ROG Zephyrus G15: stijlvolle high-end laptop
Nieuws

ROG Zephyrus G15: stijlvolle high-end laptop

Notebooks voor gamers gaan vaak gepaard met een bepaald type design. Scherpe hoeken en rgb-verlichte draken moeten gamers overtuigen, maar lang niet elke gameliefhebber ziet dat zitten. De Zephyrus-laptops van Asus’ Republic of Gamers zijn gemaakt met een ander gevoel voor stijl, bijvoorbeeld de nieuwe Zephyrus G15. High-end performance gecombineerd met een strakker en soberder chassis.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Asus ROG. Wat dat precies betekent, is na te lezen op onze partnercontent-pagina.

Als onderdeel van Asus nieuwste line-up aan laptops is de ROG Zephyrus G15 uitgerust met kersverse hardware. Ook Republic of Gamers stapt grotendeels over op de RTX 3000-generatie van Nvidia en wisselt het Intel-monopolie in voor AMD’s processoren uit het Ryzen 5000-aanbod. Internationaal kan de indeling van componenten verschillen, maar in Nederland wordt de Zephyrus G15 aanvankelijk in drie afstellingen verkocht, elk van het ‘Moonlight’-witte kleurenschema voorzien.

©GMRimport

Een chique bak hardware

Dit specifieke GA503QR-HQ017T-model van de ROG Zephyrus G15 vormt de middenmotor, geprijsd op 2.399 euro. Voor die prijs krijg je een 15.6” laptop die hoofdzakelijk uitgerust is met de AMD Ryzen 9 5900HS (3.1 GHz) en de Nvidia GeForce RTX 3070 (8GB GDDR6).

De gpu in kwestie kan op zijn beurt weer door laptopfabrikanten opgevoerd worden — een kans die Republic of Gamers klaarblijkelijk met beide handen aangegrepen heeft. Deze RTX 3070 kan met Asus’ eigen klokfrequenties verhogen, met tdp-waardes tot 100 watt. Op papier walsen deze next-gen kernen daarmee al over de prestaties van bijvoorbeeld een PlayStation 5.

ROG Zephyrus G15 (GA503QR-HQ017T) – Specificaties

· Display: 15,6” WQHD @ 165Hz, 100% DCI-P3, FreeSync

· Processor: AMD Ryzen 9 5900HS @ 3,1 GHz (tot 4,5 GHz)

· Videokaart: NVIDIA GeForce RTX 3070 (8GB GDDR6, 100W tdp)

· Geheugen: 2 x 8 GB DDR4 @ 3200MHz (uitbreidbaar tot 24GB)

· Opslag: 1TB PCIe 3.0 ssd

· Keyboard: Tenkeyless chiclet-toetsen, backlit

· Speakers: 4 x 2 watt woofer (Smart AMP), 2 x 2 watt tweeter

· Poorten: 2 x USB-A 3.2 (Gen 2), 2 x USB-C 3.2 (Gen 2), HDMI 2.0b, 3.5mm (combo) audio-jack, RJ45, microSD-sleuf

· Draadloos: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1

· Voeding: 200 Watt, support voor Type-C PD 3.0 tot 65 Watt

· Accu: 90 WHrs 4-cell Li-ion

· Gewicht: 1,9 kilogram

· Richtprijs: 2.399 euro

Gloednieuwe chipsets daargelaten, beschikt de Zephyrus G15 over de resterende componenten die je van een high-end laptop mag verwachten. Het werkgeheugen bedraagt 16 GB aan DDR4-3200 (uit te breiden tot 24 GB) en de PCIe 3.0 ssd telt een nette 1 TB aan snelle opslag met ruimte voor nog een schijf. Zoals inmiddels standaard is voor veel ROG-notebooks, beschikt ook dit model over wi-fi 6-ondersteuning en de mogelijkheid om de 90Wh accu bij te tanken over usb-c.

Aan de bovenzijde van het geheel prijkt een chique 15.6” WQHD-display (2560x1440 pixels), aangedreven door een schermpaneel op ‘IPS-niveau’. Dat laatste klinkt misschien als een loze marketingterm, maar de kleurreproductie blijkt voller dan lang de norm was voor notebooks.

©GMRimport

Dit nieuwe display dekt honderd procent van het DCI-P3-kleurengamma, terwijl het geenszins op luxe inlevert. Met 165 hertz beeldverversing, drie milliseconde responstijd en ondersteuning voor FreeSync is de Zephyrus G15 ook uitgerust voor competitieve speelsessies.

Gamingbeest in ijzige stijl

Ondanks het uitblijven van drakenvormen en rgb-verlichting, bevat de Zephyrus G15 dus wel dat doelgerichte gaming-dna. Dit notebook is rijk aan next-gen componenten en mag Asus opgebouwde ervaring in koeling en rendement meepikken, maar dan in een gestroomlijnd geheel. ‘Zakelijk’ is het chassis ook weer niet te noemen, maar de Zephyrus G15 kenmerkt zichzelf vooral met een paar eigenzinnige ontwerpkeuzes.

