Ontwikkeling MSI Afterburner in zwaar weer door oorlogssancties
Overklokprogramma MSI Afterburner zou op sterven na dood zijn, zo claimde ontwikkelaar Alexey 'Unwinder' Nicolaychuk recentelijk op fora.
MSI Afterburner staat bekend als een van de populairste overklokmiddelen voor vrijwel alle soorten discrete gpu's, ongeacht de fabrikant. Het project wordt aangevoerd door MSI, terwijl het gros van de (door)ontwikkeling bij Unwinder ligt, die zich in Rusland bevindt.
Sinds de Russische inval op Oekraïne gelden er veel sancties voor Russische bedrijven en ondernemers, welke schijnbaar ook Unwinder getroffen hebben. Op fora van Guru3D kaart de ontwikkelaar aan dat MSI al bijna een jaar (lees: sinds de inval) geen ondersteuning meer verleent aan het Afterburner-project.
"We naderen de eerste verjaardag van het moment waarop MSI gestopt is met hun verplichtingen nakomen, vanwege een 'politieke situatie'," zo claimt Unwinder. "De afgelopen elf maanden heb ik geprobeerd mijn part te blijven doen, maar het leidt enkel tot teleurstelling. [...] Ik zal proberen Afterburner zelfstandig te blijven ondersteunen in mijn vrije tijd, maar waarschijnlijk ben ik noodgedwongen het project uiteindelijk te laten vallen, zodat ik iets kan doen waar ik mijn rekeningen van kan betalen."
Unwinder zegt nooit expliciet wat MSI's contractuele bijdrage zou zijn aan het geheel. Vermoedelijk betreft het vooral een financiële overeenkomst met de ontwikkelaar, mogelijk bijgestaan door een vaste bevoorrading van nieuwe gpu's, ter optimalisatie voor de software. Beide facetten zouden bemoeilijkt worden door oorlogssancties betreffende Rusland.
Unwinder voegde later toe dat hij wel aan RivaTuner Statistics Servers (RTSS) zou willen blijven werken, de open-source software waar MSI Afterburner oorspronkelijk op is gebouwd. Aan zijn kant ervaart hij echter dat "Afterburner veel energie opslokt, terwijl [MSI] het project niet meer nodig lijkt te hebben."
Opvallend is wel dat MSI, ondanks de vermeende nalatigheid, alsnog groots inzet op het Afterburner-project. De software wordt nog altijd aangeprezen bij nieuwe MSI-videokaarten (waaronder recentelijk nog de RTX 4070 Ti) en ook toen scammers eind vorig jaar veel nepversies van de software circuleerden, tipte MSI gamers nogmaals op de officiële downloadpagina van Afterburner.
Niet lang nadat Unwinder zijn frustraties op fora deelde, gaf MSI zelf een signaal af over het Afterburner-project. Tegenover Hassan Mujtaba van WccfTech liet MSI weten dat er momenteel aan het probleem gewerkt wordt. "Door de oorlog konden onze betalingen niet overgemaakt worden naar de auteur [van MSI Afterburner]. We houden contact met hem en proberen uit te vinden hoe we dit oplossen."
Unwinder heeft sinds het korte statement van MSI geen nieuwe opmerkingen over het project geplaatst. Ondertussen haakten wel veel liefhebbers van MSI Afterburner in op de ophef; meerdere van hen claimen met liefde te betalen voor de populaire (gratis) software, mocht het helpen.