Oculus Quest 2 is in bijna alles beter
Reviews

Oculus Quest 2 is in bijna alles beter

Het is best raar om nu al de Oculus Quest 2 te recenseren, aangezien de eerste versie van de Quest nog maar een jaar op de markt verkrijgbaar is. De grote vraag is of dit echt een grote stap voorwaarts is, of slechts een klein huppeltje.

Om gebruik te maken van de Oculus Quest 2 is een Facebook-account verplicht. Lees daar hier meer over.

Met de Quest had Oculus opeens een heuse hardwarehit in handen. De headset werd in eerste instantie uitgebracht als een soort vr-console, waarop je kamervullende vr kon spelen zonder dat je een dure pc nodig had. Niet lang daarna kon de Quest dankzij een software update ook gebruikt worden als pc-headset. Daarmee werd Quest de ‘Switch van vr’, met ingebouwde, dubbele functionaliteit.

Met de introductie van deze pc-connectiviteit kwam onder vr-fans ook de zorg over de toekomst van pure pc-vr-headset. Zou Oculus zich daar nog op richten? Voorlopig niet, zo blijkt inmiddels. Niet alleen is Quest 2 de enige nieuwe headset die het bedrijf dit jaar onthulde, maar ook werd niet lang daarna bekend dat de productie van de Rift S staakt. Daarmee is Quest 2 feitelijk de enige Oculus-headset, en een teken dat dit voor hen voorlopig de weg voorwaarts is.

©GMRimport

Hoofdband

Quest 2 oogt in eerste instantie niet als een upgrade vergeleken met de Quest 1. In plaats van de stevige zijbanden van de eerste Quest (en de Oculus Rift), zit er nu een elastieken band omheen die identiek is aan die Oculus Go, Oculus’ eerste stand-alone headset. Quest 2 zit ondanks deze slappe bevestigingsbanden best comfortabel. Dat komt vooral doordat de bril zelf een stuk lichter is dan de vorige versie. Toch blijft een flexibele band inferieur, en moet je regelmatig schuiven en bijstellen, vooral tijdens actieve games zoals Beat Saber.

Er is wel een ‘elite strap’ verkrijgbaar voor 49 euro, die een stuk comfortabeler en steviger oogt. We hebben hem helaas nog niet kunnen uitproberen. Overigens is het niet mogelijk om de stevige hoofdband van de Quest 1 te gebruiken op de Quest 2. De manier van bevestigen is anders.

©GMRimport

Een andere verandering ten opzichte van de eerste Quest is de instelbaarheid voor je pupilafstand. Nu zijn er weinig mensen die zich überhaupt bewust zijn van het feit dat pupilafstand een ding is, maar voor vr-gebruikers is dit cruciaal. Pupilafstand hangt namelijk samen met de lenzen in de headset. In de optimale situatie ligt het brandpunt van de lenzen precies op je netvlies en daarvoor moeten de lenzen recht voor je ogen zitten. Aangezien mensen onderling nogal verschillen, is het juist voor een vr-headset nodig om de lenzen op de juiste plek te schuiven voor de optimale ervaring.

Bij Quest 1 kon je de lenzen naadloos heen en weer schuiven tot ze perfect stonden. Bij Quest 2 kun je kiezen uit drie standen: wijd, middel en smal. Voor de meeste mensen is dit op zich goed genoeg. Maar goed genoeg is niet perfect, wat dus wel een beetje jammer is. We zouden blij moeten zijn dat er sowieso de mogelijkheid is om te schuiven, aangezien de Rift S dit helemaal niet toestond. Maar aangezien zelfs de eerste Rift en de Quest 1 hier beter in presteerden, is het een opmerkelijke keuze. Geen dealbreaker, maar opmerkelijk.

©GMRimport

Beter!

Dat wil niet zeggen dat de Quest 2 een inferieur apparaat is. Eigenlijk is hij op bijna alle vlakken beter dan zijn voorganger. Dat merk je wanneer je de Quest 2 opzet. De resolutie is opgeschroefd van 1440x1600 pixels per oog naar 1832x1900 pixels per oog. Dat is meer dan de veel duurdere Vive Index, die eveneens 1440x1600 pixels per oog toont. Het resultaat is een véél scherper beeld en nauwelijks nog het vervelende hordeureffect. Het hordeureffect wil zeggen dat het lijkt alsof er een heel dun raster over het beeld ligt, als gevolg van de ruimte tussen de pixels. Bij de Quest 2 is dit effect zo goed als afwezig.

Wel is er nog steeds sprake van enige ‘god rays’. Dat wil zeggen dat je in donkere scènes wat lichtkringen ziet, ten gevolge van de ribbels in de lenzen. Als je niet weet wat het is, lijkt het in het ergste geval alsof er wat vetvlekken op de lens zitten. Dat effect was bij de eerste Rift zeer sterk aanwezig. In de Quest 2 (die dezelfde lenzen gebruikt als de Quest 1) is het alleen merkbaar in zeer uitzonderlijke situaties. Het is zeker geen storende factor.

