SteelSeries Arctis Pro Nova-headset: Een kijkje achter de schermen
Gamer.nl
Nieuws

SteelSeries Arctis Pro Nova-headset: Een kijkje achter de schermen

SteelSeries brengt voor het eerst sinds hele lange tijd een volledig nieuwe headset op de markt. Het gamebedrijf met diens hoofdkantoor in Denemarken heeft onder leiding van product manager Brian Fallon een volledig nieuwe Arctis Pro ontwikkeld: de Nova. Volgens SteelSeries bedient de headset niet alleen gamers op hun wenken, maar is dit ook écht een cross-over tussen een gameheadset en hoofdtelefoon voor onderweg.

Om journalisten en gamers kennis te laten maken met het vernieuwde ontwerp heeft SteelSeries een bijeenkomst georganiseerd op hun nieuwe hoofdkantoor in Kopenhagen. Hier krijgen we zo’n vier weken voordat de headset wordt aangekondigd niet alleen de kans de headset alvast kort aan de tand te voelen, maar ook een inkijkje in het ontwerp- en ontwikkelproces van de Arctis Pro Nova.

Kantoor

Het hoofdkantoor van SteelSeries is een vrij nieuw en open kantoor net buiten het centrum van Kopenhagen. Er is veel glas en héél veel beeldschermen, die nog niet allemaal in gebruik zijn. Los van een paar lege werkplekken is er natuurlijk ook ruimte voor de nodige hebbedingetjes: er is een kast vol oude, niet langer beschikbare SteelSeries-producten, een paar nerf-guns en diverse action figures staan verspreid door de werkruimte.

Voorin het kantoor zijn een aantal gameplekken ingericht met MSI desktop-pc’s, een PlayStation 5, een Xbox Series X en een Nintendo Switch. Naast de bureaus met desktop-pc’s staat een grote toren van zwarte hardcases. In deze loeizware hardcases zit het product waar het allemaal om draait: de SteelSeries Arctis Pro Nova. Deze premium headset is zowel bedraad als draadloos beschikbaar met een volledig nieuw ontworpen basestation, de GameDac2, waarop je twee consoles tegelijk kunt aansluiten.

©GMRimport

Audiogek

Voordat we tijd heb voor een korte hands-on met de Nova, legt Brian uit wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van een nieuwe headset. Brian praat honderduit, over het ontwerpproces en het team van vijftig mensen die 3,5 jaar aan deze nieuwe headset hebben gewerkt. Hij is een echte audiogek. Zijn carrière begint als theatertechnicus waarna hij bij pro audio-bedrijf Shure terechtkomt. Hier is hij verantwoordelijk voor het testen en meten van apparatuur Het betreft een behoorlijk technische baan waarbij niet alleen je oren ongelofelijk scherp moeten zijn, maar ook getallen belangrijk zijn.

Het meest enthousiast wordt hij echter wanneer hij vertelt over zijn vrije uurtjes op het hoofdkantoor van Shure: “We hadden op ons kantoor ook een ongelofelijk grote opnamestudio. Shure sponsorde namelijk verschillende artiesten, en die kwamen soms live-sessies opnemen. Als ik een uurtje ruimte had tussendoor, ging ik daar vaak even kijken. Als er geen sessies waren, pakte ik vaak even een gitaar en ging ik een beetje zitten spelen.”

Na een omzwerving bij Listen, Inc. - een bedrijf dat zich specialiseert in meetapparatuur voor audio(producten) - komt hij bij SteelSeries terecht. In de zeven jaar dat hij daar inmiddels werkt, heeft hij alle Arctis-ontwerpen voorbij zien komen. Voor Brian is het uiteindelijk de combinatie van technologie en muziek die ervoor zorgt dat hij constant gedreven blijft: “Ik moet wel mijn creatieve ei kwijt kunnen, anders klopt het niet voor mij.” 

