Vraagprijzen voor videokaarten dalen tot adviesprijs
Gemiddeld genomen worden moderne videokaarten van Nvidia en AMD voor het eerst rond (en zelfs onder) hun oorspronkelijke adviesprijzen verkocht.
Dat blijkt uit verzamelde data van het Duitse 3DCenter.org, waar al ruim anderhalf jaar de Europese markttendens rondom videokaarten in kaart wordt gebracht. Sinds de verschijning van Nvidia's Ampere-generatie en de RDNA 2-gpu's van AMD waren videokaarten nauwelijks verkrijgbaar, met vaak fikse prijsinflaties als gevolg.
Met de dalende vraag van cryptoboeren en een inmiddels verstevigde toelevering van nieuwe chips lijkt de prijsgrafiek eindelijk 'terug bij af'. Bij tal van retailers worden veel nieuwe videokaarten met minimale prijstoenames verkocht; steeds vaker worden videokaarten ook onder de adviesprijs aangeboden. Ook bij retailers in de Benelux lijken de prijzen steeds vaker (en dieper) te dalen, met betere levertijden en voorraden bovendien.
©GMRimport
De prijstendens van midden-Europese retailers toont wel aan dat AMD-kaarten sneller in prijs dalen dan het aanbod van Nvidia. Het groene kamp zakte afgelopen week tot nog maar 102 procent van de gemiddelde adviesprijs, waar AMD's Radeon RX 6000-kaarten inmiddels nog maar 92 procent van de adviestarieven behalen. Voor beide kampen geldt dat deze generatie videokaarten nog nooit zo goedkoop aangeboden werden.
Onduidelijk is uiteraard hoe lang deze dalende lijn nog aanhoudt. Gezien videokaartprijzen deze generatie grotendeels gebonden lijken aan de waarderingskoers van veel cryptovaluta — hoofdzakelijk Ethereum — is het aannemelijk dat de prijzen voorlopig niet snel (of veel) zullen stijgen. Sinds eind 2021 lijkt het vertrouwen in crypto-onderneming stevig ingezakt te zijn, met voorlopig weinig kans op een krachtige terugkeer.
Ook de aanloop naar nieuwe generaties gpu's kan veel invloed uitoefenen op de huidige prijskoers. Nog voor het eind van 2022 wil AMD de nieuwe RDNA 3-architectuur (Radeon RX 7000) lanceren, terwijl Nvidia op de proppen komt met Ada Lovelace (RTX 4000) als opvolger van Ampere.