Intel pakt marktaandeel in desktop-cpu's terug
Nieuws

Intel pakt marktaandeel in desktop-cpu's terug

Volgens twee verschillende marktanalyses heeft Intel weer een koppositie aangenomen in de processormarkt voor desktops.

De gemeten data betreft specifiek de desktopmarkt van zelfbouwers, waarin consumenten zelf de bewuste keuze voor AMD of Intel maken. BCNR kondigde aan dat de AMD's lokale, tweejarige dominantie in zekere zin ten einde is gekomen – grotendeels te wijten aan mondiale chiptekorten –  terwijl de globale data van PassMark evenals een terugkeer van Intel-processoren gemeten heeft. 

In Japan stond AMD al een flinke poos aan de top, waar de fabrikant internationaal nog langzaamaan terrein moest winnen op de desktopmarkt. De data van PassMark –  bestaande uit alle soorten desktops – geeft duidelijk aan dat AMD pas in het derde kwartaal van 2021 nipt Intel wist af te troeven, met een aandeel van 50,7 procent. Sindsdien heeft Intel weer een stijgende lijn ingezet, hoogstwaarschijnlijk te danken aan de brede uitrol van Alder Lake-processoren.

Sinds de introductie van AMD's 7 nm-processoren (Zen 2, Ryzen 3000) in 2019 begon het bedrijf flink wat marktaandeel van Intel weg te snoepen. Vooral op het desktopfront was AMD dus langdurig de publieksfavoriet, wegens een veelal sterker prijs-versus-prestatierendement. Op het gebied van laptops en servers heeft AMD ook vooruitgang geboekt sinds 2007, maar wist het Intel nooit volledig te passeren. Volgens woordvoerders van PassMark "kwam AMD nooit dichtbij" Intel op die fronten.

Met de komst van Alder Lake-processoren lijkt Intel er weer vele malen sterker voor te staan, als het aankomt op de ratio prijs-prestatie voor zelfbouwers. Zeker in het lage-tot-middensegment lijkt Intel momenteel meer te bieden, terwijl AMD al sinds eind 2020 stilstaat qua significante innovatie. De eerste echte vooruitgang wordt waarschijnlijk pas ergens in 2022 geboekt, met de lancering van AMD's eerste 5 nm-processoren (Zen 4, Ryzen 7000).

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Monster Hunter Wilds is meer dan tien miljoen keer verkocht
Nieuws

Monster Hunter Wilds is meer dan tien miljoen keer verkocht

Het is daarmee een van de bestverkochte games van Capcom

Er zijn wereldwijd inmiddels meer dan tien miljoen exemplaren van Monster Hunter Wilds verkocht.

Dat kondigde Capcom aan. De game is daarmee de op vijf na bestverkochte game van de uitgever ooit. Monster Hunter World blijft vooralsnog de bestverkochte Capcom-game met ongeveer 22 miljoen verkochte exemplaren.

In een blogpost om de mijlpaal van tien miljoen verkochte exemplaren te vieren, laat het bedrijf weten dat er binnenkort een gratis item pack in de game beschikbaar komt voor alle spelers. Ook wordt wederom benadrukt dat aanstaande vrijdag de eerste grote content-update voor de game uitkomt.

De Title Update voegt een nieuw monster en nieuwe jachten toe, alsmede een nieuw Grand Hub-gebied. Het nieuwe monster is Mizutsune, een favoriet van veel spelers. Het monster kwam voor het eerst voor in Monster Hunter Generations en keert nu dus terug. Spelers moeten wel Hunter Rank 21 bereiken om het tegen Mizutsune op te kunnen nemen.

De update voegt op een nog later moment ook een nieuwe missie toe waar spelers van Hunter Rank 50 of hoger het kunnen opnemen tegen Rey Dau. Spelers kunnen nieuwe uitrusting vrijspelen daarmee.

Vanaf Rank 16 is er ook een nieuwe Grand Hub beschikbaar, een nieuwe locatie voor jagers om met elkaar te socializen. Spelers kunnen hier toegang tot krijgen door met Tetsuzan te praten in het bovenste gedeelte van Suja in de Peaks of Accord.

Een tweede gratis Title Update tot slot volgt ergens in de zomer. Hierin zal een langverwacht monster terugkeren - waarschijnlijk Lagiacrus. Capcom is daarnaast ook van plan om de user interface van de game te verbeteren om het gebruiksvriendelijker te maken.

Monster Hunter Wilds is beschikbaar op PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc. Alicia Tai beloonde de game met een 9 in de Gamer.nl-recensie: "Monster Hunter Wilds is een meesterlijke evolutie van de serie. Jagen en verkennen gaan naadloos in elkaar over, de wereld voelt dynamischer en vernieuwingen zoals de Seikret en Focus-modus maken de ervaring toegankelijker zonder de kern te verliezen. Veteranen missen mogelijk wel uitdaging, maar Wilds bewijst dat Monster Hunter nog steeds een stap hoger in de voedselketen kan zetten."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Sunderfolk van Blizzard-oprichter komt in april uit
Nieuws

Sunderfolk van Blizzard-oprichter komt in april uit

Een soort tabletop rpg in gamevorm

Sunderfolk, de debuutgame van Dreamhaven, het bedrijf van Blizzard-medeoprichter Mike Morhaime, verschijnt op 23 april.

Sunderfolk is een tactische game geïnspireerd door tabletop rpg's die met smartphones wordt bestuurd. De game komt echter wel op consoles en pc uit - smartphones zijn puur de controllers en de televisie dient in feite als het speelbord.

Spelers bezoeken in het spel de Sunderlands, waar ze vechten tegen monsters en allerlei dierlijke personages ontmoeten. Gevechten zijn turn-based, waarbij spelers een deck aan kaarten hebben waarmee ze kunnen aanvallen. De gevechten spelen zich af in levels op een grid bestaande uit hexagonen.

Het geheel moet daarbij als een tabletop rpg aanvoelen, maar dan toegankelijker omdat iedereen het met een smartphone of tablet via een pc of console kan spelen. Daarbij is de game wel specifiek bedoeld voor lokale co-op, in feite net zoals echte tabletop rpg's.

Tussen missies door bezoeken spelers het stadje Arden. Dit dorpje kan van upgrades voorzien worden, er kan items en uitrusting bij winkeliers gekocht worden en er kunnen vriendschappen gesloten worden met bewoners, wat weer extra beloningen oplevert.

Sunderfolk verschijnt op 23 april voor pc, PlayStation 5, Xbox Series X en S en Nintendo Switch.

Dreamhaven is het bedrijf van Mike Morhaime, een van de oprichters van Blizzard. Hij werkte 28 jaar voor het bedrijf, maar vertrok en richtte in 2020 Dreamhaven op. Dit bedrijf bestaat uit twee ontwikkelteams die los van elkaar games ontwikkelen: Moonshot en Secret Door. Laatstgenoemde werkt aan Sunderfolk. Dit team wordt geleid door Chris Sigaty, die voorheen aan Hearthstone, Starcraft 2 en Heroes of the Storm heeft gewerkt.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!