Voorspel: De LGBTQ+-tag op Steam is laat, maar nog steeds belangrijk
Juni is door de E3 al een drukke maand voor gamers, maar voor 'gaymers' komt daar ook nog eens Pride-maand bij. Een van de meest opvallendste combinaties van deze evenementen is dat Steam eindelijk een href="https://store.steampowered.com/tags/en/LGBTQ" rel="noopener noreferrer" target="_blank">LGBTQ+-tag</a> met bijhorende hub heeft. Dat is laat, maar nog steeds belangrijk.
In Voorspel hebben we al meerdere keren geschreven over het feit dat er nog veel te wensen overblijft qua representatie van lhbtq+-mensen in games. Daarnaast is er nog een probleem: games die speciaal voor deze doelgroep worden gemaakt zijn slecht te vinden.
Deze kleine games komen vaak van queer gamemakers en zijn speciaal voor queer gamers bedoeld. Niet exclusief natuurlijk, maar ze bieden een veilige plek waar queer gamers zichzelf kunnen herkennen en vaak vrolijke verhalen kunnen beleven. Dat in tegenstelling tot grote games, waarbij de identiteit van de schaars aanwezige lhbtq+-personages vaak een reden is voor strijd en kwelling.
In een overvolle winkel als Steam is het voor kleine gamemakers echter onmogelijk om op te vallen. Maak je in dit geval games voor een specifieke doelgroep en kan die doelgroep je niet vinden, dan is al het werk voor niets. De nieuwe LGBTQ+-tag helpt daarom zowel ontwikkelaars, als mensen die dit soort games willen spelen.
©GMRimport
Cyberpunk 2077
Vorig jaar schreef ik in de Voorspel over E3 2018 nog hoe blij ik was met de kus tussen twee vrouwen in The Last of Us 2 en de romantiekopties in Assassin's Creed: Odyssey. Dit jaar was E3 beduidend minder queer. Afgezien dat tijdens een Nintendo Treehouse-stream per ongeluk werd gefilmd hoe Frankie Grande (ja, het broertje van) zijn vriend een kus gaf tussen de beelden van Luigi en Gooigi in.
Totdat er een screenshot van Cyberpunk 2077 opdook. Veel mensen zijn gestruikeld over een in-game poster in deze screenshot, waarop een vrouw met een erecte penis onder haar kleding wordt afgebeeld. Het is een advertentie voor de fictieve frisdrank 'ChroManticore', met een ongelukkige hoofdletter M.
Het punt is natuurlijk niet dat er een vrouw met een penis is te zien. Vrouwen met penissen bestaan, en in een cyberpunkwereld zouden lichamen die afwijken van de norm alleen maar meer geaccepteerd moeten zijn. Het probleem is de context.
©GMRimport
De ontwerper van de poster vertelt in een interview met Polygon hoe het juist een kritiek is over hoe lichamen worden uitgebuit door bedrijven. Dat lijkt echter vooral een idee van die ene ontwerper te zijn, en niet een concept dat in de game verder wordt uitgewerkt. Tevens blijkt ontwikkelaar CD Projekt Red nu pas te kijken naar eventuele extra genderopties bij het maken van een personage.
Zonder context of positieve representatie van trans mensen, is de poster voor spelers die langslopen puur een transfobische afbeelding om wellicht zelfs even over te grinniken. Gezien de eerdere transfobische tweets van CD Projekt Red op Twitter, is er niet veel hoop dat dit goed komt.
Politiek
Veel gamers hebben daarnaast nog steeds moeite met het idee dat niet alles voor hen wordt gemaakt. Dat werd door de reacties op sociale media na de vele E3-aankondigen wel duidelijk. Als iets afwijkt van man, wit, hetero en cis, dan is het al snel 'political'. Deze tweet vat het goed samen. Kiest Nintendo er voor om de spelers meer huidskleuropties te geven of krijgt Zelda in Breath of the Wild 2 korter haar? Dan is dat plots een politieke keuze.
Het account Shitty Gamer Takes had het daarom druk deze maand. Ook omdat verschillende gamebedrijven voor Pride hun icoon op sociale media een make over met de kleuren van de regenboogvlag gaven, en vaak een tweet plaatsten waarin steun voor de lhbtq+-gemeenschap werd uitgesproken. Zoals PlayStation, Naughty Dog, Codemasters en 343 Industries. De reacties onder elk van deze originele tweets zitten vol haat.
Hierdoor is gaming een plek waar queer mensen zich vaak niet welkom voelen. Daarom is het zo fijn om games te vinden waar ze zichzelf kunnen terugvinden, of ideeën van anderen binnen deze gemeenschap kunnen ervaren. Zonder dat bijvoorbeeld hun lichaam wordt gebruikt om een punt te maken.
©GMRimport
One night, hot springs
Binnen de LGBTQ+-hub van Steam zijn op moment van schrijven iets meer dan honderd games te vinden. Hier zitten bekende titels tussen zoals Dream Daddy, Gone Home, The Red Strings Club en Mount Your Friends. Maar ook minder bekende games hebben een kans om op te vallen. Zoals One night, hot springs, een spelletje dat op een aandoenlijke en toegankelijke manier de ervaringen van een transgender vrouw in een Japanse sauna deelt.
De hoeveelheid games is nog niets vergeleken met het aanbod op bijvoorbeeld Itch.io, met meer dan duizend games binnen de LGBTQ+-tag. Maar het is een begin. Nu kleine gamemakers daadwerkelijk een kans hebben om door hun doelgroep gevonden te worden, zijn ze wellicht eerder geneigd om hun game ook via Steam aan te bieden.
Het is jammer dat De Sims 4 niet in deze winkel staat, want anders had de game zeker een plekje verdiend binnen de LGBTQ+-hub. Voor de nieuwste update werkte EA namelijk samen met lhbtq+-organisatie It Gets Better voor Pride-spullen in de game. Denk aan regenboogvlaggen, een genderneutraal toilet, t-shirts met 'it gets better' en voor het eerst een vooraf gecreëerde transgender sim.
Hoewel minderheden altijd zullen moeten vechten voor hun rechtmatige plek binnen de game-industrie, zijn deze ontwikkelingen hopelijk een teken dat het daadwerkelijk beter wordt.
©GMRimport
In de rubriek Voorspel kijken we naar de verschillende manieren waarop seks en seksualiteit behandeld worden in games, via specifieke voorbeelden, trends uit de game-industrie en interviews. Lees ook eerdere afleveringen: