De State of Play was goed, maar kan E3 niet vervangen
Nieuws

De State of Play was goed, maar kan E3 niet vervangen

In de nacht van donderdag op vrijdag zond Sony een prima State of Play uit met een fiks aantal toffe games. Ik was dan ook allesbehalve teleurgesteld, zeker omdat ik met voorgaande uitzendingen in het achterhoofd geen hoge verwachtingen had. Toch werd het mij tijdens het bekijken van de livestream des te meer duidelijk dat E3 een gapend gat achterlaat, eentje dat – hoe hard we ook ons best doen – niet opgevuld kan worden.

Waar in voorgaande State of Play-uitzendingen vaak maar één of twee echt grote aankondigingen zaten (en soms nog minder), daar puilde deze aflevering uit met indrukwekkende titels. Street Fighter 6, Resident Evil 4 Remake, Horizon Call of the Mountain, Stray, The Callisto Protocol en Final Fantasy 16: er was meer dan genoeg om enthousiast van te worden als PlayStation-gamer. Het gebrek aan God of War: Ragnarok was een tegenvaller, maar toch denk ik dat er maar weinig fans echt teleurgesteld zijn.

©GMRimport

Sony valt dan ook te prijzen om het feit dat het de oude, vertrouwde E3-hype toch een klein beetje terug hebben gebracht, al is het een week voordat diverse andere bedrijven een livestream uitzenden. Nee, het was niet zo’n goede oude presentatie met publiek en ongemakkelijke presentatoren, en ook geen PlayStation Showcase waar het bedrijf traditiegetrouw nóg meer lekkers uit de hoge hoed tovert, maar het was goed genoeg.

Een groot gemis

Toch maakte tijdens het kijken van de State of Play een mistroostig gevoel mij meester. Ik heb even moeten graven om erachter te komen waar dat gevoel precies vandaan kwam, maar ik ben er inmiddels achter: eigenlijk heeft de livestream mij het oude, vertrouwde E3 alleen nog maar harder laten missen.

Mocht je het op de een of andere manier nog niet hebben meegekregen: E3 gaat dit jaar helemaal niet door. Organisator ESA meldt dat het in 2023 E3 weer helemaal terug wil brengen, maar dat is pas volgend jaar en de vraag is nog maar of bedrijven er dan nog wel op zitten te wachten. Het kost ze immers behoorlijk wat knaken om op de beurs te mogen staan en ergens is het ook logischer voor ze om hun moment van aandacht in een aparte livestream, verwijderd van alle drukte rondom E3, te pakken.

©GMRimport

Kerstmis voor gamers

De toekomst van E3 hangt dus aan een zijden draadje, en dit jaar is er sowieso geen E3. Daar kun je van alles van vinden – dat doe ik ook, maar bovenal vind ik het zonde. Sinds het moment dat ik ook maar een beetje interesse had in games, stond E3 voor mij synoniem aan een krappe week genieten. Het was een soort Kerstmis voor gamers waarin het ene na het andere virtuele pakketje werd geopend.

Als kind las ik eerst in tijdschriften alles over de legendarische gamebeurs, vaak een dikke maand nadien in verband met deadlines en drukwerk. Met de komst van internet kwam de Amerikaanse beurs gevoelsmatig een stuk dichterbij. Persconferenties werden al snel live gestreamd en diverse media waren op de beursvloer aanwezig om verslag te doen en met een camera de complete chaos in beeld te brengen. 

E3 was een soort Kerstmis voor gamers waarin het ene na het andere virtuele pakketje werd geopend

-

Zelfs thuis, vanuit je luie stoel, kreeg je op die manier het idee dat je een weekje in een compleet andere wereld vertoefde. ’s Avonds en ’s nachts aan de computerbuis gekluisterd, zien hoe bedrijven elkaar probeerden af te troeven met spectaculaire aankondigingen of onhandig geformuleerde quotes in interviews: heerlijk!

Mijn volgende stap was zélf naar E3 afreizen als onderdeel van een gamewebsiteredactie. Dat heb ik in de jaren 10 dan ook meermaals mogen doen. Hoewel ik achteraf gezien E3 vanuit thuis volgen net zo leuk vond, kan ik niet ontkennen dat op de beurs rondlopen een unieke ervaring is. En niet alleen vanwege egoïstische redenen, want ik vond het simpelweg geweldig om zoveel mogelijk van de show naar de lezers thuis in Nederland en België te brengen. 

©GMRimport

Ik keek voor de gein vandaag terug naar de landingspagina van Gamer.nl op E3 2016 en wat ik zag maakte mij uitermate nostalgisch. Allerlei artikelen over voorgaande E3’s en verwachtingen voor die editie, talloze previews van gespeelde games, blogs waarin redacteuren hun ervaringen deelden en een stel video’s dat ik toen terplekke met de smartphone heb geschoten: het steekt misschien niet perfect in elkaar, maar wat zat er toch een boel passie en liefde in. Ik heb er intens van genoten om die content te mogen maken en ik hoop dat onze bezoekers dat ook zo ervoeren.

Geen vervanging

Natuurlijk is het niet alleen maar kommer en kwel. Komende week wordt er een aantal interessante persconferenties gehouden, onder andere de Kick Off Live-show van Summer Game Fest, de Microsoft & Bethesda Games Showcase, een livestream van Devolver Digital en de PC Gaming Show. Met Gamer.nl (en zustersite PU.nl) organiseren we overkoepelend Gamezomer 2022, waarmee we verslag doen van al dat lekkers (inclusief het aankomende Gamescom), regelmatig live gaan en zelfs een PlayStation 5 weggeven. In dit bericht kun je daar alles over lezen en tevens de data en tijden van aankomende presentaties bekijken.

©GMRimport

We zitten dus niet stil en er gebeurt het nodige, maar ik moet eerlijk zijn: het kan E3 niet vervangen. Ubisoft en EA houden bijvoorbeeld geen presentaties, Nintendo houdt zich op moment van schrijven angstvallig stil en is dus misschien ook missing in action en hoe hard je ook je ook je best doet, het kan wat mij betreft niet de compleet gestoorde ervaring van E3 vervangen, of je er nou zelf rondloopt of het vanuit thuis volgt.

E3 was speciaal, een uniek onderdeel van onze hobby dat de game-industrie nog interessanter maakte. Ik vrees dat geen bedrijf, gamesite of Geoff Keighley iets kan creëren wat daaraan tipt. We hebben met z’n allen in al die jaren een hoop geklaagd over E3 en de organisatie achter de beurs - vaak geheel terecht trouwens - maar uiteindelijk was zo’n week waarin heel de wereld even alleen maar om games draaide onovertroffen. Je weet pas wat je mist, als het er niet is. Kom alsjeblieft terug, E3!

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!