Oculus-topman Jason Rubin over Quest, Rift S en Rift 2
Gamer.nl
Nieuws

Oculus-topman Jason Rubin over Quest, Rift S en Rift 2

Jason Rubin is hoofd content bij Oculus en was in Londen om de nieuwe Rift S en Oculus Quest aan journalisten te tonen. Gamer.nl sprak met Rubin over Quest, pupilafstanden en American Footballspelers. En natuurlijk over de volgende generatie vr.

Meer dan vijftig titels zijn er beschikbaar wanneer de Oculus Quest verschijnt. Dat is een flinke collectie games, en Oculus’ topman Jason Rubin is daar duidelijk trots op. “Het zijn stuk voor stuk titels van hoge kwaliteit. We gaan voor een door ons zelf beoordeelde en bijgehouden winkel, die past bij het soort publiek dat geïnteresseerd is in een stand-alone headset zoals de Quest.”

Want dit is volgens hem een heel nieuw soort consumentenapparaat dat tussen de Oculus Go en de pc-headset Rift valt. “We willen iets maken voor mensen die graag vr-games willen spelen, maar niet meteen een dure pc willen kopen of upgraden. We hebben natuurlijk de Go al, maar die is vooral voor mediaconsumptie. Er zijn wel spellen voor Go, maar onze klanten spelen die minder dan we hadden gedacht. Ze gebruiken de Go voor het kijken van films. Quest is ontwikkeld voor echte vr-games.”

Volgens Rubin is het daarom belangrijk dat de Quest-winkel alleen volwaardige titels bevat. “Dat betekent geen demo’s of early access-spellen, maar grote, volledige en voltooide games. We weten dat pc-gamers wel geïnteresseerd zijn in spellen-in-wording: heb je een interessant spel dat half af is? Kom maar op! Maar dat is voor Quest-gebruikers niet boeiend. Die willen zeker weten dat ze een optimale ervaring hebben.”

©GMRimport

Cross play

Volledige games dus. En daar zitten een aantal oude bekenden bij. “Robo Recall is door Drifter naar de Quest geport bijvoorbeeld. Maar ook andere bekende Rift-titels komen naar Quest. We streven naar volledige cross-platform multiplayer. Dat betekent dat als de allereerste Quest klant zijn headset opzet, hij meteen een heleboel games kan vinden om met anderen te spelen. En je zult nauwelijks merken of iemand op Quest of Rift speelt.”

Ook interessant is dat Oculus zijn zelf gefinancierde games cross-buy maakt. Dat betekent één aankoop, waarna dezelfde game zowel op Rift als Quest in je bibliotheek beschikbaar komt. Rubin: “Als het gaat om spellen van externe ontwikkelaars bieden we hen die optie, maar dan is het aan hen. Ze kunnen er voor kiezen om cross buy te gaan, maar in niet alle gevallen is dat logisch. Bijvoorbeeld omdat de Quest- en Rift-versies qua features ver uit elkaar liggen. Dat is dus straks aan de ontwikkelaars om te beslissen, maar de optie is er.”

Hoewel we inderdaad zelf onder de indruk zijn van zowel de Quest als de Rift, zijn er nog steeds behoorlijk wat kritische geluiden van fans te horen. Vooral het ontbreken van een schuifje om de oogafstand in te stellen maakt sommigen bezorgd. Volgens Rubin is dit een veel minder groot probleem dan mensen denken. “Om te beginnen: als je een wearable maakt - en dit is een wearable - dan weet je dat er mensen zijn die je product niet passen of niet willen. Als iemand een zonnebrillenwinkel binnenloopt en er liggen daar honderden zonnebrillen, kan het zomaar zijn dat je niets kan vinden wat je leuk vind. Dat heb je ook bij een vr-headset. Of het nu gaat over hoe de hoofdbanden passen of hoe het scherm werkt: er zijn altijd compromissen. Dus nee, we kunnen het niet iedereen naar de zin maken. Maar als we naar het geheel kijken is dit een betere vr-headset.”

Als we nu een Rift 2 lanceren, zou die dus maar heel weinig software hebben die de nieuwe features ondersteunt

-

Maar, zoals een van onze lezers in een reactie onder Vr Vrijdag al aangaf: als je nu een Rift hebt en die gaat stuk, en de Rift S past niet bij je ogen, dan verlies je toegang tot al die games die je inmiddels hebt gekocht. Is dat geen zorg, dat mensen buiten de boot vallen die al een Rift hebben? Rubin: “Ook onze eerste Rift paste niet bij honderd procent van de mensen. Toen wij onze Oculus Touch-bewegingscontrollers lieten zien aan een groep American Football-spelers, kon geen van hen de controllers gebruiken, omdat hun handen zo groot zijn. Er is gewoon een aantal mensen die onze producten niet kan gebruiken. En inderdaad is er een statistisch groter aantal mensen die de Rift S niet optimaal kan gebruiken vergeleken met de oorspronkelijke Rift, omdat de pupilafstand niet met een schuifje is aan te passen. Maar we hebben wel softwarematige aanpassingsmogelijkheden. En die werken heel goed. Eigenlijk kun je pas oordelen of de Rift S voor jou werkt als je hem probeert, want de software is veel beter dan mensen denken. Daar komt bij dat de lenzen beter zijn dan op de oorspronkelijke Rift, met een groter ‘optimaal zichtbereik’, zodat je daar ook een betere ervaring mee hebt.”

©GMRimport

Pc exit?