Een andere prettige upgrade is de audio. Hoewel de Quest 2 nog steeds geen over-het-oor koptelefoons heeft, en nog steeds gebruikmaakt van speakers in de headset zelf, is het geluid aanmerkelijk beter. Het 3D surround sound-effect is veel sterker en er is zelfs iets meer bas. Het enige echte nadeel van dit terugkerende ontwerp, is dat andere mensen in de kamer exact kunnen horen wat er in je vr-game gebeurt. Zo sterk zelfs, dat iemand die probeert tv te kijken terwijl jij aan het spelen bent, daar echt wel last van heeft. Uit puur sociale overwegingen is het dus geen gek idee om een koptelefoon aan te sluiten als je in gezelschap bent.

©GMRimport

Aangenamer

Dat betere beeld en geluid maken het spelen van de huidige Quest-games een stukje aangenamer, maar verwacht niet dat het een enorme upgrade is. Dat komt vooral omdat de huidige Quest-games nog bijna geen gebruik maken van de upgrade in de grafische processor. De Quest 2 is namelijk een stuk krachtiger dan zijn voorganger en langzaam maar zeker verschijnen er upgrades van bestaande titels in de Oculus-winkel die hier gebruik van maken. Vergelijk het met hoe games op de PlayStation 4 Pro er net wat beter uitzien dan op een gewone PS4.

Bij het spelen van pc-vr via link-kabel is de hoge resolutie en het betere geluid een welkome upgrade vergeleken met de Rift S. Het is dus niet vreemd dat de Rift S nu het veld ruimt. De veel goedkopere Quest 2 is domweg beter in pc-vr, mits je er een geschikte kabel voor aanschaft. De oplaadkabel in de doos is helaas te kort. De kabel van de Quest 1 werkt dan weer wel, als je hem nog hebt liggen (en een usb-c-poort op je pc hebt).

©GMRimport

Controllers

Ook de bijgeleverde bewegingscontrollers zijn verbeterd. Hoewel er op zich niet zoveel mis was met de controllers van de Quest 1, liggen de nieuwe net wat beter in de hand. De lay-out van knoppen en de stick is hetzelfde gebleven. De ring met ledlampjes (waarmee de bril de controllers in de ruimte volgt) is wel wat groter. Daar merk je tijdens het spelen niets van, want je ziet ze toch niet in vr.

Erg fijn is dat de batterij in de nieuwe controllers veel langer meegaat. Je zou je af kunnen vragen of het niet tijd is om, net als bij een DualShock 4, een oplaadbare batterij in te bouwen. Aan de andere kant is het natuurlijk makkelijker om snel van batterij te wisselen als je door wil gamen, dan dat je abrupt moet stoppen en die dingen aan een laadsnoer moet leggen. Hoe dan ook zijn de nieuwe controllers net wat beter dan die van de Quest 1 en Rift S.

©GMRimport

Toekomstige upgrades

Het vreemde aan de Quest 2 is dat de headset in zijn huidige toestand op zich prima functioneert, de beste mobiele vr-ervaring biedt én heel goed werkt als pc-vr-headset, maar niet voelt als een volwaardige opvolger van de Quest. Het is eerder een Quest 1.5 dan een Quest 2.

Dat betekent dat als je nu een Quest 1 hebt, er niet echt een reden is om nu al te upgraden. Maar dat die reden er nu nog niet is, wil niet zeggen dat deze niet gaat komen. Er staan namelijk een aantal software updates op stapel die de Quest 2 wel degelijk veranderen in een totaal nieuw apparaat, net zoals de link-kabel-update dat deed voor de Quest 1. Zo belooft Oculus dat ergens deze winter de Infinite Office update uitrolt. Daarmee verandert Quest 2 in een soort vr-laptop, waar je diverse productiviteitsapps kunt gebruiken met meerdere virtuele monitoren, terwijl je nog steeds via de sensors je eigen handen en toetsenbord kan zien: een opmaat naar een augmented reality-kantoor dus.

Ook wordt de beeldververssnelheid van de Quest 2 op een later punt opgewaardeerd naar 90 frames per seconde, wat een veel comfortabelere vr-ervaring biedt. Het ligt ook in de lijn der verwachting dat er games gaan verschijnen die veel meer gebruik maken van de extra processorkracht van de Quest 2. Of dat resulteert in exclusieve Quest 2-games is nu nog onduidelijk, maar zeker niet uit te sluiten.

©GMRimport

Conclusie

Quest 2 is voor 349 euro de meest betaalbare en eigenlijk ook de beste vr-bril van dit moment. Het apparaat werkt geweldig voor kamervullende vr, zowel stand-alone als op pc. De vernieuwde controllers liggen beter in de hand, beeld en geluid zijn beter en je hebt toegang tot een enorme collectie software, zowel specifieke Quest-games als pc-vr uit de Oculus Store en op Steam-vr. Wie dus eindelijk eens Half-Life Alyx wil proberen, krijgt met de Quest 2 een geweldige ervaring. Dat er nog wat kleine minpunten zijn, zoals het los moeten kopen van een betere hoofdband, neemt niet weg dat Quest 2 de beste manier is om in vr te stappen. Ben je al voorzien van een Quest 1, is het wellicht verstandig om te wachten tot de Quest 2-software upgrades de aanschaf van een nieuwe vr-bril verantwoorden.