Allereerst is daar het koude witte jasje, wat gemaakt lijkt te zijn van robuust kunststof. Niet alleen biedt het oppervlak extra grip voor polsen en palmen; het ‘glinstert’ ook nog eens. Op het eerste gezicht lijkt het effen wit, maar zodra het licht er goed op valt, krijgt het materiaal een zacht fonkelend effect. Het verschijnsel doet denken aan de fonkeling van een dik pak sneeuw, wat het ijzige imago aan lijkt te sterken.

©GMRimport

Op de bovenplaat schittert wat over is gebleven van Zephyrus’ unieke AniMe Matrix-paneel. Waar voorheen honderden witte led-lampjes volop te animeren waren — voor velen met minimale meerwaarde — vinden we nu een strak gatenrooster met binnenin een holografische reflectie.

In hoeverre dat mooi oogt, is afhankelijk van smaak, maar het geeft de Zephyrus G15 zonder twijfel een eigen stukje flair. Ook vanuit de verte valt iets op aan deze laptop, maar met dit chassis ontwijkt ROG de vaste en vaak schreeuwerige gaming clichés.

Next-gen prestaties

Hoogwaardige hardware in een soberdere stijl dus, maar hoe presteert dat dan? Voor het gemak hebben we de gebruikelijke Time Spy-test van 3DMark losgelaten op de Zephyrus G15, maar ook een paar andere, minstens zo relevante benchmarks.

Met de overstap naar AMD’s nieuwe processoren boekt Republic of Gamers fraai nieuw rendement. De octa-core Ryzen 9 5900 HS blijkt een bijzonder efficiënte cpu, zoals onderstreept in Cinebench. De ruwe, enkelkernige performance zit in het regelrechte topsegment, met een prima verspreiding van die efficiëntie bovendien.

©GMRimport

Aan het andere eind zit een van de eerste Ampere-chipsets van Nvidia voor gamelaptops. De RTX 3070 aan boord krijgt van Asus een flinke optater aan de hand van de merkeigen ROG Boost en Dynamic Boost.

Op vol vermogen wordt 100 watt naar de gpu gepompt, goed voor klokfrequenties rond de 1500 MHz. Daarmee is het nog geen ‘volwaardige’ RTX 3070 zoals je die in een desktop zou vinden, maar de prestaties mogen er wezen.

Watch on YouTube
Watch on YouTube

In Time Spy tikt het complete systeem een score van 6336 aan, terwijl het in de raytracing-gerichte Port Royal-test 3673 punten boekt. Lees: genoeg paardenkracht om aardig wat games fraai op 1440p of hogere framerates te kunnen spelen. In nieuwere spellen die ook Nvidia’s slimme DLSS-upscaling ondersteunen, boek je met een Ampere-gpu des te meer resultaten.

Ruimte voor koelrendement

In de zwaardere benchmarks en langere speelsessies mag ook de koeling van de Zephyrus G15 geprezen worden. Terwijl de cpu vrijwel voortdurend Cinebench-taken uitdraait, komt het component nauwelijks boven de zeventig graden. In meer op gaming gerichte activiteiten trekken zowel cpu als gpu meer richting de zestig als standaard — bijzonder koel, zeker gezien de prestaties.

De zes heatpipes en twee nog vrij platte ventilatoren slagen erin de hitte efficiënt weg te stuwen. De hete walm wordt aan de achterzijde weggeblazen door ruime luchtgaten, waardoor scherper gegil doorgaans uitblijft. Bij vlagen produceert het tweetal fans een wat luidere zoem, maar zelfs in de meeste stresstests is het zelden merkbaar — laat staan storend. Ook in dit nog relatief platte model merk je hoe ASUS’ koeling hitte de meester is.

Een ander voordeel van deze ruimtelijke indeling blijkt de audioproductie. Met een zestal afzonderlijke speakers produceert de Zephyrus G15 een aangenaam klankgeluid. Allereerst blijkt die al luider dan menig laptop van deze dikte, maar de tonen zelf klinken ook voller dan je zou verwachten.

©GMRimport

Voor wie is de Zephyrus G15 geschikt?

Wie zoekt naar een nieuwe gamelaptop, moet zichzelf doorgaans afvragen of je zware performance óf een chique maatje voor onderweg zoekt. Mocht je moeite hebben met die knoop doorhakken, dan biedt de Zephyrus G15 mogelijk een unieke uitkomst: genoeg paardenkracht en nog wat gevoel voor stijl ook. Met het aanbod in Ryzen 5000-processoren en RTX 3000-gpu’s kun je rekenen op next-gen spelprestaties, zonder weg te schieten in een overdreven lomp chassis.