Het lijkt er op dat Oculus nu hoog inzet op de Quest. Betekent dit dat vr op pc toch wat lagere prioriteit krijgt? “Nee, zeker niet. De meeste spellen die op Quest verschijnen, komen ook naar de Rift. Het is zelfs zo dat Quest-games met pc en Rift gemaakt worden, dus die stap is heel klein. Het voordeel van het toevoegen van Quest aan het ecosysteem is dat er meer mensen vr hebben, wat het voor ontwikkelaars interessanter maakt om vr-games te maken, die dan ook weer op pc terechtkomen.”

Een paar jaar geleden toonde Oculus het Half-Dome prototype, met allerlei grote sprongen voorwaarts op het gebied van vr. Komt er nog zoiets in de toekomst? “Een echte Rift 2 moet een aantal grote sprongen voorwaarts maken. Dat zou kunnen zijn op het gebied van hogere resoluties, draadloze verbinding, het tracken van het lichaam in vr, of noem maar op. De vraag is of het op dit moment goed is om zo’n grote sprong te maken. Wat we gaan doen kan ik niet zeggen. De reden dat we dit niet de Rift 2 noemen, is omdat dit systeem in feite bij het bestaande ecosysteem hoort. Een Rift 2 moet zo’n grote sprong voorwaarts zijn dat het dingen kan die de huidige Rift echt niet voor elkaar krijg. Een verandering die er voor zorgt dat de software die op Rift 2 draait gewoon echt niet meer werkt op de Rift 1. Zo’n grote stap is op dit moment niet logisch.”

Rubin vervolgt: “We willen zoveel mogelijk mensen het huidige ecosysteem laten gebruiken en alle games en ervaringen laten ontdekken. Door nu al een nieuwe generatie te starten zouden we het ook voor ontwikkelaars niet makkelijk maken. Ga maar na: zij willen zoveel mogelijk games verkopen en dat betekent dat ze ontwikkelen voor het apparaat waar er het meeste van verkocht is. Als we nu een Rift 2 lanceren, zou die dus maar heel weinig software hebben die de nieuwe features ondersteunt. Dus nee, het is nog niet het juiste moment om een nieuwe generatie te starten.”

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Scammers sturen uitnodigingen voor Switch 2-pre-orders in Japan
Gamer.nl
Nieuws

Scammers sturen uitnodigingen voor Switch 2-pre-orders in Japan

Nintendo waarschuwt voor phishing e-mails

In Japan gaan er e-mails van scammers rond waarin wordt geclaimd dat mensen zogenaamd een loterij voor pre-orders voor de Nintendo Switch 2 hebben gewonnen.

Hoewel de Switch 2-pre-orders in Nederland al enkele weken live zijn en naar mensen die er als eerste bij zijn gaan, worden er in Japan bij winkels en Nintendo zelf 'loterijen' gehouden. Mensen schrijven zich massaal in, en via een random systeem worden de gelukkigen gekozen die een pre-order voor de aankomende hybride console mogen plaatsen.

Sommige consumenten in het land ontvangen echter e-mails van scammers waarin staat dat ze deze loterij hebben gewonnen. Wanneer ze op een link in de e-mail klikken, komen ze op een website buiten de Nintendo Store. Nintendo heeft in een statement op X laten weten (via Gamespot) dat er 'phishing e-mails' de ronde doen. Het bedrijf benadrukt dan ook dat het geen e-mails stuurt over de loterij waar een link om te pre-orderen in staat.

De Nintendo Switch 2 komt wereldwijd op 5 juni uit en gaat 469,99 euro kosten, al komt er ook een versie van de console voor 509,99 euro beschikbaar waar een digitale code voor Mario Kart World bij zit. De reserveringen zijn in Nederland zoals gezegd al enige tijd geopend - houd pre-order-mogelijkheden hier in de gaten.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nieuwe Mafia: The Old Country-gameplay wordt op 8 mei getoond
Gamer.nl
Nieuws

Nieuwe Mafia: The Old Country-gameplay wordt op 8 mei getoond

Waarschijnlijk wordt dan ook de releasedatum van het spel bevestigd

Op 8 mei wordt tijdens PAX East een nieuwe gameplaytrailer van het aankomende Mafia: The Old Country getoond.

Dat werd via de officiële socialmediakanalen aangekondigd. "De stilte is bijna voorbij. Wees voorbereid - 8 mei begint het nieuwe hoofdstuk." Een officiële gameplaytrailer komt op die dag om 17:00 uur Nederlandse tijd uit. Een drietal uur later wordt er een panel met de ontwikkelaars gehouden op PAX East.

Mafia: The Old Country werd afgelopen augustus aangekondigd. De game speelt zich af in het begin van de vorige eeuw op Sicilië, waar de Italiaanse maffia zijn oorsprong vindt. Het gaat om een lineaire game die om het verhaal draait. De hoofdrol is daarbij weggelegd voor het nieuwe personage Enzo, die in zijn jeugd geforceerd werd in de helse zwavelmijnen van Sicilië te werken en nu de kans krijgt om onderdeel uit te maken van Don Torrisi's misdaadfamilie.

Het spel wordt ontwikkeld door Hangar 13, dat eerder Mafia 3 en Mafia: Definitive Edition ontwikkelde. Mafia: The Old Country komt uit op pc (Steam), PlayStation 5 en Xbox Series X en S. Een releasedatum is nog niet officieel aangekondigd, maar eerder deze maand werd per ongeluk in een bericht op Steam gemeld dat het spel op 8 augustus verschijnt. Het is dan ook waarschijnlijk dat deze releasedatum met de komst van de gameplaytrailer wordt bevestigd.

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!