AMD belooft ‘de beste 1440p-videokaart’ met RX 6700 XT
Terwijl Nvidia in sneltreinvaart nieuwe videokaarten aankondigt, kenmerkt concurrent AMD zich met een rustigere aanpak. Afgelopen week onthulde de rode fabrikant een eerste uitbreiding van hun RX 6000-reeks aan, met de komst van een nieuw instapmodel: de Radeon RX 6700 XT. Deze week praten we je in Hardware Update bij over die nieuwe grafische kaart, maar maken we ook ruimte voor knutselwerk met videokaarten en Microsofts keuzestress voor hun eigen lijn laptops.
AMD Radeon RX 6700 XT verschijnt 18 maart
Het zat er al langer aan te komen, maar op 18 maart aanstaande verlaagt AMD de instapdrempel voor hun huidige generatie RDNA2-videokaarten. Met de komst van de Radeon RX 6700 XT wil AMD vooral de snel groeiende groep 1440p-gamers aanspreken, met een videokaart die à 479 dollar de meeste moderne games vloeiend op de hoogste instellingen af moet spelen.
De Radeon RX 6700 XT vormt daarmee het vierde model in AMD’s nieuwe line-up. Het nieuwe instapmodel draait op hetzelfde procedé (TSMC’s 7nm) als alle voorgaande RDNA-kaarten, maar kent een lagere hoeveelheid compute units en ‘slechts’ 12 GB aan videogeheugen, tegenover de vaste 16 GB van al zijn ‘broertjes’ in deze generatie.
Qua uiterlijk levert het budgetmodel ook één ventilator in, maar behoudt in ieder geval het referentiemodel grofweg dezelfde dikte en lengte als zijn voorgangers. In zijn totaliteit kent de RX 6700 XT een tdp van 230 Watt.
De unieke Infinity Cache van AMD blijft ook in dit model gewaarborgd, maar is net als het videogeheugen met een kwartje verlaagd: 96 MB tegenover de 128 MB van de voorgaande RX 6000-kaarten. Dit cache-geheugen is bedoeld om doelgerichte datastreaming te optimaliseren, zoals AMD’s Ryzen-processoren dat eerder al deden met hun L3-cache. Gezien er minder videogeheugen aanwezig is op de nieuwe instapkaart, is klaarblijkelijk ook de druk op de Infinity Cache omlaag geschroefd.
Wel lijkt de kloksnelheid van het nieuwe ‘budgetmodel’ verhoogd. De Base-klok van de RX 6700 XT telt 2424 MHz, met een Boost-frequentie tot 2581 MHz. Ter vergelijking: duurdere modellen als de RX 6800 XT en RX 6900 XT toppen beiden af op 2015 MHz (Base) en 2250 MHz (Boost).
Met de lagere richtprijs en ietwat omlaag geschaalde specificaties breidt AMD het aanbod in ‘next-gen’ videokaarten uit, maar over de oplage doet het bedrijf vooralsnog geen beloftes. In het verleden spraken AMD-woordvoerders wel over het bestrijden van scalpers én zei men toe een ‘grotere voorraad videokaarten’ te willen generen tegenover de originele richtprijzen, maar in deze aankondiging bleven die beloftes ongerept, laat staan aangesterkt.
AMD zet harder in op 1440p-gaming en competitieve framerates
AMD belooft met de RX 6700 XT bovenal de beste prestaties op 1440p-resoluties te bieden. Per uitgebreide
legt de rode fabrikant hun nieuwe kaart linea recta tegenover de groene RTX 3060 Ti (419 euro) en RTX 3070 (519 euro), welke nipt stof zouden bijten in een greep moderne games op 1440p en de hoogste grafische instellingen. Alleen in Gears 5 en Watch Dogs Legion lijken de Nvidia-alternatieven net wat beter te presteren, maar de RX 6700 XT trekt alle geteste spellen blijkbaar op minimaal 60 frames per seconde.
Om Nvidia meer vuur aan de schenen te leggen, zet AMD ook verder in op hun Radeon Anti-Lag en Radeon Boost-technologie. Net als Nvidia’s Reflex proberen deze foefjes latency tegen te gaan en responsievere beeldfrequenties te generen, waarbij AMD nu ondersteuning belooft voor alle DirectX 12-games. De technologie werkt op praktisch alle RDNA-kaarten, maar vindt met de RX 6700 XT een nog enigszins betaalbare uitkomst op 1440p.
©GMRimport
In Fortnite zou de Radeon-technologie op cruciale momenten grofweg anderhalf de hoeveelheid frames moeten pompen, in ieder geval in AMD’s eigen tests. Combineer die beloftes met een groeiend aanbod in monitoren met ondersteuning van AMD FreeSync (Premium), en je snapt hoe AMD ook een graantje mee wil pikken op de markt van elektronische atleten.
