Vr Vrijdag: Is de Oculus Rift S de nieuwe generatie vr?
Nieuws

Vr Vrijdag: Is de Oculus Rift S de nieuwe generatie vr?

In deze tweewekelijkse rubriek gaat Gamer.nl dieper in op virtual reality, de beste games, de controverses en vooral waarom het je zou moeten interesseren. In deze aflevering: staat de ’s’ in Oculus Rift S voor ‘slechter’?

Met de onthulling van de Oculus Rift S ging er een schokgolf door de Oculus fan-gemeenschap. Want dit was niet de bedoeling. Dit was niet wat de fans zich van de volgende generatie Rift hadden voorgesteld. Dit was… wat is dit eigenlijk?

Een stapje terug. Op Oculus Connect, Oculus’ eigen vr-event, liet het bedrijf in 2017 een prototype zien van een ‘toekomstige’ Oculus Rift. Het apparaat (waar ik al een artikel aan wijdde) had als codenaam ‘Half Dome’ en bevatte allerlei fantastische verbeteringen. Denk aan een groter blikveld, foveated rendering (waardoor grafische kaarten minder worden belast en het beeld toch mooier wordt) en multifocale schermen. Hoewel Oculus probeerde de verwachtingen te temperen door te benadrukken dat dit ‘lange termijn technologie’ is, kon het volgens veel fans niet anders dan dat dit de nieuwe generatie Rift zou worden.

Een paar weken geleden onthulde Oculus eindelijk hun volgende pc-headset. En wat bleek: de ‘Rift S’ heeft niets van alle verwachte vernieuwingen. Sterker nog: op papier lijkt de Rift S een stap achteruit vergeleken met de vorige versie.

©GMRimport

Spec-saver

Hoewel de schermresolutie omhoog gaat (1280x1440 per oog, vergeleken met 1080x1200 per oog), gaat de verversingsnelheid omlaag van 90Hz naar 80Hz. En hoewel de lenzen beter zijn met veel minder ‘god rays’ (schitteringen), ontbreekt een mechanisch schuifje om de pupilafstand in te stellen. Nieuw is een koptelefoonjack, maar weg is de geweldige ingebouwde over-ear koptelefoon. Het geluid wordt nu via de strap naar het oor geleid, net zoals in de Oculus Go (en Quest).

En dan is er nog de grootste schok: Rift S gebruikt ‘inside out tracking’ en heeft dus geen externe sensors meer nodig. Inside out tracking betekent namelijk dat er in de headset sensors zitten die de positie van de headset en van de bewegingscontrollers registreren. En dat zou misschien kunnen beteken dat controllers die je achter je rug houdt, niet meer gevolgd worden.

Als je deze specificaties leest is in elk geval één ding duidelijk: dit is niet de volgende generatie Rift. Want hoewel er een aantal duidelijker verbeteringen in zitten, zijn een aantal hele nieuwe compromissen gesloten.

©GMRimport

Aangezien fans over het algemeen alles wat niet 100% beter is zien als een achteruitgang, is het niet vreemd dat de Oculus-subreddit met deze onthulling ontplofte. Nog afgezien van het interneteffect dat negativiteit exponentieel laat groeien, zijn de subreddit-bezoekers stuk voor stuk early adopters die dolgraag het nieuwste van het nieuwste in huis halen. Dat wil niet zeggen dat hun reacties irrelevant zijn, maar het is wel goed om ze even in de context te plaatsen.

Want er zijn een aantal aspecten van de Rift S die wel degelijk meer betekenen dan de specs op papier. Dit is overigens bijna altijd het geval. Mensen die zich vastbijten in de nummertjes in een specificatie-overzicht verliezen al gauw uit het oog dat het uiteindelijk om de ervaring gaat. Om even een parallel te trekken: de beste games verschijnen bijna nooit op de krachtigste spelcomputers. Het gaat niet om de specs, maar wat je er mee doet.

Kamer

Wat vooral opvalt aan de Rift S is dat het apparaat extreem eenvoudig aan te sluiten is én zonder extra apparatuur zoals sensors en verlengsnoeren kamervullende vr produceert. Dit is een gigantische stap voorwaarts. Want hoewel hobbyisten en early adopters dolgraag een extra kamer leegruimen, sensors aan de muren bevestigen en als finishing touch de muren van het lijnen-grid uit de Star Trek Holodeck voorzien, is dat nou niet bepaald iets waar de gemiddelde consument mee aan de slag wil. Want als die gemiddelde consument al vr wil gebruiken, wil die gewoon een ding kopen, aansluiten en aan de slag.

De S is ook veel flexibeler. Uit eigen ervaring weet ik dat ik de Rift niet alleen voor kamervullende vr gebruik, maar ook voor Elite Dangerous. Achter mijn bureau dus en met een goede HOTAS flightstick. Ik moet daarom de sensors in mijn kantoor verplaatsen als ik achter mijn bureau zit, want anders zit ik buiten hun zicht. Met de Rift S is dat allemaal verleden tijd. Waar ik ook zit of sta, de tracking weet me te vinden.

Over Elite Dangerous gesproken: ik ben persoonlijk blij dat de schermen en lenzen van de S minder god-rays en veel minder ‘screendoor effect’ schijnen te produceren. Want juist in die sim was al dat geschitter en dat constante vage grid in beeld een nadeel voor de inleving.

©GMRimport

Tracking

Maar hoe zit het dan met de tracking van de controllers? Dat is nog het grootste vraagteken, vooral voor de meest hardcore gebruikers. Het was voor Rift-fanboys en -girls altijd al een beetje pijnlijk dat concurrent Vive toch echt een superieur trackingsysteem had. De lighthouses volgen beter, kunnen een groter speelvlak aan en de controllers blijven bijna altijd goed reageren.