Lees meer reviews:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Far Cry New Dawn, Sniper Elite: Resistance en meer naar Xbox Game Pass
Nieuws

Far Cry New Dawn, Sniper Elite: Resistance en meer naar Xbox Game Pass

Ook Eternal Strands en Citizen Sleeper 2 worden toegevoegd

Microsoft heeft bekendgemaakt welke spellen er de rest van de maand januari en begin februari aan Xbox Game Pass worden toegevoegd.

Na een opvallend rustige eerste helft van de maand qua Game Pass-toevoegingen, hebben de tweede helft van januari en het begin van februari wat meer vlees op de botten. Zo is vandaag de wintersportgame Lonely Mountain: Snow Riders uitgekomen (via Game Pass Ultimate en Game Pass voor pc, op Xbox Series-consoles, pc en cloud).

Morgen worden er ook flink wat titels toegevoegd. Zo arriveert de moba heroshooter Gigantic: Rampage Edition op Game Pass Ultimate, Standard en Game Pass voor pc (voor console, pc en cloud) en wordt ook de actie-adventuregame Starbound aan Ultimate en Standard voor console en cloud toegevoegd nadat de game eerder al op Game Pass voor pc verscheen.

Morgen worden ook diverse games die eerder al voor Game Pass Ultimate en/of Game Pass voor pc beschikbaar waren aan Standard-abonnementen toegevoegd. Het gaat om Flock, Kunitsu-Gami: Path of the Goddess, Magical Delicacy, Tchia en The Case of the Golden Idol.

Op 28 januari volgt Eternal Strands, de debuutgame van de nieuwe studio van Dragon Age-regisseur Mike Laidlaw, voor Game Pass Ultimate en Game Pass voor pc (op console, pc en cloud). Op die dag komt het spel ook officieel uit, dus het gaat om een day one-release voor Game Pass. Dat geldt ook voor Orcs Must Die! Deathtrap, die op dezelfde tiers beschikbaar komt.

Een dag later op 29 januari wordt de adventuregame Shady Part of Me aan Ultimate, Standard en Game Pass voor pc toegevoegd (voor console, pc en cloud). Op 30 januari volgt de day one-release Sniper Elite: Resistance voor Ultimate en Game Pass voor pc. Op 31 januari arriveert Citizen Sleeper 2: Starward Vector voor Ultimate en Game Pass voor pc (voor Xbox Series-consoles, pc en cloud), wederom een day one-release. De hekkensluiter is Far Cry New Dawn voor Ultimate, Standard en Game Pass voor pc.

De volgende spellen worden op 31 januari van Game Pass voor console, pc en cloud verwijderd:
Anuchard
Broforce Forever
Darkest Dungeon
Death’s Door
Maquette
Serious Sam: Siberian Mayhem

Meer informatie voer de hierboven genoemde toevoegingen valt op Xbox Wire te vinden.

View post on X

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nintendo zet reclames bij Japanse tv-zender stop na schandaal
Nieuws

Nintendo zet reclames bij Japanse tv-zender stop na schandaal

Vrouwelijke werknemer zou door acteur en popster seksueel zijn aangevallen

Nintendo heeft besloten geen reclames meer uit te zenden op het Japanse televisiekanaal Fuji Television, nadat er een schandaal rondom de zender naar buiten is gekomen.

Fuji TV wordt er van beschuldigd onder valse voorwendselen een meeting tussen een vrouwelijke werknemer en Masahiro Nakai, een bekende acteur en voormalig lid van de boyband SMAP, te hebben opgezet.

De werknemer in kwestie zou zijn verteld dat ze Nakai op een bedrijfsetentje zou ontmoeten samen met andere aanwezigen. De meeting bleek echter een privéaangelegenheid tussen de twee te zijn, en Nakai zou vervolgens de werknemer seksueel hebben aangevallen. Nakai zou vervolgens 90 miljoen yen aan de vrouw hebben betaald om er voor te zorgen dat het niet naar buiten kwam.

Afgelopen maand lekte de situatie toch naar buiten, en Nakai heeft inmiddels via een statement aangegeven "tekortkomingen" te hebben. Fuji TV ontkent echter dat het de meeting heeft opgezet en claimt intern een onderzoek uit te voeren over de mogelijkheid dat mannelijke beroemdheden konden afspreken met vrouwelijke werknemers van het televisiestation.

Het schandaal heeft er voor gezorgd dat bedrijven hun reclames massaal terugtrekken op het televisiestation, waaronder nu dus Nintendo, zo meldt Nikkei (via Automaton). Het bedrijf maakt op dit moment promotie voor de Switch-release van Donkey Kong Country Returns HD. Het televisiekanaal vervangt de reguliere programmering tijdelijk met aankondigingen van non-profit organisaties.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!