Republic of Gamers’ ervaring op het gebied van gedegen koeling en accu-rendement maken, bijgestaan door fraaie deelcomponenten, de insteek van de Zephyrus G15 compleet. De Zephyrus-lijn overstijgt in adviesprijs tal van budgetlaptops, maar het komt met alle paardenkracht, luxe en betrouwbaarheid van dien. Wil je ook onderweg gruwelijk hard door blijven gamen, maar dat niet te cliché terug willen zien in het ontwerp van het apparaat zelf, dan is ROG’s nieuwe Zephyrus G15 het overwegen waard.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten
Nieuws

NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten

Amerikaanse Marvel Rivals-ontwikkelaar al ontslagen, deel van Liquid Swords ook

Het uit China afkomstige NetEase - onder andere bekend van Marvel Rivals - zou van plan zijn om meer dan twaalf ontwikkelstudio's te sluiten.

Dat blijkt uit een reportage op Game File, de betrouwbare nieuwsbrief van gamejournalist Stephen Totilo. Eerder deze week werd de Amerikaanse tak van NetEase dat meehielp aan de ontwikkeling van Marvel Rivals al ontslagen. Daarnaast vielen er ontslagen bij het door NetEase gefinancierde Liquid Swords, de nieuwe studio van een van de oprichters van de Just Cause-ontwikkelaar.

Dit zou volgens Totilo nog maar het topje van de ijsberg zijn. Hij claimt dat meer dan een dozijn studio's mogelijk worden gesloten of verkocht, en dan met name de studio's van het bedrijf die buiten China gevestigd zijn. Dit zou een bewuste strategie zijn van het bedrijf om minder focus op deze teams buiten zijn thuisland te creëren.

NetEase is een van de grootste gamebedrijven ter wereld. NetEase heeft de afgelopen jaren samen met gerenommeerde ontwikkelaars overal ter wereld nieuwe gamestudio's opgericht, en het lijkt er dus op dat sommige van deze studio's nu dreigen gesloten of verkocht te worden.

Zo heeft NetEase geïnvesteerd in Rebel Wolves, een studio bestaande uit voormalige ontwikkelaars van CD Projekt Red waar men aan Blood of Dawnwalker werkt. Met Dragon Quest-Ryutaro Ichimura werd PinCool opgericht, het bedrijf kocht Heavy Rain- en Detroit: Become Human-studio Quantic Dream, Like a Dragon-bedenker Toshihiro Nagoshi opende met NetEase Nagoshi Studio en No More Heroes-ontwikkelaar Grasshopper Manufacture werd gekocht. Het is maar een kleine greep in de investeringen en aankopen die het Chinese bedrijf de afgelopen jaren heeft gedaan.

Ondanks de geruchten onthulde NetEase deze week recordcijfers voor het afgelopen kwartaal. Er werd een stijging van 1,5 procent aan omzet op het gebied van games en services waargemaakt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die omzet stond het afgelopen kwartaal op 2,9 miljard dollar. Marvel Rivals heeft inmiddels 40 miljoen spelers.

Overigens claimt Bloomberg in een artikel over NetEase-CEO William Ding dat hij overwoog Marvel Rivals te annuleren voor release. Ding zou het niet hebben zien zitten om Disney te betalen voor de rechten op Marvel-personages. Ook werd besproken of het mogelijk was om de superhelden voor zelfbedachte personages te vervangen. NetEase zelf ontkent deze claims en claimt sinds 2017 een nauwe samenwerking met Marvel te hebben.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden
Nieuws

Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden

De première staat gepland op 20 maart 2026

De live-action Street Fighter-film die eerder al werd aangekondigd heeft een nieuwe regisseur, namelijk Kitao Sakurai.

Dat meldt The Hollywood Reporter. Sakurai is vooral bekend van de in 2021 verschenen Netflix-film Bad Trip met komediant Eric André in de hoofdrol. Sakurai regisseerde ook The Eric André Show. Verder heeft hij enkele afleveringen van de Twisted Metal-televisieserie geregisseerd.

Hij neemt het stokje over van Danny en Michael Philippou, twee broers uit Australië die afgelopen jaar de film niet meer bleken te kunnen regisseren vanwege een mismatch in planning.

Concrete details over de live-action film zijn er nog niet. Wel zou de eerder aangekondigde premièredatum van 20 maart 2026 nog haalbaar zijn. Capcom, de ontwikkelaar en uitgever van de gamereeks, is wel betrokken bij de verfilming.

Er zijn al vaker (animatie)films gebaseerd op Street Fighter uitgekomen. Een van de bekendere voorbeelden is de in 1994 verschenen gelijknamige film met Jean-Claude van Damme als Guile en wijlen Raúl Juliá als M. Bison. In 2009 verscheen Street Fighter: The Legend of Chun-Li, met Kristin Kreuk als Chun-Li.

De meest recente game in de fighterreeks is Street Fighter 6, dat beschikbaar is op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en pc. Tom Kerkhof beloonde de game met een 9: "Door de gelikte presentatie, inventieve besturing en de uitgebreidste singleplayer-ervaring die de franchise ooit heeft gehad, is Street Fighter 6 toegankelijker dan ooit. Het spel oogt geweldig en speelt zelfs nog beter. Dit is zonder twijfel een van de leukste vechtspellen van de afgelopen tijd – en daarmee ook een van de beste delen uit de reeks."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!