Intel pakt marktaandeel in desktop-cpu's terug
Volgens twee verschillende marktanalyses heeft Intel weer een koppositie aangenomen in de processormarkt voor desktops.
De gemeten data betreft specifiek de desktopmarkt van zelfbouwers, waarin consumenten zelf de bewuste keuze voor AMD of Intel maken. BCNR kondigde aan dat de AMD's lokale, tweejarige dominantie in zekere zin ten einde is gekomen – grotendeels te wijten aan mondiale chiptekorten – terwijl de globale data van PassMark evenals een terugkeer van Intel-processoren gemeten heeft.
In Japan stond AMD al een flinke poos aan de top, waar de fabrikant internationaal nog langzaamaan terrein moest winnen op de desktopmarkt. De data van PassMark – bestaande uit alle soorten desktops – geeft duidelijk aan dat AMD pas in het derde kwartaal van 2021 nipt Intel wist af te troeven, met een aandeel van 50,7 procent. Sindsdien heeft Intel weer een stijgende lijn ingezet, hoogstwaarschijnlijk te danken aan de brede uitrol van Alder Lake-processoren.
Sinds de introductie van AMD's 7 nm-processoren (Zen 2, Ryzen 3000) in 2019 begon het bedrijf flink wat marktaandeel van Intel weg te snoepen. Vooral op het desktopfront was AMD dus langdurig de publieksfavoriet, wegens een veelal sterker prijs-versus-prestatierendement. Op het gebied van laptops en servers heeft AMD ook vooruitgang geboekt sinds 2007, maar wist het Intel nooit volledig te passeren. Volgens woordvoerders van PassMark "kwam AMD nooit dichtbij" Intel op die fronten.
Met de komst van Alder Lake-processoren lijkt Intel er weer vele malen sterker voor te staan, als het aankomt op de ratio prijs-prestatie voor zelfbouwers. Zeker in het lage-tot-middensegment lijkt Intel momenteel meer te bieden, terwijl AMD al sinds eind 2020 stilstaat qua significante innovatie. De eerste echte vooruitgang wordt waarschijnlijk pas ergens in 2022 geboekt, met de lancering van AMD's eerste 5 nm-processoren (Zen 4, Ryzen 7000).