Final Fantasy 7 Remake Intergrade is een must-play vol nieuwe mysteries
Reviews

Final Fantasy 7 Remake Intergrade is een must-play vol nieuwe mysteries

Aan de vreemde namen kun je het al zien: de uitbreiding Episode INTERmission van het opgepoetste FF7R Intergrade zet zonder enige gêne de beladen onderwerpen, vreemde timing en over-de-top gekkigheid van Remake door. En met verve.

Al die namen zijn overigens wel te verklaren met een woordenboek bij de hand. Intermission betekent tussendoortje, wat deze dlc duidelijk is terwijl we wachten op het tweede deel. Maar het is ook INTERmission, omdat het nieuwe verhaal zich afspeelt tijdens de missie van de hoofdpersonages in de basisgame. En Intergrade is een moeilijk woord voor een overgang naar een volgende vorm: deze dlc geeft een opstapje naar wat het volgende deel moet gaan worden.

De ontwikkelaars hebben er duidelijk plezier in om het zo ingewikkeld mogelijk te maken en je iets te bieden waar je je brein lekker lang op stuk kunt bijten. Dat is een mooie metafoor voor heel Final Fantasy 7 Remake. De soort Kingdom Hearts-achtige, veel te ingewikkelde verhaallijnen moeten je maar net liggen. Maar als je daar van kunt genieten, is dit de heilige graal.

©GMRimport

Teenage ninja

In de nieuwe dlc van zo’n vijf uur lang speel je met Yuffie, de vrolijke ninja uit Wutai die in het oorspronkelijke Final Fantasy 7 een optioneel, maar geliefd personage was. Ze is een welkome tegenpool van de chagrijnige hoofdpersoon Cloud. In de eerste seconde springt ze van daken, jongleert ze met haar materia en schreeuwt ze haar geheime missie luidkeels uit: “Ik kom het kwaadaardige Shinra beroven!” En dat terwijl er niemand is om het te horen. Dit soort gekkigheid typeert dit nieuwe zijverhaaltje.

Intermission maakt handig gebruik van bestaande omgevingen, door Yuffie en haar missie door het bestaande verhaal heen te weven. Je kunt het lui ontwerp noemen, maar het is juist leuk om met een nieuw personage van een afstandje toe te kijken. Het geeft een nieuw perspectief op de gebeurtenissen van het hoofdverhaal.

©GMRimport

Synergie

Yuffie heeft ook een nieuwe vechtstijl waarmee de bekende combat van Remake van een frisse twist wordt voorzien. Ze kan gewoon met haar shuriken meppen, maar ze kan hem ook in een vijand gooien om vervolgens van een afstand aanvallen uit te voeren. Ze vecht samen met Sonon, een personage dat je niet zelf kunt besturen, maar die je wel opdrachten mee kunt geven.

Met de L2-toets start je Synergize, een modus waarin Yuffie en Sonon samen strijden. Je kunt dan gezamenlijke aanvallen uitvoeren die veel krachtiger zijn, maar Sonons ATB-balk - waarmee je acties uitvoert - loopt minder snel vol. Je moet Synergize dus steeds aan- en uitzetten, wat de gevechten een extra tactisch laagje geeft.

een onmisbare toevoeging aan Remake, waarvan je alleen nog maar meer zin krijgt in het tweede deel

-

Ook de muziek is een hoogtepunt van deze uitbreiding. Met bombastische jazz wordt de luchtige toon en bruisende persoonlijkheid van Yuffie uitstekend onderstreept. De componisten hebben echt alles uit de kast getrokken: een wat suffige zijmissie over een schildpadrestaurant krijgt maar liefst drie eigen nummers, waarin de blije jingle wordt geremixt. Hoogtepunt is een track die meer op death metal lijkt dan op een reclamejingle.

Fort Condor

Minder geslaagd is de minigame Fort Condor, een nieuwe versie van de tower defense-missie uit de oorspronkelijke game. In een soort real-time schaakspel zet je je eenheden op een bord. Ze lopen dan vanzelf naar voren om de basis van de tegenstander aan te vallen. Je moet constant de sterke en zwakke punten van vijandelijke troepen in de gaten houden en daar de juiste eenheden tegenover zetten.