"We wilden een headset ontwerpen die voor het eerst écht goed multi-inzetbaar is"

-

‘Form follows function’

De Nova is de eerste Arctis die niet voortborduurt op de vorige headsets. Daarmee is het ook het eerste ontwerp dat Brian, in zijn zeven jaar bij SteelSeries, helemaal naar zijn hand kan zetten: een uitgelezen kans om technologie met muziek en geluid te combineren. De tafel waarvoor hij staat, ligt bezaaid met een grote hoeveelheid prototypen en een doorsnede van de linkeroorschelp.

“Omdat we ervoor hebben gekozen de headset volledig opnieuw op te bouwen, moest over ieder onderdeel opnieuw worden nagedacht.” Hierbij heeft SteelSeries volgens Brian inspiratie gehaald uit Danish Design – we zijn tenslotte in Kopenhagen - en het Form Follows Function-principe. Het is echte designterminologie dat simpel gezegd betekent dat men wil inzetten op eenvoud en doeltreffendheid met een strakke uitstraling.

Dat nieuwe ontwerp, en de wens om een multi-inzetbare headset te maken, is ook samengegaan met het volledig opnieuw opbouwen van de oorschelpen. Er zitten minder knoppen op dan je verwacht, terwijl er een hoop functies zijn. De wensen voor de klank van de headset die Brian in zijn hoofd had, bleken echter de grootste uitdaging: “We hebben de speakers in de headset volledig opnieuw ontworpen en hebben slimmigheidjes toe moeten passen om de open en precieze klank die ik voor ogen had waar te maken.” Een van die slimmigheidjes is een extra luchtkamer in de oorschelpen die zorgt dat er toch voldoende draagkracht in de lage frequenties is, ondanks de compacte opzet van de headset. 

©GMRimport

“We wilden daarnaast een headset ontwerpen die voor het eerst écht goed multi-inzetbaar is. Dus een headset die je even eenvoudig meeneemt onderweg als dat je hem tijdens het gamen inzet.” Daarom is er volgens Brian bijvoorbeeld ook gekozen voor het toevoegen van actieve noise cancelling. De consequentie daarvan was wel dat ze moesten breken met de traditionele, zacht-stoffen bekleding op de oorschelpen: “We moesten meer omgevingsgeluid afsluiten, dus was leatherette de beste manier.” Maar dan wel een leatherette dat SteelSeries, na het testen van een stapel aan verschillende bekleding, speciaal heeft laten ontwerpen voor deze headset. Ook het nieuwe base-station is compleet opnieuw ontworpen. “We hebben misschien wel tien verschillende versies gemaakt waarbij de display net op een iets andere manier gekanteld is.” 

Hands-on

“Als je zo lang aan een headset werkt, is het soms lastig om een scherp beeld te blijven houden over wat wel en niet goed gaat. Daarom hebben we heel veel aandacht besteed aan hands-on momenten met vrienden, familie, maar ook (professionele) gamers” aldus Brian. Dan blijft natuurlijk de grote vraag of je al deze aandacht voor detail terug voelt in de uiteindelijke gebruikservaring. Na de uitgebreide presentatie krijgen we gelukkig de kans om zelf even aan de Nova te zitten. Hoewel je er in zo’n rumoerige situatie niet direct conclusies aan kunt verbinden, is de eerste indruk van het ontwerp in ieder geval goed: De Nova ziet er gelikt uit en dit zou inderdaad wel eens een headset kunnen zijn die je eenvoudig, dagelijks meeneemt.

Brian is in ieder geval erg blij met het eindresultaat. Blij dat het lange ontwerpproces erop zit, en blij dat hij eindelijk de headset waar hij zo lang aan gewerkt heeft, en waar hij ongelofelijk trots op is, kan presenteren aan de buitenwereld. Wij hebben na ons bezoek aan Kopenhagen een van die grote hardcases opgestuurd gekregen zodat we een aantal weken kon doorbrengen met de Nova om deze écht aan de tand te voelen - zowel tijdens het gamen als onderweg. Of het ambitieuze plan van SteelSeries daadwerkelijk is gelukt, kun je lezen in de uitgebreide review.

