De ROG Zephyrus M16 laat zien hoe je een gamelaptop zakelijk maakt
Nieuws

De ROG Zephyrus M16 laat zien hoe je een gamelaptop zakelijk maakt

Onder het Zephyrus-vaandel introduceert Asus’ Republic of Gamers wel vaker een strakke gamelaptop. Als Strix het dochtermerk is voor esport-atleten, dan is Zephyrus dat voor de minimalistische gamer. De nieuwe Zephyrus M16 neemt datzelfde minimalisme mee in het chassis, maar onder de motorkap schuilt ditmaal een bijzonder efficiënte productiemotor.

Dit artikel is een partnerbijdrage van ROG. Wat dat precies betekent, is na te lezen op onze partnercontent-pagina.

De Zephyrus M16 is kort door de bocht genomen een broertje van de eerder verschenen Zephyrus G-laptops. Waar de G-modellen meer richting gameprestaties oriënteren, pakt de nieuwere M-lijn het net wat anders aan. De chassis komen grofweg overeen, maar de M16 breidt het kleurrijke 165Hz-schermpaneel uit tot een 16:10-verhouding. Dat is niet alleen een praktische manier om meer bezels te elimineren, de hogere beeldratio komt bijvoorbeeld ook mediaprofessionals tegemoet.

Vergeet niet dat bijna alle recente laptopschermen van Asus meters maken op realistische kleurreproductie. Voor gamers is dat mooi meegenomen, maar een Pantone-validatie en complete DCI-P3-dekking komen bij beeld- en mediaprofessionals natuurlijk nog beter tot hun recht. De Zephyrus M16 is nog steeds een gamelaptop in hart en nieren, maar toont aan ook niet vies te zijn van een potje productie of het retoucheren van beelden.

©GMRimport

Meer dan alleen mooi

Die meer zakelijk georiënteerde insteek zien we terug in de technische samenstelling. Neem alleen al de cpu en gpu: respectievelijk zijn dat de Intel Core i9-11900H en Nvidia GeForce RTX 3060 (6GB). Op het grafische front zet het misschien een klein stapje terug, maar de centrale processor is in dit geval een octa-core rendementsbeest. De i9-11900H zit net onder de zwaarste krachtpatsers van Intel, maar het scheelt niet veel.

De door ROG opgevoerde RTX 3060 redt zich alsnog fantastisch in menig modern spel — daarover later meer — maar het is bijna alsof de Zephyrus M16 bedelt naar wat video’s om te bewerken of objecten om te animeren. Een processor als deze maakt gehakt van je gemiddelde Premiere-sessie.

Verdere componenten zijn met dezelfde, zakelijke mindset samengesteld. De 1 TB grote PCIe 4.0-ssd en 16 GB aan DDR4-3200-geheugen bieden een fraaie basislijn, met expansiemogelijkheden voor een tweede 1 TB NVMe-ssd en geheugencombinaties tot 40 GB. Meteen meer krijgen was natuurlijk altijd mooi geweest, maar op de overzichtelijke en stijlvol rood getinte moederborden van ROG is uitbreiden een minimale moeite.

©GMRimport

ASUS ROG Zephyrus M16 (GU603HM-K8008T) — Specificaties

· Display: 16” WQXGA (2560 x 1600 pixels) @ 165Hz, 100% DCI-P3, 3ms

· Processor: Intel Core i9-11900H (2,5 GHz Base, 4,9 GHz Boost)

· Videokaart: NVIDIA GeForce RTX 3060 (6GB GDDR6, 95W tdp)

· Geheugen: 2 x 8 GB DDR4 @ 3200MHz (uitbreidbaar tot 40GB)

· Opslag: 1 TB PCIe 4.0 ssd (uitbreidbaar tot 2 TB)

· Keyboard: Tenkeyless chiclet-toetsen, backlit

· Speakers: 4 x 2 watt woofer (Smart AMP), 2 x 2 watt tweeter

· Poorten: 2 x USB-A 3.2 (Gen 2), 2 x USB-C 3.2 (Gen 2, 1x Thunderbolt 4), HDMI 2.0b, 3.5mm (combo) audio-jack, RJ45, microSD-sleuf

· Draadloos: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2

· Voeding: 240 Watt, support voor Type-C PD 3.0 tot 65 Watt

· Accu: 90 WHrs 4-cell Li-ion

· Gewicht: 1,9 kilogram

· Richtprijs: 2.299 euro

De door ROG opgevoerde RTX 3060 redt zich alsnog fantastisch in menig modern spel

-

De lichtere afstelling, gecombineerd met een rendementsrijke cpu, maken de Zephyrus M16 ook aardig mobiel met een 15'' behuizing waar het ROG toch is gelukt om een 16'' paneel in te passen. Het complete pakket omvat niet bar veel, maar is alsnog in staat om gemakkelijk een werkdagje productief te blijven zonder netstroom. Toegeven: een aluminiumbehuizing had dit strakke chassis in wat koelere stijl bij elkaar kunnen houden, maar met de matte kunststof blijft de laptop alsnog rigide en chique, waar je hem ook neerzet.  