Het is op zich een leuk idee, maar in zo’n korte dlc heeft het niet de tijd om tot wasdom te komen. Je speelt in totaal slechts een paar potjes en hebt daarom weinig ruimte om nieuw verkregen speelstukken te leren kennen

Het verhaal van Intermission speelt zich af op een kleinere schaal dan Remake zelf, maar zit toch vol emotionele momenten. Het is bijna onmogelijk om na de speelduur van vijf uur niet van die klunzige, dolenthousiaste Yuffie te gaan houden. En natuurlijk haakt haar verhaal uiteindelijk in op het hoofdverhaal, met een teaser die fans van het origineel niet willen missen.

©GMRimport

Poetsdoek

Intergrade bevat verder natuurlijk het oorspronkelijke Final Fantasy 7 Remake, maar dan vakkundig opgepoetst. De game was al geweldig mooi op de PlayStation 4, maar op de volgende generatie straalt het spel pas echt. Vooral op 60 frames per seconde voelt de actie heerlijk vloeiend.

Het origineel bevatte daarnaast wat twijfelachtige keuzes. De personages oogden bloedmooi, maar andere zaken in de omgeving waren soms onverklaarbaar lelijk. Vooral de skyboxes waren niet om aan te zien, maar ook bijvoorbeeld deuren leken soms een grote pixelbrij. Dat is in Intergrade opgelost: heel Midgar is nu een lust voor het oog, zoals het hoort. Verder blijft de game een nieuwe klassieker, zoals we in onze review van vorig jaar al concludeerden. De game is nog net zo geweldig goed als toen, maar ook met dezelfde problemen qua temporisering en een lineair ontwerp.

©GMRimport

Upgrade

Wel moet gezegd worden dat het onnodig lastig is om te upgraden of de game te kopen. Om je savebestand van PS4 over te zetten, moet je eerst de oude versie van de game opstarten, daar je save uploaden, en dan pas de PS5-versie installeren. Daarnaast is het onbegrijpelijk dat Intergrade voor de volle 80 euro in de winkels ligt: dat is duurder dan het origineel. Je kan net zo goed de PS4-versie goedkoop op de kop tikken, die gratis upgraden naar de PS5-versie, en dan Yuffies uitbreiding apart aanschaffen.

Die dlc staat bovendien niet op de disc van Intergrade, maar zit er als aparte code bij. Het spel tweedehands kopen is dus niet aan te raden, omdat je dit belangrijke onderdeel dan mist. Het is tot slot opvallend dat de dlc niet op PlayStation 4 verkrijgbaar is. Het is een mooie game, maar we hebben niets gezien dat niet op de PS4 zou kunnen draaien.

©GMRimport

Intermission is een onmisbare toevoeging aan Remake, waarvan je alleen nog maar meer zin krijgt in het tweede deel. Met de extra context rond het verhaal is het een must-play voor fans van het origineel. Tegelijkertijd roept het een hoop nieuwe vragen op, vooral als je bekend bent met het uitgebreide universum van de oorspronkelijke Final Fantasy 7. Remake zelf is geweldig opgepoetst, waardoor ook de lelijke kantjes van deze parel zijn verdwenen. Dan begint nu het lange wachten op deel twee.

Final Fantasy 7 Remake Intergrade is nu verkrijgbaar op PlayStation 5.

Uitstekend
Conclusie

Episode Intermission is een onmisbare toevoeging voor fans van Final Fantasy 7 Remake, met een vrolijk personage, nieuwe vechtstijl en een klein, maar belangrijk verhaal. Het origineel is ondertussen uitermate goed opgepoetst en draait vloeiend op de PlayStation 5.

Plus- en minpunten
  • Yuffie’s dlc is heerlijk, creatieve soundtrack, prachtig opgepoetst en vloeiend
  • Dezelfde minpunten als de basisgame, gegoochel met savegames en upgradeplanne

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten
Nieuws

NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten

Amerikaanse Marvel Rivals-ontwikkelaar al ontslagen, deel van Liquid Swords ook

Het uit China afkomstige NetEase - onder andere bekend van Marvel Rivals - zou van plan zijn om meer dan twaalf ontwikkelstudio's te sluiten.

