Sony had geen beter begin voor zijn E3-presentatie kunnen bedenken. De trailer voor The Last of Us: Part 2 begon in een oud kerkje, verlicht met lampjes, waar een oudere Ellie tegen een bar aan leunde. Daar werd ze al snel meegesleurd door een andere jonge vrouw, om op de dansvloer een innige kus te delen.
We hebben eerder in Voorspel geschreven over waarom zoenen animeren zo moeilijk is voor gamemakers, maar The Last of Us: Part 2 plaatst zonder meer de beste gamezoen ooit gemaakt in beeld. Sorry, Assassin’s Creed: Unity. De kus is intiem en mooi, maar bovenal realistisch. Let maar eens op hoe niet alleen de lippen, maar ook de neuzen reageren op de bewegingen en aanrakingen. Als de rest van de game deze kwaliteit kan evenaren, dan wordt The Last of Us: Part 2 heel bijzonder.
We're here, we're queer
Natuurlijk is de zoen ook mooi door de betekenis erachter. Sony maakt direct duidelijk dat je in de nieuwe The Last of Us als een lesbische vrouw speelt en zoiets zie je zelden in deze industrie. Het was al bekend dat Ellie op vrouwen viel door The Last of Us: Left Behind, maar niet langer is dit deel van haar persoonlijkheid verstopt in downloadbare content. Blijkbaar hebben veel gamers deze fantastische uitbreiding niet gespeeld, want de online woede over de trailer was luid. Deze werd gelukkig overstemd door de mensen die hun vreugde deelden en vertelden hoeveel deze zoen, en het feit dat een queer vrouw de held van deze big budget game is, voor hen betekent.
Zie hierboven bijvoorbeeld de tweet van Nederlandse cosplayer Kyra. Daarnaast schreef cosplayer Raven op Twitter: "Een gay kus opende E3 voor Sony. Het geeft mij hoop voor de toekomst en ik kan niet eens beschrijven hoeveel het voor mij persoonlijk betekent. Ik ben een vrouw. Ik ben panseksueel/biseksueel. Ik ben al meer dan 26 jaar bezig met games. Toen ik oud genoeg was om het te begrijpen, vertelden de industrie, marketing en evenementen mij dat games niet voor mij waren bedoeld. Dat ik er niet bij hoorde. Dit betekent de wereld voor mij."
Canal Pride
De zoen was ook de zaterdag na E3 nog het gesprek van de dag. Toen vond de tweede editie van de Utrecht Canal Pride plaats, met meer dan veertig boten door de Oudegracht vaarden om aandacht te vragen voor acceptatie van lgbtq-ers, maar ook om seksuele- en genderdiversiteit te vieren met een goed feest.
Op één van die boten dansten twee Pikachu, een Jiggly Puff, Faith uit Mirror's Edge, D.VA uit Overwatch, meerdere Mario's en Luigi's en Max (door Kyra) en Chloe (door Raven) van Life is Strange. Het was de boot van Games 4 Diversity, een stichting die zich inzet voor betere representatie voor minderheden in populaire cultuur. Aan boord waren allerlei mensen die ook maar iets met games hebben, met onder andere gamemakers, cosplayers en een schrijver van Voorspel in de makkelijkste cosplay ooit: een t-shirt van Villager uit Animal Crossing. Het was sowieso een vrolijke boel, maar de vreugde door die prominente queer representatie tijdens het grootste game-evenement ter wereld voegde er een extra lading aan toe.
Op z'n Grieks
Toch worden twee vrouwen die elkaar zoenen nog redelijk makkelijk geaccepteerd. Veel heteromannen hebben daar namelijk geen moeite mee. Had Sony op dezelfde manier twee mannen zoenend in beeld gebracht, dan waren de reacties waarschijnlijk veel feller geweest. In Assassin's Creed: Odyssey lijkt het in ieder geval mogelijk.
In de game kun je bij de start kiezen of je als Alexios of Kassandra speelt, een man of vrouw. Qua gameplay verschilt er niets, want beiden zijn sterke krijgers. Nieuw in dit deel is dat je tijdens de gesprekken keuzeopties krijgt. Tijdens deze interacties mag je tevens personages romancen en is er geen verschil of je als Alexios of Kassandra met een man of vrouw flirt. Assassin's Creed lijkt dus het stokje van BioWare over te nemen, aangezien Anthem geen enkele romance-opties heeft.
Werk aan de winkel
De grote uitgevers gaven deze E3 in ieder geval een belangrijk signaal af dat games echt voor iedereen zijn. Dat de game-industrie niet een plek is voor mensen en bewegingen die boos worden wanneer vrouwen en minderheden een grotere rol in het medium spelen. Het is echt klaar met het idee dat wit, man en hetero de standaard is, en dat games die daarvan afwijken een agenda hebben.
Of zoals Boon Cotter, werkzaam bij Naughty Dog, treffend via Twitter reageerde op mensen die klagen als een game een vrouwelijk hoofdpersonage heeft: "Jouw soort is klaar, maat. Doe iedereen een plezier en fuck off. Je bent gênant." En even later reagerend op het idee dat ontwikkelaars zouden worden gegijzeld door de 'SJW agenda': "We willen daadwerkelijk goede games maken, inclusieve games, games die jouw toxic gamerbro bullshit negeren." Het is harde taal, maar soms is het nodig. Was E3 2018 dus gay? Absoluut, op de best mogelijke manier.