De slimme AI-upscaling van AMD, 'FidelityFX Super Resolution', werd wel genoemd in de uitgebreide video, maar gedetailleerde beloftes bleven vooralsnog uit. Net als Nvidia’s populaire DLSS poogt AMD hiermee scherper beeld leveren zonder excessieve rekenkracht in te zetten, maar het ‘hoe’ en vooral ‘wanneer’ achter die belofte blijven nog altijd vaag. Mogelijk horen we daar pas meer over zodra de Radeon RX 6700 XT op de markt is verschenen, ergens na aanstaande 18 maart.
Modder verdubbelt geheugen op RTX 3070
Mocht je Nvidia’s middenmotor aangeschaft hebben, maar nu alsnog denken dat 8 GB videogeheugen aan de lage kant hangt, dan bleek daar deze week een interessante oplossing voor. Simpel is het niet, maar de Russische modder
kreeg het voor elkaar om alle acht GDDR6-modules te vervangen met varianten die dubbel het volume tellen. Het resultaat? Dat bleek een functionele RTX 3070 van Palit, maar dan met een fraaie 16 GB aan GDDR6-geheugen.
De GeForce RTX 3070 draait standaard op Nvidia’s GA104-chipset, welke vooralsnog geen variant met 16 GB videogeheugen kent. Om de gpu alsnog te ‘foppen’ dat het in deze opstelling legitiem zou zijn, heeft VIK-on een langdradig trial-and-error moeten doorstaan met de ‘straps’ op de printplaat. Zorgvuldig transistoren los- en vastsolderen, leidde er uiteindelijk toe dat de kaart (zónder bizarre BIOS-modificatie) alsnog de 16 GB aan geheugen kon herkennen.
Maakt deze uitzonderlijke mod de RTX 3070 daadwerkelijk veel sneller? Jammer genoeg niet. In deze opstelling bleek de kaart, enigszins vanzelfsprekend, niet bijzonder stabiel. In aanvankelijk gebruik viel de kaart te pas en te onpas uit.
Middels speciale software van partnerfabrikant EVGA kon de RTX 3070 alsnog
, maar de nieuwe benchmark-scores zullen voor velen het gepriegel niet waard zijn. Desalniettemin heeft VIK-on al zijn documentatie netjes gepubliceerd in een Google Drive, mocht je er alsnog handen vuil aan willen maken.
©GMRimport
In 3DMark’s Time Spy-benchmark blijkt de gemodificeerde RTX 3070 (16 GB) nét wat hoger te scoren dan het referentiemodel van dezelfde kaart (8 GB). In die zin is het Frankenstein-project absoluut een succes gebleken, zij het dan enkel voor handige knutselaars met een RTX 3070 én de drang om meer 4k-textures in te willen laden.
‘Surface Laptop 4 biedt opmerkelijke keuze tussen Intel en AMD’
Na ARM-processoren en exclusiviteit voor Intel staan bij Microsoft inmiddels de deuren wagenwijd open voor AMD om zich te nestelen in Surface-laptops. Het Duitse WinFuture beweert de specificaties van de onaangekondigde Surface Laptop 4-systemen al achterhaald te hebben. De website berichtte daarbij dat de fabrikant voor het eerst een opmerkelijke keuze aan wil bieden: heb je liever een elfde generatie Intel, óf een AMD-processor van de Zen 2-lijn?
Qua specifieke processoren zou de keuze bestaan uit de Intel Core i5-1145G7, de Intel Core i7-1185G7, de AMD Ryzen 5 4680U of de AMD Ryzen 7 4980U. De respectievelijke hardware-configuraties lijken volgens WinFuture alsnog wel met een voordeel naar Intel neigen.
Ook al tellen de genoemde AMD-processoren meer logische rekenkernen, blijken het de Intel-modellen die de Surface 4 het zwaarst uit laten rusten. Zo ligt de keuze voor 32 GB werkgeheugen enkel bij het blauwe kamp, maar is ook de 1 TB nvme-ssd exclusief met ‘Intel inside’ te verkrijgen. Met een AMD-cpu zouden de configuraties aftoppen op 16 GB aan RAM en een nvme-ssd van 512 GB.
©GMRimport
Hoe de prijzen zich precies verhouden en wanneer de Surface Laptop 4-lijn überhaupt moet verschijnen, blijft onduidelijk. WinFuture verzekerde wel dat de displays onveranderd zouden blijven in hun 3:2-beeldverhouding en 201 pixels-per-inch resolutie.
De vorige generatie Surface Laptop 3 kent inmiddels een vanafprijs à 1.149 euro, waarbij de grootte van het display de processor-knoop al voor de consument doorhakt. De 13.5” modellen worden standaard geleverd met tiende generatie Intel-procesoren, terwijl de grotere 15” varianten per definitie gebruikmaken van AMD's eerste generatie Zen-cpu's. Opvallend genoeg zijn die AMD-smaakjes wél met 1 TB ssd’s en 32 GB werkgeheugen te verkrijgen.