Tijdens een potje online multiplayer wil je jezelf goed verstaanbaar maken. Zij het aan je teamgenoten in PUBG of Overwatch, of aan aan je publiek wanneer je aan het streamen bent. Met de GSP 600 heeft Sennheiser een gaming-headset uitgebracht die op overtuigende wijze op die wensen inspeelt. Zolang je bereid bent diep in de buidel te tasten.
De GSP 600 is het duurdere broertje van de GSP 300-serie, waarvan we eind vorig jaar nog de GSP 303 bespraken. Het prijsverschil is aanzienlijk; op moment van schrijven zo'n 150 euro. Wat bepaalt die meerprijs? Voornamelijk de verbeterde audiokwaliteit en het fijnere draagcomfort. Met name op dat tweede vlak viel er ten opzichte van de goedkopere GSP 303 nog wel wat winst te behalen. Deze beloftes worden grotendeels waargemaakt.
Geluid
Het geluid in de GSP 600 is namelijk uitstekend, iets waar Sennheiser in dit duurdere segment om bekend staat. Bij de eerder besproken GSP 303 viel op dat de lage en hoge tonen reeds goed in balans waren. Bij het nieuwe model is ervoor gekozen om de bas toch meer naar voren te laten komen. Sennheiser loopt daarmee het risico de hoge tonen teveel te overstemmen, maar dat valt in de praktijk erg mee. De ba -boost zorgt juist voor een lekker vol en ruimtelijk geluidsbeeld.
Door de gesloten oorschelpen hoor je van buitenaf helemaal niets meer en word je compleet in de game gezogen. De audiomix van geluidseffecten en achtergrondmuziek is hierbij tevens piekfijn afgesteld. Surround sound ontbreekt, maar de kans is klein dat je dit mist. Op de rechter-oorschelp zit ook dit keer weer een draaiknop voor het bijstellen van het volume. Deze knop beweegt wel wat stug, maar laat zich daardoor wel heel nauwkeurig bedienen.
De microfoon is tevens verbeterd. Dit keer is gekozen voor een bidirectional microfoon, die ervoor zorgt dat de ruisonderdrukking breder zijn werk kan doen. Alleen je stem wordt overgebracht, ook wanneer de microfoon niet perfect op zijn plaats zit. De opgenomen audio is verder erg helder en luid genoeg, hoewel we bij de goedkopere GSP 303 op dit gebied ook al weinig te klagen hadden.
Pasvorm
Het dempen van de microfoon werkt opnieuw door hem omhoog te klappen, maar de microfoon zelf is wederom niet van de headset los te koppelen. Dat draagt er mede aan bij dat de koptelefoon eigenlijk uitsluitend voor thuisgebruik is. Het totale gewicht van krap 400 gram is op dit gebied de grootste boosdoener. De GSP 600 is opvallend lomp en drukt flink op je hoofd. De kans is groot dat je er na een half uurtje gamen al lichte hoofdpijn van krijgt.
Desondanks heeft Sennheiser naar de kritiek op de GSP 300-serie geluisterd. Er zijn wel degelijk welkome aanpa ingen gemaakt om een betere pasvorm tot stand te brengen. Naast het feit dat de headset in hoogte verstelbaar is, zijn de schelpen ook subtiel te kantelen. Daarvoor zitten twee schuifjes op de hoofdband, die overigens erg flexibel is. Op die manier sluiten de schelpen beter aan op ieders unieke kaaklijn.
Aan de binnenkant is kunstleer prettig genoeg vervangen door een luchtiger, suède-achtig materiaal, waardoor de koptelefoon minder snel warm wordt of aan je gezicht blijft plakken. De schelpen zelf zijn van traagschuim, dus is het net alsof je door knu e ku entjes bent ingepakt. De kabel is dit keer wel afneembaar en eventueel te vervangen voor een stekkertje dat in de controller van je console past. Die wordt ook meegeleverd, maar een opberghoesje ontbreekt. Voor de prijs hadden we die er graag bij gezien.
Conclusie
Wie voor goede geluidskwaliteit wat extra wil neertellen, krijgt bij de GSP 600 geen spijt van zijn aankoop. De extra nadruk op lage tonen is welkom en de microfoon is wederom top. Als het geheel wat lichter was geweest, hadden we de headset makkelijker kunnen aanraden. Hoewel de koptelefoon op veel manieren in te stellen is voor de perfecte pasvorm, is- ie door zijn gewicht toch niet fijn om lang achter elkaar te dragen. Zo blijft er voor Sennheiser werk aan de winkel, wellicht voor een eventueel tu enmodel dat ook qua prijs de middenweg zoekt.
Prijs - 249 euro
Plus- en minpunten
+ Grotere nadruk op bas pakt goed uit
+ Heldere en luide microfoon met ruisonderdrukking
+ Materiaalkeuze en pasvorm oorschelpen
- Groot en zwaar
- Duur