Inside out tracking lijkt op papier minder. Vooral, zoals gezegd, wanneer je de controllers achter je rug houdt. En hoewel dat een niche scenario lijkt, is dit wel degelijk iets dat spelers van de beste Rift-game (Echo Arena) waarschijnlijk gaan merken. Waarschijnlijk, maar nog niet zeker. Niemand buiten Oculus heeft dat immers al uitgeprobeerd. Het feit dat de eerste ervaringen van YouTubers en journalisten eigenlijk vooralsnog heel positief zijn over de tracking in andere games, neemt deze zorgen bij de fans echter nog niet weg.

En dat terwijl inside-out gigantische voordelen heeft. Want behalve minder rompslomp kan deze technologie gigantische ruimtes tracken en is het geheel enorm portable. Met een goede gaming laptop is het opeens heel makkelijk om je Rift S naar een andere plek te brengen en onmiddellijk na het opstarten kamervullende vr te gebruiken. Dat kan zelfs de Vive niet.

©GMRimport

Wat nu?

Hoewel de zorgen van fans begrijpelijk zijn, is vr niet alleen bedoeld voor de bestaande enthousiastelingen. Het doel is om vr net zo gewoon te maken als een monitor. En om zoveel mogelijk mensen zo’n apparaat in huis te laten halen. Hoewel de Rift S waarschijnlijk nog niet die grote doorbraak teweeg gaat brengen (we hebben hogere verwachtingen van de Oculus Quest), neemt de S wel degelijk weer een boel frictie weg die het medium langzaam maar zeker klaarstoomt voor massale acceptatie.

Het wachten is op een moment om de Rift S echt te testen. Want pas als we er eentje op kunnen zetten, weten we wat we kwijtraken en vooral wat we winnen. En over dat laatste ben ik eigenlijk best voorzichtig optimistisch.

Lees ook eerdere edities van Vr Vrijdag:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Screenshots te zien van Star Wars-strategiegame van Respawn en Bit Reactor
Nieuws

Screenshots te zien van Star Wars-strategiegame van Respawn en Bit Reactor

De game wordt op 19 april officieel uit de doeken gedaan

Er zijn screenshots online verschenen van wat een vroege versie van de Star Wars-strategiegame van Respawn Entertainment en Bit Reactor schijnt te zijn.

De screenshots zijn volgens Mp1st afkomstig uit de online portfolio van een Bit Reactor-werknemer en zouden een versie van de game uit 2023 tonen. De game zou intern 'Bruno' als projectnaam dragen.

De screenshots tonen in ieder geval elementen die schering en inslag zijn binnen het turn-based strategiegenre, zoals een isometrisch camerastandpunt. Te zien is hoe Mandalorians en een droid schuilen voor schietende Stormtroopers. Ook zijn er allerlei items die ingezet kunnen worden via de interface te zien.

In 2022 gaven EA en Respawn al eerste details over drie Star Wars-games die in ontwikkeling waren. Een daarvan is deze tactische game, die nog niet officieel aan de buitenwereld is getoond. De game wordt ontwikkeld door Apex Legends- en Star Wars Jedi-studio Respawn Entertainment in samenwerking met Bit Reactor, bestaande uit voormalige Xcom-ontwikkelaars.

Onlangs werd bekendgemaakt dat de Star Wars-strategiegame op 19 april officieel wordt getoond. De onthulling wordt onderdeel van Star Wars Celebration Japan, dat op 18 april begint. Op 19 april wordt de game live op de 'Galaxy Stage' uit de doeken gedaan.

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Take-Two wil met gebrek aan GTA 6-nieuws 'enorme verwachtingen' creëren
Nieuws

Take-Two wil met gebrek aan GTA 6-nieuws 'enorme verwachtingen' creëren

De uitgever wil pas dichter bij de releasedatum de marketing opvoeren

Uitgever Take-Two Interactive meent dat het gebrek aan nieuws rondom Grand Theft Auto 6 "enorme verwachtingen" creëert, en dat het beter is om dichter bij release meer informatie te delen.

De eerste en tot nu toe enige trailer van Grand Theft Auto 6 verscheen eind 2023. Sindsdien is het stil rondom de game. Take-Two heeft alleen meermaals aangegeven dat de game in het najaar van 2025 verschijnt.

In een interview met Bloomberg meldt Take-Two-CEO Strauss Zelnick nu dat de reden voor zo weinig communicatie rondom de game is dat het "enorme verwachtingen" voor Grand Theft Auto 6 creëert. "De verwachtingen voor die game zijn misschien wel de hoogste verwachtingen die ik ooit voor een entertainmentproduct heb gezien. We willen die verwachtingen en het enthousiasme er omheen vasthouden."

Zelnick vergelijkt het met andere bedrijven die soms jaren voordat een game uitkomt er al promotie voor maken. "We zijn er achter gekomen dat het beter is om de marketing relatief vlakbij de release van de game op te voeren, zodat we aan de ene kant enthousiasme creëren, en aan de andere kant ook weer geen onvervulde verwachtingen creëren."

Volgens Zelnick is het feit dat er meer dan twaalf jaar tussen de release Grand Theft Auto 5 en het zesde deel zit, "om onze IP's te laten rusten. Sommige concurrenten brengen heel vaak nieuwe delen uit, soms zelfs jaarlijks. Dat doen wij alleen met onze sportgames." Daarbij zoekt ontwikkelaar Rockstar volgens Zelnick "perfectie in wat ze doen en perfectie is een behoorlijk hoge lat".

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!