In de rubriek Voorspel kijken we naar de verschillende manieren waarop seks en seksualiteit behandeld worden in games, via specifieke voorbeelden, trends uit de game-industrie en interviews. Lees ook eerdere afleveringen:
Reacties op: Voorspel: Hoe gay was E3 2018?
Oxymorphone
Nephenthos
CroniC
Apetjoek
[Mod-edit: Apetjoek is geband wegens aanhoudende homofobe uitspraken en getroll. Op Gamer.nl tolereren wij geen discriminatie.]
Shriko
Apetjoek
ErikNus
Apetjoek
ErikNus
Als jij denkt dat je overal jezelf kunt zijn, moet je voor de grap eens een hele dag hand in hand met een man in de stad gaan lopen. Iets dat voor hetero's heel normaal is en ook niet wordt gezien als 'paraderen met je seksuele voorkeur'
Apetjoek
ErikNus
Apetjoek
ErikNus
Ik snap trouwens echt niet waarom je dit erbij betrekt. Omdat pedofielen niet zichzelf kunnen zijn, is het ook niet erg dat homoseksuelen dat niet kunnen? Wat heeft dat ermee te maken?
HazeRon
Killionaire
ErikNus
Dat is absoluut niet waar, en ook de grote reden waarom actie nog altijd nodig is. In grote delen van de wereld kun je echt niet uit de kast komen. En ook in Nederland word je regelmatig nagestaard, op zijn minst, als je als mannen hand in hand over straat loopt.
'volgens mij bedoel jij met jezelf zijn extravagant en over the top… Uitsloven en losgaan is behoorlijk anders dan jezelf zijn.'
Dat is niet echt aan ons om over te oordelen. Als iemand een extravagant persoon is, kan diegene dat prima zo uiten, wat mij betreft. En als iemand door extravagant te zijn aandacht vraagt voor de goede zaak, ook prima.
Killionaire
ErikNus
82% krijgt wel eens negatieve reacties.
'Homo' is een van de meest gebruikte scheldwoord op scholen.
Meer dan de helft van de jongeren die uit de kast komt, wordt er mee gepest.
Heel goed dat jij het normaal vindt, maar helaas vindt niet iedereen dat, bewust of onbewust. Daarom is actie nog altijd nodig.
oropher
Kijk, ik heb geen enkel probleem met homofilie in wat voor vorm dan ook. Zelfs als ik wordt lastig gevallen door een man kan ik daar best om lachen.
Het punt blijft dat als je de focus gaat leggen op gedwongen acceptatie, dit waarschijnlijk niet gaat werken.
Mensen reageren en voelen over het algemeen grotendeels zoals ze zijn opgevoed.
Ten tweede moet je ook naar de feiten kijken: Mensen zijn dieren, natuurlijke selectie is een middel om de sterken van de zwakken te scheiden, en vervolgens zijn er homo's waarvan je niet kan stellen dat zij succesvol zijn naar gelang de evolutieleer.
Dat is uiteindelijk de reden waarom homo's op school worden gepest.
Ik zeg niet dat dit goed of fout is, maar het IS wel zo.
Dan ook, op het moment dat normen en waarden ons worden opgelegd DOOR enkel de groep seksuele minderheden of misschien zelfs zwakkeren, denk ik dat je onhandig bezig bent.
Normen en waarden zijn in een samenleving serieuze zwaar wegende zaken, die je niet door "outcasts" of in ieder geval niet door mensen die, vergeef me, minder ontwikkeld zijn kan laten ontwikkelen.
In de huidige samenleving denk ik dat het belangrijk is een beleid te voeren dat efficiënt optreed tegen discriminatie van minderheden etc, MAARRR, het moet niet zo zijn dat men de MINDERHEDEN het stokje geeft om de lijnen uit te zetten.
We moeten begrijpen dat we met velen zijn, en dat lang niet iedereen zich een afwijkende seksualiteit of geslacht voelt.
Het is namelijk niet normaal, het is niet verkeerd, maar het is niet zoals de natuur het bedoelt heeft.
ErikNus
Dit is een zin waar ik extreem over val en erg beledigend vind voor homoseksuelen. Misschien besef je je dat niet zo, maar ik vind het wel. Wat is natuurlijk? Homoseksualiteit komt bij 1500 verschillende diersoorten voor, hoe is het dan niet natuurlijk? En al was het dat niet, wat dan nog? Leef en laat leven, toch?
En wil je echt zeggen dat homo's op school gepest worden omdat ze evolutionair niet het meest handig zijn? Dat lijkt me vrij onwaarschijnlijk. Ik denk dat het eerder komt omdat ze als 'anders' worden gezien.
Discriminatie van minderheden vind ik ontzettend schadelijk, een minderheid kan er ook niks aan doen dat ze niet toevallig bij de 'massa' horen. Als je denkt dat minderheden op dit moment de lijnen uitzetten, nou, dat is nog lang niet zo. Ze worden misschien wat zichtbaarder, en dat lijkt me alleen maar goed, dan kan iedereen zien dat het volkomen normaal is.
Wat vind jij precies gedwongen acceptatie? En als discriminatie strafbaar is, dan is het toch goed dat dat wordt afgedwongen?