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Video toont veranderingen in Gothic Remake ten opzichte van origineel
Gamer.nl
Nieuws

Video toont veranderingen in Gothic Remake ten opzichte van origineel

De remake komt naar pc, PS5 en Xbox Series-consoles

Een nieuwe making-of video van de Gothic Remake behandelt de veranderingen in de nieuwe versie ten opzichte van het origineel.

In de video vertelt ontwikkelaar Alkimia Interactive over de balans tussen het eren van het origineel en verbeteringen doorvoeren om de remake naar de moderne tijd te brengen. Zo vond de ontwikkelaar het verhaal uit het origineel nog prima, maar zijn er wel plotgaten en onlogische aspecten te vinden, en die worden in de remake als het goed is opgelost. Ook het bouwen van complexe dialoogsystemen en het creëren van een dynamische open spelwereld is belangrijk.

De Gothic-remake werd in 2019 op speciale wijze aangekondigd: er werd een speelbare teaser van de game uitgebracht. THQ Nordic liet toen al weten er een volledige game van te willen maken als genoeg mensen positief waren over de teaser. In 2020 werd aangekondigd dat de game in ontwikkeling is en op een nog onbekend moment naar PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc komt. Een releasedatum is nog altijd niet aangekondigd. Een demo is op Steam beschikbaar.

Het door Piranha Bytes ontwikkelde Gothic kwam in 2001 uit op pc. De game speelt zich af in Myrtana, waar men te kampen heeft met een invasie van Orcs. Criminelen worden de mijnen ingestuurd om een speciaal, extra sterk erts te vergaren waar wapens mee gemaakt kunnen worden. Spelers kruipen in de huid van zo'n gevangene, maar weten al snel te ontsnappen. Het spel staat vooral bekend om de enorme vrijheid die het spelers biedt.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Games voor tweede Playdate-seizoen onthuld
Gamer.nl
Nieuws

Games voor tweede Playdate-seizoen onthuld

In totaal komen er twaalf nieuwe spellen uit

Tijdens een recentelijk uitgezonden livestream werden er een aantal games voor het aankomende tweede seizoen van de Playdate-handheld onthuld.

Een van de games is van Subset Games, de ontwikkelaar van FTL en Into the Breach. Hun Playdate-game heet Fulcrum Defender en daagt spelers uit zolang mogelijk te overleven terwijl er golven aan vijanden verschijnen. De hendel aan de handheld kan gebruikt worden om te mikken op de vijanden.

De andere games die werden onthuld zijn de adventuregame Shadowgate PD van Pixel Ghost, een physics gebaseerde puzzel-platformer genaamd Taria & Como van Popseed Studio Inc en JuVee Productions, en Dig! Dig! Dino! van Dom 2D en Fáyer, waarin spelers dinosaurusbotten moeten opgraven.

Het tweede seizoen van Playdate begint op 29 mei. Elke week komen er twee nieuwe spellen uit - in totaal verschijnen er twaalf nieuwe games. De volgende acht spellen behoren daar ook onder, al moeten die nog worden onthuld:

  • Chance's Lucky Escape (door Goloso Games en Julia Minamata)

  • Otto's Galactic Groove - (door Team Otto)

  • Catchadiablos (door Amano Games)

  • The Whiteout (door Scenic Route Software)

  • Black Hole Havoc (door Cosmic Bros)

  • Wheelsprung (door Nino van Hooff en Julie Bjørnskov)

  • Tiny Turnip (door Luke Sanderson)

  • Long Puppy (door Indiana-Jonas)

  • ▀▄▀▄▀▄ (door Dustin Mierau)

De stijlvol ogende Playdate heeft een soort zwengel aan de handheld hangen waarmee vaak unieke besturingen in de bijbehorende games mogelijk zijn. Daarnaast worden spellen in zwart-wit graphics weergegeven. De handheld kan via de officiële website gekocht worden.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!