Review: Sennheiser GSP 303 Gaming Headset | Gamer.nl

Review: Sennheiser GSP 303 Gaming Headset | Gamer.nl

Sennheiser heeft een speciale versie van hun GSP 300-headset uitgebracht met een Need for Speed-thema onder de naam GSP 303. Het Duitse bedrijf staat vooral bekend als fabrikant van high-end koptelefoons, luidsprekers en microfoons. Sinds kort dipt Sennheiser zich echter ook in de markt voor gaming-headsets en de GSP 303 is hier het meest recente resultaat van. Het apparaat is redelijk gebouwd, maar de geluidskwaliteit is wat hem onderscheid van de concurrentie op dit prijspunt.

De GSP 303 Need For Speed Payback Edition is afgezien van het zwarte/rood-kleurenpalet identiek aan de normale GSP 300-headsets van Sennheiser. De headset alleen kost 99 euro, de bundel met Need For Speed Payback 139 euro. In theorie wordt zowel de bundel als de headset verkocht in Nederland, maar in de praktijk blijkt dat maar één online retailer beide beschikbaar had. De headset kopen via de officiële Sennheiser-website is voorlopig dan ook de beste manier om de GSP 303 te kopen.

Uiterlijk

Het premium-imago van Sennheiser komt niet terug in de materiaalkeuze van de GSP 303. Het frame bestaat uit goedkoop aanvoelend plastic dat makkelijk buigt en de hoofdband is bedekt met hard schuim dat weinig ondersteuning biedt voor het gewicht van de headset. De hoofdband is gelukkig wel gesplitst om een groter draagoppervlak te creëren, wat het dragen van de headset voor langere gamese ies uiteindelijk tolerabel maakt. Het teleurstellende draagcomfort is geen onoverkomelijk pijnpunt, maar zorgt er wel voor dat deze headset beter geschikt is voor kortere gamese ies dan voor continu dragen.

Op de oorschelp is gelukkig niet bespaard: deze bestaat uit traagschuim bedekt met zacht kunstleer. Het nadeel van dergelijk kunstleer is dat het erg slecht ademt, waardoor hitte en zweet over langere gamese ies niet uit de oorschelp kunnen ontsnappen. Af en toe de headset afnemen op hetere dagen is dan ook noodzakelijk.

Sennheiser

Ondanks de ovale vorm van de oorschelpen is het formaat net te klein om grotere oren te kunnen accommoderen. Op de binnenkant van de oorschelpen wordt het logo van Need For Speed Payback prominent weergeven, hetzelfde logo vinden we in kleiner formaat op de hoofdband. De standaard, niet verwijderbare kabel van de GSP 303 is ongeveer twee meter lang en splitst aan het einde af in twee mini-jacks: een voor audio en een voor de microfoon. Sennheiser levert gratis een adapter mee die deze twee jacks combineert in een vier-polige combojack voor consoles. Omdat de volumeopties bij consoles vaak een flink aantal klikken verwijderd zijn zit op de rechteroorschelp een grote volumedraaiknop om het volume traploos bij te stellen.

Geluid

Een Sennheiser-headset zonder degelijk geluid is bijna ondenkbaar. Gelukkig is bij de GSP 303 op dit onderdeel niet bespaard. De GSP 303 laat een helder geluid horen met een goed balans van lage, midden- en hoge tonen. Waar sommige headsets equalized zijn om de bastonen te benadrukken is de GSP 303 opvallend neutraal voor een gaming-headset. Het resultaat is geluid met veel definitie dat helpt om geluiden makkelijk van elkaar te onderscheiden, zoals voetstappen achter een muurtje en schoten op afstand.

Van een headset gemaakt door Sennheiser mag je ook verwachten dat de microfoon dik in orde is. Dit is dan ook het geval bij de GSP 303, zoals je in de vergelijking hieronder kan horen. De microfoon is dankzij de ingebouwde noise-cancelling in bijna alle omstandigheden goed verstaanbaar, al is hij merkbaar minder warm en holler dan de referentiemicrofoon. Er is geen demp- of volumeknop op de headset zelf, de enige manier om hem te dempen is door de microfoon omhoog te klappen.

De microfoon is weliswaar enigszins buigzaam, maar kan niet versteld worden van links naar rechts. Zowel de kabel van de headset als de microfoon zijn helaas niet te verwijderen, mocht de kabel dus beschadigd raken dan is het vervangen van de hele headset de enige optie.

Conclusie

Op dit prijspunt is het opvallend dat fijne extra’s voor het gebruiksgemak, zoals een afneembare kabel/microfoon, ontbreken. Het is duidelijk dat Sennheiser, wellicht terecht, de focus heeft gelegd op audiokwaliteit bij deze headset, en niet zozeer draagcomfort of gebruiksgemak. Voor degene die niet de hele dag zijn headset opheeft zijn de brede hoofdband en zachte, ietwat kleine, oorschelpen waarschijnlijk afdoende, maar voor langer gamen is het raadzaam om een headset te zoeken die meer draagcomfort biedt.

Prijs – 99 euro

Plus- en minpunten
+ Helder en vol geluid
+ Goed verstaanbare microfoon
+ Grote volumeknop

- Matig comfort
- Geen modulaire kabels
- Geen bediening behalve volumeknop

Beoordeling:

sterren
Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou