Grand Theft Auto 6-ontwikkelaars kritisch over verplichte terugkeer naar kantoor
Rockstar beloofde vorig jaar nog dat dit niet verplicht zou worden
Diverse werknemers van Grand Theft Auto 6-ontwikkelaar Rockstar Games hebben kritiek geuit op het feit dat iedereen weer fulltime op kantoor moet werken.
Eerder deze week bleek dat Rockstar heeft besloten dat werknemers vanaf 15 april weer volledige werkweken op kantoor aanwezig moeten zijn in plaats van (deels) thuis te werken. "Door deze aanpassingen nu te maken, komen we in een betere positie om de volgende Grand Theft Auto de kwaliteit en afwerking te geven die het nodig heeft. Dit komt de planning die gelijkstaat aan de schaal en ambitie van de game ook ten goede."
De Independent Workers' Union of Great Britain, een Britse vakbond, heeft de keuze bekritiseerd. Daarbij worden diverse anonieme werknemers aan het woord gelaten. "Vanuit huis werken is voor velen van ons een reddingslijn geweest, zodat we verantwoordelijkheden konden balanceren, handicaps konden managen en konden verhuizen wanneer nodig. Nu pakt Rockstar dat van ons af zonder ook maar een seconde na te denken over de impact die dit heeft op werknemers. Na zoveel verbroken beloftes vrezen we dat het management de weg vrijmaakt voor een terugkeer naar giftige 'crunch'-praktijken."
Met dat laatste wordt gerefereerd naar de intense periodes tijdens game-ontwikkeling die ook wel 'crunch' genoemd worden. Werknemers draaien dan overuren en moeten vaak 's avonds en zelfs in het weekend werken. Dit wordt vaak gedaan om een game tijdig af te krijgen. De release van Grand Theft Auto 6 - het langverwachte vervolg op de een na bestverkochte game ooit - staat dan ook voor volgend jaar gepland.
Vorig jaar leverden Rockstar-werknemers die aangesloten waren bij een vakbond nog een petitie met 175 handtekeningen in, waarmee ze wilden benadrukken dat de optie om vanuit huis te werken moest blijven voortbestaan. Dit nadat Rockstar werknemers verplichtte drie dagen per week naar kantoor terug te keren. Het bedrijf claimde toen dat deze regeling "niet onze eerste stap naar vijf dagen per week" betrof. "Niemand wil terug naar de oude manier van werken", zo meldde Rockstar toen.
"Werknemers in de industrie zijn klaar met de roekeloze en schadelijke beslissingen die topmensen maken", zo claimt Austin Kelmore van Independent Workers' Union of Great Britain. "Rockstar-werknemers tonen ons het begin van wat zal volgen als ze genegeerd blijven worden."