onduidelijk welke precieze Navi 2X-kaart deze framerates klokte.

©GMRimport

Ongeacht de precieze videokaart (of diens prijspunt) spreken de resultaten wel voor zich. In onder meer Borderlands 3, Call of Duty: Modern Warfare en Gears of War 5 moet deze RDNA2-kaart zeker 60 frames per seconde klokken, op 4K-resoluties én de allerhoogste grafische instellingen.

Die resultaten lijken sowieso de concurrerende GeForce RTX 2080 Ti gemakkelijk af te troeven, maar ze lijken nog niet per se de nieuwere RTX 3080 van Nvidia te kunnen overtreffen. Mocht het hier dus dat veelbelovende ‘Big Navi’ betreffen, dan zal het er nog om spelen of AMD deze generatie écht hun videokaart-comeback zal kunnen maken.

AMD doet aanstaande 28 oktober officieel de nieuwe reeks Navi 2X/RDNA2 GPU’s uit de doeken. Eerdere lekken daarover doen ons sterk vermoeden dat het om drie afzonderlijke kaarten zal gaan, waarvan het instapmodel (net als bij Nvidia) nog iets langer op zich zal laten wachten.

©GMRimport

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!