©GMRimport

Slimme touches

Kleine bonuszaken komen dat zakelijke smaakje verder tegemoet. Denk aan een vingerafdrukscanner in de powerknop — vooralsnog eerder uitzondering dan regel voor gamelaptops — een ferm en prettig touchpad en de introductie van een Thunderbolt 4-poort. Asus’ eigen usb-c-aansluitingen ondersteunen al vaak stroomvoorziening en DisplayPort-adapters, maar de inclusie van Thunderbolt 4 lijkt verder in te spelen op de wensen van specifieke professionals.

Mocht je naast je functie als productiepaard ook een toetsenbordpurist zijn, dan ligt het weer iets lastiger. De opto-mechanische schakelaars blijven voorlopig nog exclusief voor Strix-laptops; Zephyrus doet het nog even met traditionele scissor switches. Deze aardig gedefinieerde toetsen tikken nog altijd fraai voor dag-tot-dag gebruik, maar stiekem hopen we natuurlijk op de standaardisering van mechanische schakelaars in laptops. Voor chique modellen als deze zou nét een beetje meer precisie en duurzaamheid een prima match vormen.

Watch on YouTube

Rendement als geen ander

Dat de Zephyrus M16 zich meer lijkt te richten op productieve professionals neemt niet weg dat de fundering nog steeds ‘gaming’ is — zij het een lichter smaakje daarvan. Ook deze M-modellen maken gebruiken van dezelfde stroom- en koelrendementen als de meer prestatiegerichte beesten van Republic of Gamers. Dat betekent dat de twee ferme Arc Flow-ventilatoren, zes heatpipes en vloeibare metaal als koelpasta stuk voor stuk terugkeren, met alle resultaten van dien.

Wie een potje gamet op een Zephyrus als deze, kan beamen wat ROG prima kan: prestaties pompen. Op circa 80 watt klokt de RTX 3060-gpu circa 1530 MHz, met daarbovenop nog wat speling indien nodig. In zware scenario’s tikt de temperatuur van de gpu soms even de 70 graden Celsius aan, maar de koeling houdt het vanaf daar bijzonder goed bij. De zware i9-11900H kan hoger opvliegen, maar doet dat enkel onder de aller zwaarste loads, zoals benchmarks.

Natuurlijk: op volle toeren zijn de twee ventilatoren hoorbaar, maar het lawaai is minder hinderlijk dan bij menig gamelaptop. Het luidste gesuis wat de Zephyrus M16 genereert is, wederom, vrij ingetogen. Speel je wat met de fancurves, stroomlimieten en kloksnelheden, dan houd je het geheel gemakkelijk koel én relatief stil, ook onder hevige druk. Een mindere laptop zou in dezelfde scenario’s al snel geklonken hebben als een kreupele drone.

©GMRimport

Voor wie is de ROG Zephyrus M16?

Deels gamelaptop, deels productiepaard; dat is wat de Republic of Gamers neerzet. Voor veel van de zwaardere gamelaptops kan hetzelfde gelden, maar de Zephyrus M16 maakt er een eigen, gebalanceerd pakketje van. Deze notebook is mobiel en bijzonder strak ontworpen, maar levert klappen ver boven zijn eigen prijs- en gewichtsklasse.

Voor een paar potjes Warzone onderweg of een moba op 165 frames per seconde voldoet de Zephyrus M16 ruim, maar de hardware is overduidelijk ingesteld voor meer dan alleen wat snelle games. Of het dan livestreams ernaast zijn of lange 4k-video’s om uit te draaien; een notebook als deze komt het best tot zijn recht als je naast je games nog een boel andere (zware) taken hebt om af te handelen. Want dat laatste doet de M16 wel degelijk, in een kleiner en koeler jasje dan je gewend bent bovendien.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten
Nieuws

NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten

Amerikaanse Marvel Rivals-ontwikkelaar al ontslagen, deel van Liquid Swords ook

Het uit China afkomstige NetEase - onder andere bekend van Marvel Rivals - zou van plan zijn om meer dan twaalf ontwikkelstudio's te sluiten.

Dat blijkt uit een reportage op Game File, de betrouwbare nieuwsbrief van gamejournalist Stephen Totilo. Eerder deze week werd de Amerikaanse tak van NetEase dat meehielp aan de ontwikkeling van Marvel Rivals al ontslagen. Daarnaast vielen er ontslagen bij het door NetEase gefinancierde Liquid Swords, de nieuwe studio van een van de oprichters van de Just Cause-ontwikkelaar.

Dit zou volgens Totilo nog maar het topje van de ijsberg zijn. Hij claimt dat meer dan een dozijn studio's mogelijk worden gesloten of verkocht, en dan met name de studio's van het bedrijf die buiten China gevestigd zijn. Dit zou een bewuste strategie zijn van het bedrijf om minder focus op deze teams buiten zijn thuisland te creëren.

NetEase is een van de grootste gamebedrijven ter wereld. NetEase heeft de afgelopen jaren samen met gerenommeerde ontwikkelaars overal ter wereld nieuwe gamestudio's opgericht, en het lijkt er dus op dat sommige van deze studio's nu dreigen gesloten of verkocht te worden.

Zo heeft NetEase geïnvesteerd in Rebel Wolves, een studio bestaande uit voormalige ontwikkelaars van CD Projekt Red waar men aan Blood of Dawnwalker werkt. Met Dragon Quest-Ryutaro Ichimura werd PinCool opgericht, het bedrijf kocht Heavy Rain- en Detroit: Become Human-studio Quantic Dream, Like a Dragon-bedenker Toshihiro Nagoshi opende met NetEase Nagoshi Studio en No More Heroes-ontwikkelaar Grasshopper Manufacture werd gekocht. Het is maar een kleine greep in de investeringen en aankopen die het Chinese bedrijf de afgelopen jaren heeft gedaan.

Ondanks de geruchten onthulde NetEase deze week recordcijfers voor het afgelopen kwartaal. Er werd een stijging van 1,5 procent aan omzet op het gebied van games en services waargemaakt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die omzet stond het afgelopen kwartaal op 2,9 miljard dollar. Marvel Rivals heeft inmiddels 40 miljoen spelers.

Overigens claimt Bloomberg in een artikel over NetEase-CEO William Ding dat hij overwoog Marvel Rivals te annuleren voor release. Ding zou het niet hebben zien zitten om Disney te betalen voor de rechten op Marvel-personages. Ook werd besproken of het mogelijk was om de superhelden voor zelfbedachte personages te vervangen. NetEase zelf ontkent deze claims en claimt sinds 2017 een nauwe samenwerking met Marvel te hebben.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden
Nieuws

Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden

De première staat gepland op 20 maart 2026

De live-action Street Fighter-film die eerder al werd aangekondigd heeft een nieuwe regisseur, namelijk Kitao Sakurai.

Dat meldt The Hollywood Reporter. Sakurai is vooral bekend van de in 2021 verschenen Netflix-film Bad Trip met komediant Eric André in de hoofdrol. Sakurai regisseerde ook The Eric André Show. Verder heeft hij enkele afleveringen van de Twisted Metal-televisieserie geregisseerd.

Hij neemt het stokje over van Danny en Michael Philippou, twee broers uit Australië die afgelopen jaar de film niet meer bleken te kunnen regisseren vanwege een mismatch in planning.

Concrete details over de live-action film zijn er nog niet. Wel zou de eerder aangekondigde premièredatum van 20 maart 2026 nog haalbaar zijn. Capcom, de ontwikkelaar en uitgever van de gamereeks, is wel betrokken bij de verfilming.

Er zijn al vaker (animatie)films gebaseerd op Street Fighter uitgekomen. Een van de bekendere voorbeelden is de in 1994 verschenen gelijknamige film met Jean-Claude van Damme als Guile en wijlen Raúl Juliá als M. Bison. In 2009 verscheen Street Fighter: The Legend of Chun-Li, met Kristin Kreuk als Chun-Li.

De meest recente game in de fighterreeks is Street Fighter 6, dat beschikbaar is op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en pc. Tom Kerkhof beloonde de game met een 9: "Door de gelikte presentatie, inventieve besturing en de uitgebreidste singleplayer-ervaring die de franchise ooit heeft gehad, is Street Fighter 6 toegankelijker dan ooit. Het spel oogt geweldig en speelt zelfs nog beter. Dit is zonder twijfel een van de leukste vechtspellen van de afgelopen tijd – en daarmee ook een van de beste delen uit de reeks."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!