PlayStation 5 en Xbox Series X zetten een nieuwe standaard
Nieuws

PlayStation 5 en Xbox Series X zetten een nieuwe standaard

Eind dit jaar verschijnen de PlayStation 5 en Xbox Series X. Wat betekent dat bijvoorbeeld voor de graphics van je nieuwe console? En voor die ellenlange laadtijden? Hoe gaat de backward compatibility werken, en de adaptive triggers? Dit kun je verwachten van de next-gen consoles.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Bol.com in samenwerking met de redactie van Gamer.nl. Lees hier wat dat precies betekent.

Vooropgesteld is het aan de ontwikkelaars om gebruik te maken van de technologische mogelijkheden. Zoals we de afgelopen generaties hebben gemerkt, is dit vaak een proces. Niet alle games halen meteen het onderste uit de kan. Toch verwachten we dat de volgende factoren in de loop van komende consolegeneratie de nieuwe norm worden.

Verbeterde graphics

Zowel de Series X als PS5 hebben een veel snellere CPU en GPU dan de huidige generatie consoles. De grafische kaarten kunnen ook veel mooiere beelden op het scherm toveren. In de praktijk gaat dat nog meer oogstrelende en gedetailleerdere spelwerelden opleveren. Denk aan de mooiste openwereldgames van deze generatie – Horizon Zero Dawn, Uncharted 4 en Assassin’s Creed Odyssey bijvoorbeeld – en stel je voor dat deze spellen er nog beter uitzien. Dankzij de toename in details lijken verschillende locaties veel minder op elkaar en is het nog makkelijker om de weg te vinden.

De volgende generatie consoles kunnen van specifieke technieken gebruikmaken die de spellen realistischer laten ogen. Zo ondersteunen beide consoles ray tracing. Dit laat licht nog natuurgetrouwer reflecteren op oppervlaktes gemaakt van verschillende materialen. Het brengt de spellen dichter in de buurt van het ‘echte leven’.

©GMRimport

Bij betere graphics hoort natuurlijk ook een hogere resolutie. Hoewel 4K met HDR-ondersteuning nu al mogelijk is op de PlayStation 4 Pro en Xbox One X, moet deze resolutie een peulenschil zijn voor de PS4 en Series X. Dat is belangrijk, omdat de consoles ondertussen ook de framerate zo hoog en stabiel mogelijk houden. Bij voorkeur 60 frames per seconde, wat een vloeiende ervaring oplevert. De consoles kunnen zelfs een resolutie van 8K afbeelden, maar dit zien we niet zo snel de standaard worden. Niet alleen gaat dit ten koste van de framerate, veel mensen hebben nog geen 8K-televisie.

Minder lang wachten

Soms staar je op de huidige consoles een minuut (of langer!) naar een laadscherm voordat je in de game zit. Ook de installatietijden van games en updates vergen het nodige geduld. Met de PS5 en Series X wordt dat verleden tijd. Beide consoles worden uitgerust met SSD-schijven, die veel sneller data kunnen inladen. Een laadscherm op de volgende generatie consoles kan in principe binnen een paar seconden verdwijnen. De Xbox Series X kan zelfs drie spellen tegelijk draaien, zodat je pijlsnel tussen je favoriete games kunt wisselen.

De snelheid van de SSD-schijven heeft ook invloed op de inhoud van de games zelf. In de meeste (openwereld)games kom je nu regelmatig een lineair gebied tegen. Bijvoorbeeld een scène waarin het personage alleen langzaam rondloopt en ondertussen met een ander personage praat. Of denk aan Lara Croft of Cloud Strife, die zich moeizaam door een nauwe spleet tussen de rotsen wurmen. Dit verhult dat het spel ondertussen een nieuw, groot gebied inlaadt. Door de snellere SSD-schijven hoeven ontwikkelaars hier geen rekening meer mee te houden, waardoor dit soort ‘stille’ momenten niet meer nodig zijn. Een ontwikkelaar kan er natuurlijk altijd nog voor artistieke of narratieve redenen voor kiezen.

©GMRimport

Realistischere besturing

Beide bedrijven proberen met allerlei features op en in hun controllers een realistischere spelervaring neer te zetten. Vooral Sony legt hier de nadruk op met de DualSense, de PS5-controller die realistische vibratie en adaptive triggers heeft. Dit moet er voor zorgen dat spelers aanvoelen wát ze precies doen in een game en op welk oppervlakte ze lopen of rijden. Zo moet je het verschil kunnen voelen tussen het schieten met een geweer of een pijl en boog, en het verschil tussen het rijden door de modder of over verharde wegen. De triggers kunnen ook weerstand bieden, wat het afschieten van wapens of het intrappen van een gaspedaal een stuk realistischer maakt.

We plaatsen hier nog wel een kanttekening bij – de first-party titels gaan er vast en zeker gebruik van maken, maar het kan even duren voordat het echt de nieuwe standaard in games wordt. Dat is afhankelijk van hoeveel ontwikkelaars het implementeren in hun games en hoe enthousiast er door gamers op gereageerd wordt.

©GMRimport

Backward compatibility

We mogen Microsoft bedanken voor hun missie om zoveel mogelijk oude Xbox-games speelbaar te maken op de Xbox One. Gamers hebben zich massaal positief uitgelaten over deze mogelijkheid. Backward compatibility wordt dus een belangrijke factor in de strijd tussen de PlayStation 5 en Xbox Series X, waardoor beide consoleboeren hun uiterste best gaan doen een zo uitgebreid mogelijk aanbod te bieden.

Van de Xbox Series X weten we dat het alle Xbox One-games afspeelt, alsmede alle Xbox- en Xbox 360-games die ook al op Xbox One speelbaar waren. Op PlayStation 5 wordt in ieder geval een gedeelte van de PS4-games speelbaar, al ontbreken precieze details nog. Ook krijgen sommige games van deze generatie op de next-gen consoles een nieuw likje verf. Het is aan elke uitgever om hier aandacht aan te besteden. CD Projekt Red geeft Cyberpunk 2077 bijvoorbeeld een uitgebreide update op Series X om het spel nog mooier en soepeler te laten lopen.

©GMRimport

Services

De strijd tussen Series X en PS5 gaat deels op het gebied van services uitgevochten worden. Denk aan abonnementen die je voor een vast bedrag per maand, kwartaal of jaar kunt afsluiten en je extra mogelijkheden geven. Tijdens de huidige generatie consoles hebben zowel Microsoft als Sony hier al werk van gemaakt. Natuurlijk zijn er de online abonnementen – PlayStation Plus en Xbox Live Gold – om zo online te kunnen gamen en enkele gratis games per maand te ontvangen.

©GMRimport

De PS4 en Xbox One bieden ook respectievelijk PlayStation Now en Xbox Game Pass. Voor een vast bedrag krijg je onbeperkt toegang tot meer dan honderd games. Het aanbod wordt regelmatig ververst. Vooral Microsoft heeft veel succes geboekt met Game Pass, mede dankzij het feit dat alle Xbox One-games meteen bij lancering ook op Game Pass verschijnen. Het is al bekend dat PlayStation Now ook op de PS5 beschikbaar komt, evenals Game Pass op Xbox Series X. We verwachten dat beide bedrijven nog harder hun best gaan doen om beide services aantrekkelijk te maken voor gamers.

Games, games, games!

Uiteindelijk is de belangrijkste factor voor het succes van een console natuurlijk een goede line-up aan kwalitatief hoogstaande games. Daar is nu helaas nog weinig bekend over – van de Series X weten we dat Halo: Infinite en Hellblade 2 er aan zitten te komen, en Sony heeft op moment van schrijven zijn line-up nog niet onthuld. Ook zijn enkele third party-titels onthuld, waaronder Ubisoft’s Assassin’s Creed Valhalla en Gearbox’ Godfall.

Natuurlijk zit er nog veel meer aan te komen. We verwachten dat beide bedrijven met een groot scala aan interessante exclusives komen. Alle andere uitgevers trekken vast ook weer hun paradepaardjes uit de kast – van Call of Duty tot Final Fantasy en Fifa. We kunnen niet wachten tot we meer krijgen te zien van al dat next-gen geweld. Lees hier meer over de meest veelbelovende next-gen games die al zijn aangekondigd, en hier over onze next-gen droomgames.

©GMRimport

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!