Review: Lenovo Legion Y44W-10: Twee monitoren in één
Lenovo is geen groot merk als het gaat om monitoren, maar het bedrijf lanceert de laatste tijd wel steeds meer interessante modellen, voor iedereen van gamers tot professionals. Vandaag kijken we naar het topmodel voor gamers: een gigantische monitor met een zeldzame 32:10-verhouding. Er zijn op het moment maar drie monitoren met zo’n verhouding op de markt, waarvan twee met een Lenovo-sticker. In deze review lees je hoe het is om met zo’n resolutie te werken en gamen.
Hoewel er steeds meer UltraWide-monitoren op de markt komen, is 16:9 nog altijd ruim de populairste keus. Wil je dan wat meer informatie kwijt, dan ben je al snel toegewezen op een tweede monitor. Helaas heb je dan wel te maken met een balk in het midden van je beeld en moet je een extra voet kwijt op je bureau. Op kantoor is dat niet zo’n probleem, maar tijdens het gamen is het onwijs vervelend. Een oplossing is dan een extreem brede monitor met een 32:9-verhouding. De Lenovo Legion Y44W-10 biedt in de breedte dezelfde hoeveelheid pixels als twee FHD-monitoren, maar heeft net iets meer verticale pixels.
• 43-inch 3840x1200 VA-paneel
• 1800R kromming
• 144Hz met Freesync 2 en G-Sync
• 1x DisplayPort 1.4, 2x HDMI 2.0, 2x USB 3.1 Type-C en 4x USB 3.1 Type A
• Optionele Harman Kardon speakers
• Prijs: €1149,-
©GMRimport
Design
De Lenovo Legion Y44W-10 valt natuurlijk op door zijn grote formaat, maar het matzwarte design is rustig en industrieel. De randen rondom het paneel lijken in eerste instantie extreem dun, maar als je de monitor inschakelt zie je dat ze breder zijn dan het ontwerp doet vermoeden. Echt problematisch is dat niet, want er zullen maar weinig mensen zijn die er meerderen naast elkaar gaan zetten. Aan de achterkant vinden we een stevig handvat. Dat is geen overbodige luxe bij een monitor dat zo groot en zwaar is.
De voet zit aan de achterkant vast met een quick release-mechanisme en is volledig van aluminium gemaakt. De monitor wordt zeer goed op zijn plek gehouden met weinig gewiebel en veel instelmogelijkheden. Zo kan het scherm in hoogte worden versteld, kantelen en horizontaal draaien. Mocht dat allemaal niet genoeg zijn - of vind je de voet niet mooi - dan zijn er ook bevestigingspunten voor een VESA-mount.
Het on screen display (OSD) is voor de verandering erg duidelijk met een prettige navigatie. Na alle onhandige knoppen en tiptoetsen is het prettig om weer eens een monitor te mogen testen met een fatsoenlijke bediening van de menu’s. Alle nodige kleurinstellingen zijn aanwezig, maar er zijn ook een paar functies die vooral voor gamers handig zijn. Denk aan speciale gamemodi of het weergeven van de framerate. Dat laatste werkt wel alleen als G-Sync of FreeSync is ingeschakeld.
Gamen met 32:10
We hebben het in de review van de Asus ROG Strix XG49VQ al uitgebreid behandeld,maar gamen op zo’n breed scherm is een fantastische ervaring. Helaas zijn niet alle games geschikt voor een monitor met een 32:10-verhouding of twee monitoren, maar in die gevallen kun je altijd terugvallen op 16:9.
©GMRimport
©GMRimport
In competitieve games zoals Counterstrike: Global Offensive of Fifa kan een extreem brede monitor voordelen bieden die je tegenstander niet verwacht. In Counterstrike heb je bijvoorbeeld een bredere field of view, waardoor je een vijand kunt zien die anders misschien buiten het beeld zou vallen. In voetbalgames is het nauwelijks meer nodig om het beeld te verplaatsen, want beide keepers kunnen in één shot worden weergegeven.
Ook productiviteit krijgt een boost door de hogere resolutie. Niet alleen is het mogelijk om vier programma’s naast elkaar te gebruiken, de extra pixels in de hoogte zorgen voor meer verticale ruimte in Word, Excel of Notepad++.
Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit is helaas wisselend. De 144Hz-verversingsfrequentie is natuurlijk perfect voor games, maar het VA-paneel heeft een aantal beperkingen. De standaard instellingen zijn erg matig, maar met behulp van de instellingen in het OSD kan een deel daarvan worden verbeterd. De slechte gamma-waarde bij fabrieksinstellingen kan bijvoorbeeld aangepast worden naar een ideale 2.2. Ondanks het uitstekende VA-contrast, is er duidelijke color-banding zichtbaar bij donkere beelden. Dat is niet alleen vervelend voor kleurgevoelig werk, maar kan in sommige gevallen ook storend zijn bij het spelen van games.
De kijkhoek is redelijk goed en is zelfs beter dan wat je zou verwachten van de VA-technologie. Alleen bij paarse beelden is een verschuiving van kleur zichtbaar in de hoeken van het scherm, maar daar merk je bij dagelijks gebruik niks van.
©GMRimport
Tijdens de Testufo-test komt een andere limitatie van VA naar voren: de beperkte reactietijden. Hoewel overshoot vrijwel afwezig is, doet de monitor er redelijk lang over om de bewegende ufo weer zwart te maken. In games en films met snelle bewegingen kan dat zorgen voor wazige beelden.
Conclusie
De Lenovo Legion Y44W-10 is een bijzondere monitor die het op veel vlakken erg goed doet. Het design is lekker neutraal en de voet is uitstekend. De beeldkwaliteit is redelijk goed, al heeft de monitor wel last van de beperkingen van de VA-technologie. Alleen de duidelijke colorbanding is helaas iets wat niet voor zou mogen komen bij een monitor van dit kaliber. De adviesprijs van 1149 euro is erg hoog, maar bedenk je wel dat deze Lenovo twee gaming monitoren moet vervangen - zonder die vervelende zwarte balk.
©GMRimport