Dat blijkt uit een reportage op Game File, de betrouwbare nieuwsbrief van gamejournalist Stephen Totilo. Eerder deze week werd de Amerikaanse tak van NetEase dat meehielp aan de ontwikkeling van Marvel Rivals al ontslagen. Daarnaast vielen er ontslagen bij het door NetEase gefinancierde Liquid Swords, de nieuwe studio van een van de oprichters van de Just Cause-ontwikkelaar.

Dit zou volgens Totilo nog maar het topje van de ijsberg zijn. Hij claimt dat meer dan een dozijn studio's mogelijk worden gesloten of verkocht, en dan met name de studio's van het bedrijf die buiten China gevestigd zijn. Dit zou een bewuste strategie zijn van het bedrijf om minder focus op deze teams buiten zijn thuisland te creëren.

NetEase is een van de grootste gamebedrijven ter wereld. NetEase heeft de afgelopen jaren samen met gerenommeerde ontwikkelaars overal ter wereld nieuwe gamestudio's opgericht, en het lijkt er dus op dat sommige van deze studio's nu dreigen gesloten of verkocht te worden.

Zo heeft NetEase geïnvesteerd in Rebel Wolves, een studio bestaande uit voormalige ontwikkelaars van CD Projekt Red waar men aan Blood of Dawnwalker werkt. Met Dragon Quest-Ryutaro Ichimura werd PinCool opgericht, het bedrijf kocht Heavy Rain- en Detroit: Become Human-studio Quantic Dream, Like a Dragon-bedenker Toshihiro Nagoshi opende met NetEase Nagoshi Studio en No More Heroes-ontwikkelaar Grasshopper Manufacture werd gekocht. Het is maar een kleine greep in de investeringen en aankopen die het Chinese bedrijf de afgelopen jaren heeft gedaan.

Ondanks de geruchten onthulde NetEase deze week recordcijfers voor het afgelopen kwartaal. Er werd een stijging van 1,5 procent aan omzet op het gebied van games en services waargemaakt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die omzet stond het afgelopen kwartaal op 2,9 miljard dollar. Marvel Rivals heeft inmiddels 40 miljoen spelers.

Overigens claimt Bloomberg in een artikel over NetEase-CEO William Ding dat hij overwoog Marvel Rivals te annuleren voor release. Ding zou het niet hebben zien zitten om Disney te betalen voor de rechten op Marvel-personages. Ook werd besproken of het mogelijk was om de superhelden voor zelfbedachte personages te vervangen. NetEase zelf ontkent deze claims en claimt sinds 2017 een nauwe samenwerking met Marvel te hebben.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden
Nieuws

Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden

De première staat gepland op 20 maart 2026

De live-action Street Fighter-film die eerder al werd aangekondigd heeft een nieuwe regisseur, namelijk Kitao Sakurai.

Dat meldt The Hollywood Reporter. Sakurai is vooral bekend van de in 2021 verschenen Netflix-film Bad Trip met komediant Eric André in de hoofdrol. Sakurai regisseerde ook The Eric André Show. Verder heeft hij enkele afleveringen van de Twisted Metal-televisieserie geregisseerd.

Hij neemt het stokje over van Danny en Michael Philippou, twee broers uit Australië die afgelopen jaar de film niet meer bleken te kunnen regisseren vanwege een mismatch in planning.

Concrete details over de live-action film zijn er nog niet. Wel zou de eerder aangekondigde premièredatum van 20 maart 2026 nog haalbaar zijn. Capcom, de ontwikkelaar en uitgever van de gamereeks, is wel betrokken bij de verfilming.

Er zijn al vaker (animatie)films gebaseerd op Street Fighter uitgekomen. Een van de bekendere voorbeelden is de in 1994 verschenen gelijknamige film met Jean-Claude van Damme als Guile en wijlen Raúl Juliá als M. Bison. In 2009 verscheen Street Fighter: The Legend of Chun-Li, met Kristin Kreuk als Chun-Li.

De meest recente game in de fighterreeks is Street Fighter 6, dat beschikbaar is op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en pc. Tom Kerkhof beloonde de game met een 9: "Door de gelikte presentatie, inventieve besturing en de uitgebreidste singleplayer-ervaring die de franchise ooit heeft gehad, is Street Fighter 6 toegankelijker dan ooit. Het spel oogt geweldig en speelt zelfs nog beter. Dit is zonder twijfel een van de leukste vechtspellen van de afgelopen tijd – en daarmee ook een van de beste delen uit de reeks."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!